Prvega nočnega pohoda na Jamnik se je udeležilo sto šestdeset pohodnikov. / Foto: Primož Pičulin

Ob polni luni na Jamnik

Minuli torek je v soju polne lune prvič potekal nočni pohod na Jamnik.

Jamnik – Ko se je spustil mrak, se je 160 pohodnikov, med njimi tudi Avstrijec in dve Rusinji, z začetne točke pri okrepčevalnici Na Razpokah v Nemiljah podalo na nekaj manj kot tri kilometre dolgo pot na vrh Jamnika. Nočni pohod na Jamnik je organiziral Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) v sodelovanju s Planinskim društvom Kranj (PDK) in Krajevno skupnostjo Podblica. Idejna vodja pohoda in glavna organizatorka Karmen Zupan iz ZTKK je pojasnila, da ideja izvira iz lanskoletnega prvega organiziranega pohoda, ki je potekal podnevi. »Ljudje množično obiskujejo Jamnik, saj je pravi raj za ljubitelje slikovitih razgledov in izziv za mojstre fotografije. Videti ga ob polni luni je edinstvena izkušnja, zato želimo, da nočni pohod na Jamnik ob polni luni, ki je bil tokrat prvi, postane tradicionalen,« je dejala Zupanova, ki je bila z udeležbo zelo zadovoljna. Direktor ZTKK Tomaž Štefe je še pojasnil, da nočni pohod nameravajo formirati kot turistični produkt za skupine turistov, ki bi se v spremstvu planinskega vodnika in fotografa podajali na Jamnik.

Pot na Jamnik je bila letos na novo markirana in urejena, za kar so poskrbeli člani Planinskega društva Kranj. Predsednik društva Tine Marenče je povedal, da je bila pot evidentirana in karakterizirana kot planinska pred dvema letoma, letošnji nočni pohod pa je lepo sovpadel s praznovanjem 120-letnice. Ob tej priložnosti so začeli tudi akcijo deljenja kartončkov, na katerih je prostora za štiri žige. Pohodnike sta spremljala planinska vodnika Grega Eržen in Matjaž Sušnik. Ob prihodu na končno postajo pri cerkvi sv. Primoža sta pohodnike čakala topel obrok in krajši kulturni program, kjer sta zbrane nagovorila še predsednik KS Podblica Andraž Potočnik in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. »Pomembno je, da podpiramo tovrstne aktivnosti in pripomoremo k temu, da nočni pohod na Jamnik postane tradicionalen, in verjamem, da bo čez nekaj let tu pravo romanje,« je dejal Rakovec. Turistični vodnik Edo Gruden pa je pohodnikom zaupal še nekaj zgodovinskih podatkov in pomen Jamnika za kranjski turizem. Prvi je prispel na cilj Sandi Novak, slepi maratonec, ki je dejal, da je pot lepo urejena, nezahtevna in primerna za vsakogar. Za vzpon sta skupaj s spremljevalcem Primožem Černilcem, načelnikom mladinskega odseka PD Kranj, potrebovala petdeset minut. Nekaj minut za njima je prispela skupina pohodnic, ena izmed njih, Zdenka Eržen iz Hrastja, je izrazila navdušenje nad čudovitim razgledom in družabno noto pohoda, le tempo ni bil prilagojen za počasnejše, je še dodala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */