Spomenik pri Titanovi brvi je postavljen v spomin na prvi žrtvi druge svetovne vojne na Kamniškem.

Spomin na prvi kamniški žrtvi

V Kamniku so se v soboto ob spomeniku pri Titanovi brvi spomnili prvih dveh žrtev druge svetovne vojne na Kamniškem.

Kamnik – Srečanje pri Titanovi brvi so tudi letos pripravili člani Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik.

Vstaja na Kamniškem se je začela 27. julija 1941, ko je bojna skupina dobila nalogo, da zažge vojaško skladišče bencina na Zapricah, minira smodnišnico, pretrga telefonske zveze s Kranjem, blokira vse ceste, ki vodijo v Kamniško okrožje, poruši mostova čez Kamniško Bistrico na Perovem ter napade še nekatere druge vojaške objekte v Kamniku, a akcija zaradi izdaje ni povsem uspela. Skupina je pri perovski brvi čez Kamniško Bistrico padla v zasedo, Nemci pa so ubili borca Kamniške čete Dominika Mlakarja in Antona Miklavčiča, ki se ju Kamničani spominjajo kot prvi žrtvi druge svetovne vojne v občini.

Kot je v svojem nagovoru povedal predsednik Zveze borcev NOB Kamnik Dušan Božičnik, si s takšnimi dogodki prizadevajo razvijati in krepiti tovarištvo in domoljubje, opozoril pa je tudi na dokumentarno-igrani film Preboj o bojih na Menini planini, ki je že posnet in bo na ogled od oktobra dalje. »Na nas je, da ohranjamo spomin, da smo hvaležni, ker živimo v miru, da smo ponosni na svojo državo in na slovenski jezik,« pa je zbrane nagovoril podžupan Sandi Uršič.

Slavnostni govornik letošnje proslave je bil sicer častni predsednik Zveze slovenskih častnikov polkovnik Miha Butara. »Danes doživljamo oživitev neofašizma in neonacizma na potuhnjen in sprevržen način, poln manipulacij in zaslepljevanja ljudi. Na nas je, da to zlo na legitimen način zatremo z vso močjo – ne glede na to, kdo stoji za temi dejanji. Ponovno se srečujemo s specifičnimi oblikami kolaboracije. Dediči kolaborantov in zaslepljencev delujejo proti interesom slovenske države in njenih ljudi. K temu sodi tudi zagrizeno potvarjanje zgodovine NOB, njenega dejanskega ovrednotenja in nesprejemljivo opravičevanje kolaboracije z okupatorskimi silami. Zavedam se dejstva, da smo svojo pokončno zgodovino dolžni spoštovati zaradi prihajajočih rodov. Kdor ne spoštuje zgodovine svojega naroda, je obsojen na pozabo. Tu na Kamniškem ste vedno imeli odločne in pokončne ljudi, ki so vedeli, kje jim je mesto v obrambi slovenskih interesov in kaj morajo narediti, da se doseže tisto, kar naš narod potrebuje. Tako je bilo pod Maistrovim poveljem, v času NOB in v naši vojni leta 1991, v kateri so se enote Teritorialne obrambe iz Kamnika odrezale na najbolj uspešen način,« je med drugim povedal Butara.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/19

torek

6/21

sreda

7/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija / 11:50, 25. maj

Če je že določil Slovensko trobojnico na podlagi Kranjskega grba, bi moral namesto bele uporabiti zlato (rumeno) barvo. Tako imamo še danes rusko zastavo za državni simbol.

Za odprte trgovine ob nedeljah / 11:45, 25. maj

Vse trgovine bi morale biti ob nedeljah in praznikih vedno zaprte.Poglejte v Avstrijo, kjer ni nobenih težav. Nekateri trgovci oporekajo, da...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!