Kaj si želijo mladi na Jesenicah

Anketa med mladimi je pokazala, da jih slaba polovica želi najti zaposlitev na Jesenicah. V mestu si želijo več koncertov in zabav ter športnih prireditev.

Mladi si želijo vsaj vsedijaškega spoznavnega žura in prostora, kjer bi se lahko zabavali (mladinski center je sredi stanovanjskega naselja). Menijo, da je javni prevoz neuporaben, saj je predrag in ni točen, pogrešajo večerne taksije in več vlakovnih povezav z Ljubljano. Se jim pa Jesenice zdijo priročne za bivanje, stanovanja so cenovno ugodna, premalo pa je najemniških stanovanj. Če bi dobili službo na Jesenicah, bi v mestu želeli tudi ostati, kar pa je povezano s stanovanjsko problematiko.

Jesenice – Mladi na Jesenicah si želijo več koncertov in zabav ter športnih in rekreativnih prireditev. Slaba polovica (natančneje 46 odstotkov) si želi najti zaposlitev na območju občine Jesenice. Štirideset odstotkov jih želi živeti na Jesenicah tudi v prihodnje. Tisti, ki ne želijo ostati na Jesenicah, pa kot glavni razlog navajajo pomanjkanje možnosti za zaposlitev.

To je le nekaj podatkov iz ankete med mladimi, starimi od 15 do 29 let, ki so jo izvedli v sklopu priprave nove Strategije za mlade v občine Jesenice. Mladi so v anketi predstavili svoj pogled na trenutno stanje v okolju, kjer živijo, in na prihodnost, izrazili pa so tudi svoja pričakovanja do lokalnega okolja. Rezultati ankete bodo v pomoč snovalcem strategije, ki bo veljala za obdobje 2019–2023, pri njeni pripravi pa sodelujeta tudi Mladinski center Jesenice in Mladinski svet Jesenice. Z osnutkom dokumenta so se se seznanili jeseniški občinski svetniki na junijski seji. Kot je ob tem poudaril župan Blaž Račič, so mladi ena pomembnejših družbenih skupin, saj so naša prihodnost. Poudaril je tri osnovna področja, ki jim bodo namenili posebno pozornost: delovna mesta, stanovanja in ukrepi za prosti čas.

V razpravi so občinski svetniki podali nekaj predlogov, med drugim so se člani svetniške skupine SD zavzeli za gradnjo dveh novih večstanovanjskih objektov na območju občinskega prostorskega načrta Partizan; v spodnji etaži naj bi uredili knjižnico, v zgornji pa stanovanja. Predlagali so tudi, naj se občina dogovori s podjetjem SIJ Acroni, da bi dve prazni etaži stavbe, v kateri deluje center za socialno delo, preuredili v dijaški dom za potrebe dijakov iz drugih občin, ki na Jesenicah obiskujejo srednjo šolo. Predlagali so tudi ureditev shajališča mladih na prostem, vzpostavitev spletnega portala za mlade ter ureditev novih prostorov Mladinskega centra Jesenice v sklopu Razvojnega centra Jesenice, kjer je Občina Jesenice lastnica dela prostorov.

Vse predloge in pobude bodo snovalci strategije proučili, dopolnjen dokument pa naj bi občinski svetniki potrjevali jeseni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

5/22

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)