Tunjice so bile po drugi svetovni vojni znane po velikih kumarah, nekaj zanimivih primerkov smo lahko videli tudi na prvem Festivalu tunških kumar.

Ponosni na kumare

V Tunjicah so ob krajevnem prazniku letos prvič pripravili Festival tunških kumar, s katerim želijo opozoriti na kulinarični pa tudi etnološki pomen te zelenjave v kraju, kjer kumare še posebno dobro uspevajo.

Tunjice – Krajevni praznik KS Tunjice, ki ga v spomin na 19. julij, ko je bilo pred 122 leti v kraju ustanovljeno najstarejše društvo v Tunjicah, to je Društvo skupne pomoči, je bilo letos nekaj posebnega.

Novo vodstvo krajevne skupnosti se je namreč odločilo, da v ospredje postavi kumare, ki so v kraju zelenjava s posebnim statusom. »V Tunjice so velike sorte kumar prišle po drugi svetovni vojni in najmanj štirideset kmetij v kraju jih je gojilo. Ženske so jih iz Tunjic v košarah nosile v Kamnik na tržnico, še sam se spominjam, da so bile nekatere dolge tudi po sedemdeset centimetrov. Gojenje kumar je bil v tistih letih za marsikatero kmetijo v kraju način preživetja. Za zimo so jih shranjevali v kisu, a tako, da so jih naribali in shranili v desetlitrske kozarce skupaj s poprom in šalotko. Ko pa je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kumarice začela vlagati kamniška Eta, so tunjiški kmetje gojili tudi male kumare za v kis. Praktično pri vsaki hiši so jih gojili,« nam je povedal predsednik Krajevne skupnosti Tunjice in pobudnik festivala Valentin Zabavnik. In zakaj kumare tako dobro uspevajo prav v Tunjicah? »Zaradi ugodne kamninske sestave in vlažne zemlje. Kumare namreč potrebujejo veliko vlage, a ne z zalivanjem, saj s tem liste napade plesen, pač pa neposredno iz zemlje,« še pove in nadaljuje, da so se časi spremenili in da danes v kraju ni več kmetije, ki bi se preživljala s kumarami, a želijo si, da bi se krajani zavedali zgodovine in bi se kumaram spet bolj posvečali.

Zato tudi Festival tunških kumar, ki so ga pripravili na travniku ob šoli in so se ga – kljub dopustom in novosti, ki še nima tradicije – udeležili številni Tunjičani. Kumare, ki so jih prinesli, je ocenjevala petčlanska komisija, dela pa so imeli kar veliko, saj so se posvetili 25 primerkom, kar je za prvi tovrstni dogodek veliko, so ugotavljali organizatorji, tudi zato, ker letos kumare rastejo vsaj dva tedna kasneje kot običajno.

»Ocenjevali bomo dolžino, obseg, število semen, trdoto lupine, barvo, okus, gladkost, kosmatost …« je hitel naštevati Sašo Mikuš in ob tem pripravljal zapleteno orodje za merjenje ukrivljenosti in drugih lastnosti kumar, in ko ni več mogel zadrževati smeha, je le priznal, da gre predvsem za družaben dogodek, katerega namen je krajane zbližati, sprostiti in nasmejati ter tudi nahraniti, saj so obiskovalce pozvali, naj na druženje prinesejo tudi jedi iz kumar, ki bodo zamenjale na podobnih dogodkih nepogrešljive čevapčiče. Tako so se na stojnicah znašle tople kumare, napitek iz kumar, limon in mete, namočenih v vodi, smuti iz kumar, kisle kumarice …

Kumare, ki so sodelovale pri ocenjevanju, so poimenovali po njihovih glavnih lastnostih: pikasta, čvrsta, anatomska, zelena, mladostna … zmagala pa je dolga. Vsi sodelujoči so prejeli priznanja, nato pa so se družili še dolgo v večer. In še ena zanimivost iz Tunjic: »Dogodek smo pripravili brez gostincev in brez ansambla, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Glasna glasba onemogoča pogovor, mi pa smo se lahko povsem spontano družili, pogovarjali in veselili in kar sami kaj zapeli. Tako mladi kot stari. S tem bomo nadaljevali tudi v prihodnje – kot seveda tudi s festivalom kumar, ki bo postal tradicionalen,« je zaključil Valentin Zabavnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

3/19

sobota

5/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)