Kaj si želijo mladi na Jesenicah

Anketa med mladimi je pokazala, da jih slaba polovica želi najti zaposlitev na Jesenicah. V mestu si želijo več koncertov in zabav ter športnih prireditev.

Mladi si želijo vsaj vsedijaškega spoznavnega žura in prostora, kjer bi se lahko zabavali (mladinski center je sredi stanovanjskega naselja). Menijo, da je javni prevoz neuporaben, saj je predrag in ni točen, pogrešajo večerne taksije in več vlakovnih povezav z Ljubljano. Se jim pa Jesenice zdijo priročne za bivanje, stanovanja so cenovno ugodna, premalo pa je najemniških stanovanj. Če bi dobili službo na Jesenicah, bi v mestu želeli tudi ostati, kar pa je povezano s stanovanjsko problematiko.

Jesenice – Mladi na Jesenicah si želijo več koncertov in zabav ter športnih in rekreativnih prireditev. Slaba polovica (natančneje 46 odstotkov) si želi najti zaposlitev na območju občine Jesenice. Štirideset odstotkov jih želi živeti na Jesenicah tudi v prihodnje. Tisti, ki ne želijo ostati na Jesenicah, pa kot glavni razlog navajajo pomanjkanje možnosti za zaposlitev.

To je le nekaj podatkov iz ankete med mladimi, starimi od 15 do 29 let, ki so jo izvedli v sklopu priprave nove Strategije za mlade v občine Jesenice. Mladi so v anketi predstavili svoj pogled na trenutno stanje v okolju, kjer živijo, in na prihodnost, izrazili pa so tudi svoja pričakovanja do lokalnega okolja. Rezultati ankete bodo v pomoč snovalcem strategije, ki bo veljala za obdobje 2019–2023, pri njeni pripravi pa sodelujeta tudi Mladinski center Jesenice in Mladinski svet Jesenice. Z osnutkom dokumenta so se se seznanili jeseniški občinski svetniki na junijski seji. Kot je ob tem poudaril župan Blaž Račič, so mladi ena pomembnejših družbenih skupin, saj so naša prihodnost. Poudaril je tri osnovna področja, ki jim bodo namenili posebno pozornost: delovna mesta, stanovanja in ukrepi za prosti čas.

V razpravi so občinski svetniki podali nekaj predlogov, med drugim so se člani svetniške skupine SD zavzeli za gradnjo dveh novih večstanovanjskih objektov na območju občinskega prostorskega načrta Partizan; v spodnji etaži naj bi uredili knjižnico, v zgornji pa stanovanja. Predlagali so tudi, naj se občina dogovori s podjetjem SIJ Acroni, da bi dve prazni etaži stavbe, v kateri deluje center za socialno delo, preuredili v dijaški dom za potrebe dijakov iz drugih občin, ki na Jesenicah obiskujejo srednjo šolo. Predlagali so tudi ureditev shajališča mladih na prostem, vzpostavitev spletnega portala za mlade ter ureditev novih prostorov Mladinskega centra Jesenice v sklopu Razvojnega centra Jesenice, kjer je Občina Jesenice lastnica dela prostorov.

Vse predloge in pobude bodo snovalci strategije proučili, dopolnjen dokument pa naj bi občinski svetniki potrjevali jeseni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-8/4

četrtek

-10/12

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

PRIREDITVE / Žiri, 23. januar 2020

Predstavitev knjige o portugalskem Caminu

GLEDALIŠČE / Cerklje, 23. januar 2020

Rokova modrina

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, 24. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Galjotovih osemdeset / 16:22, 23. januar

Med jesenskim spravilom pridelkov reče kmet lovcu:

"Pazite! Lansko leto ste na tej njivi merili v zajca in obstrelili mene!"
"Prav. Bom letos meril obratno."

Steklo, barva in vonj / 14:53, 23. januar

Ne no, a že spet?
Večmedijska ustvarjalka, ho ho,ho...

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 14:13, 23. januar

Ja, leva spredaj obrvi, rdečelaska pa nohte..

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 11:25, 23. januar

Primož, ti si expert za to področje, povej, če ima katera na fotografiji umetne?

Plače večine zaposlenih naj bi bile enake ali višje / 10:03, 23. januar

Ne razumem delavce, ki vztrajajo v proizvodnji skupine SIJ. Par kilometrov stran (čez mejo) dobite za isto delo plačo 1700€ (14x v letu), v demokratičnem socijalizmu pa gunclate za 700-800€.

DeSUS in Erjavec / 17:30, 22. januar

Comment after advertisement.

Polnjenje električnih vozil ne bo več brezplačno / 17:21, 22. januar

Polnjenje ne bo več brezplačno.
Še dobr, da je potem praznenje zastonj.