Prvega nočnega pohoda na Jamnik se je udeležilo sto šestdeset pohodnikov. / Foto: Primož Pičulin

Ob polni luni na Jamnik

Minuli torek je v soju polne lune prvič potekal nočni pohod na Jamnik.

Jamnik – Ko se je spustil mrak, se je 160 pohodnikov, med njimi tudi Avstrijec in dve Rusinji, z začetne točke pri okrepčevalnici Na Razpokah v Nemiljah podalo na nekaj manj kot tri kilometre dolgo pot na vrh Jamnika. Nočni pohod na Jamnik je organiziral Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) v sodelovanju s Planinskim društvom Kranj (PDK) in Krajevno skupnostjo Podblica. Idejna vodja pohoda in glavna organizatorka Karmen Zupan iz ZTKK je pojasnila, da ideja izvira iz lanskoletnega prvega organiziranega pohoda, ki je potekal podnevi. »Ljudje množično obiskujejo Jamnik, saj je pravi raj za ljubitelje slikovitih razgledov in izziv za mojstre fotografije. Videti ga ob polni luni je edinstvena izkušnja, zato želimo, da nočni pohod na Jamnik ob polni luni, ki je bil tokrat prvi, postane tradicionalen,« je dejala Zupanova, ki je bila z udeležbo zelo zadovoljna. Direktor ZTKK Tomaž Štefe je še pojasnil, da nočni pohod nameravajo formirati kot turistični produkt za skupine turistov, ki bi se v spremstvu planinskega vodnika in fotografa podajali na Jamnik.

Pot na Jamnik je bila letos na novo markirana in urejena, za kar so poskrbeli člani Planinskega društva Kranj. Predsednik društva Tine Marenče je povedal, da je bila pot evidentirana in karakterizirana kot planinska pred dvema letoma, letošnji nočni pohod pa je lepo sovpadel s praznovanjem 120-letnice. Ob tej priložnosti so začeli tudi akcijo deljenja kartončkov, na katerih je prostora za štiri žige. Pohodnike sta spremljala planinska vodnika Grega Eržen in Matjaž Sušnik. Ob prihodu na končno postajo pri cerkvi sv. Primoža sta pohodnike čakala topel obrok in krajši kulturni program, kjer sta zbrane nagovorila še predsednik KS Podblica Andraž Potočnik in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. »Pomembno je, da podpiramo tovrstne aktivnosti in pripomoremo k temu, da nočni pohod na Jamnik postane tradicionalen, in verjamem, da bo čez nekaj let tu pravo romanje,« je dejal Rakovec. Turistični vodnik Edo Gruden pa je pohodnikom zaupal še nekaj zgodovinskih podatkov in pomen Jamnika za kranjski turizem. Prvi je prispel na cilj Sandi Novak, slepi maratonec, ki je dejal, da je pot lepo urejena, nezahtevna in primerna za vsakogar. Za vzpon sta skupaj s spremljevalcem Primožem Černilcem, načelnikom mladinskega odseka PD Kranj, potrebovala petdeset minut. Nekaj minut za njima je prispela skupina pohodnic, ena izmed njih, Zdenka Eržen iz Hrastja, je izrazila navdušenje nad čudovitim razgledom in družabno noto pohoda, le tempo ni bil prilagojen za počasnejše, je še dodala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 20 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..