Letos je bil poudarek na Okusih Bleda. / Foto: Tina Dokl

Na Bledu razvajali okus obiskovalcev

Na letošnjih Blejskih dnevih so obiskovalcem ponudili možnost, da Bled spoznajo tudi prek izdelkov lokalne domače obrti in lokalnih umetnikov ter kulinarike, značilne za to območje.

Bled – Blejski dnevi so se letos predstavili v nekoliko spremenjeni podobi, saj njihov prvotni namen ni več privabljanje gostov, kot je bilo to v časih, ko na Bledu še niso vsako leto presegli milijon nočitev gostov. Zdaj želijo obiskovalcem Bled predstaviti tudi na način, kot ga mogoče še niso spoznali, je pojasnila Romana Purkart iz Turizma Bled. Letos je bil zato poudarek na Okusih Bleda in izdelkih, ki jih ponujajo pod destinacijsko blagovno znamko Bled Local Selection oziroma Blejski lokalni izbor.

Izdelke pod omenjeno blagovno znamko je bilo mogoče najti na šestih stojnicah. Med drugim so premierno predstavili vodo Blejko, ki jo polnijo pod Dobrčo, tam kot nekdaj vodo Julijana. Kot so pojasnili pri omenjeni stojnici, jo odlikuje prebavilom prijazen pH 7,7. »Vsebuje veliko mineralov in jo je mogoče dobiti tudi v gazirani obliki.« Različica Blejka life pa vsebuje še CBD, kar ugodno vpliva na imunski sistem, so še zagotovili pri omenjeni stojnici. Kot novost so letos predstavili še brisače in majice s potiskom, na katerih je stilizirana podoba Arnolda Riklija z njegovo zgodbo. Na modernejši način, kot hipsterja, je prek njegove podobe na majici in brisači Riklija predstavila akademska slikarka Anja Tolar. Vsako leto se kaj novega trudijo ponuditi tudi v Turističnem društvu Zasip, v katerem obujajo tradicijo pridelovanja jedi iz prg oziroma suhih tepk, po katerih je bila v preteklosti poznana njihova vas. Poleg ostalih dobrot je bilo tako mogoče tokrat poskusiti tudi palačinke, ki so jih poimenovali prgačinke, saj jih pripravljajo s hruševo vodo in malo prgine moke ter postrežejo z marmelado iz tepk. Predstavili so še novo otroško knjigo Bojane Pipan Tepke iz Zasipa, ki so jo izdali v okviru Kulturno-umetniškega društva Zasip. Zelo živahno je bilo tudi v okolici stojnic, pri katerih je bilo mogoče spoznavati okuse Bleda. Lokalni gostinci so namreč pripravljali jedi, ki so značilne za to območje, a v novi preobleki, je razložila Romana Purkart. Med drugim so gostom ponudili novo blejsko sladico, ki so jo poimenovali zeleno srce, Turistično društvo Bled pa je pripravljalo tradicionalno jed posmoduljo.

Tako pestro kot pod odrom je bilo tudi dogajanje na glavnem odru na jezerski promenadi, kjer so se med drugim predstavili zmagovalci letošnjega Blejskega zlatega mikrofona in številni priznani slovenski glasbeniki. Že tradicionalno je Blejske dneve popestrila Godba Gorje, gasilci iz Podhoma so tudi letos predstavili gašenje po starem. Veliko pozornosti vsako leto pritegnejo še lučke na gladini jezera, za katere vsako leto poskrbi domačin Andrej Vidic. Tako kot že nekaj let zapored pa je tudi letošnja prireditev potekala v skladu s konceptom »zero waste« oziroma brez odpadkov, saj so vso hrano in pijačo stregli v biorazgradljivi embalaži.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/14

nedelja

5/12

ponedeljek

7/13

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 17. november 2019

Pohod po Vertovčevi poti

IZLETI / Šenčur, 17. november 2019

Po Vertovčevih poteh

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. november 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

 

 
 

 

 
 
 

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..

Sedemindvajset / 08:06, 16. november

Že že, ampak v članku piše, da so ljudje odhajali že pred sto in več leti !!

Sedemindvajset / 22:55, 15. november

G Primož. Dvomim, da ne veste,ali pa se sprenevedate, da nisem mislil kraljevine, ampak Demokratično federativno Jugoslavijo, ki je obstajal...

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:54, 15. november

Za Bill Gatesa so to navadni klošarji ( 80 milijard ameriških dolarjev ).