Ogled gradnje zahtevne gozdne ceste Velika ravan v Bašlju / Foto: Tina Dokl

Namakalni sistem postaja nuja

Kmetijski ministrici Aleksandri Pivec so ob obisku v občinah Preddvor in Šenčur predstavili namero po izgradnji namakalnega sistema. Ogledala si je tudi gradnjo zahtevne gozdne ceste v Bašlju.

Šenčur, Preddvor – V občinah Preddvor in Šenčur so v torek gostili ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec. Ena ključnih tem je bilo namakanje kmetijskih zemljišč. Ministrico so opozorili na potrebo po poenostavitvi in pospešitvi birokratskih postopkov, povezanih z gradnjo namakalnih sistemov. Ob ogledu zasebnega namakalnega sistema na kmetiji Šimnovih v Voklem ji je šenčurski župan Ciril Kozjek predstavil namero občine po izgradnji kolektivnega namakalnega sistema.

Z njim želijo pokriti 220 hektarov površin v Trbojah, na Prebačevem in delu Voklega. Prvo gradbeno dovoljenje za namakalni sistem na devetdeset hektarih so pridobili decembra lani, za preostalih 130 hektarov površin pa ga še čakajo, saj so morali izdelati celostno presojo vplivov na okolje. »Vloga je po zadnjih podatkih popolna, upamo, da bo gradbeno dovoljenje izdano v avgustu,« je optimističen Kozjek. Nato bodo na razpisu kmetijskega ministrstva kandidirali za nepovratna sredstva. Kot je dejal, lahko pridobijo 7.500 evrov na hektar oz. 1,7 milijona evrov, s čimer bi v celoti izpeljali investicijo v južnem delu občine. Župan se nadeja tudi pomoči ministrice in upa, da se bo gradnja sistema, ki bo zajemal vodo iz trbojskega jezera, prihodnje leto vendarle začela. Občina je v izdelavo dokumentacije vložila sto tisoč evrov. Kot je poudaril, bo prva tovrstna investicija na Gorenjskem zagotovo zelo spodbudila razvoj šenčurskega kmetijstva.

Začetek gradnje že težko pričakujejo tudi na kmetiji Šimnovih. Mladi gospodar Klemen Jarc je ministrici pokazal njihov lastni namakalni sistem, s katerim namakajo deset hektarov lastnih površin in še trideset do štirideset hektarov površin, ki si jih izmenjujejo z okoliškimi kmeti. Na površinah, ki jih namakajo, pridelajo od dvajset do trideset odstotkov letnega posevka zelja, želeli bi jih pa še več.

Skupni namakalni sistem

Preddvorski župan Rok Roblek pa je ministrico seznanil z željo po izgradnji tehnološko zelo naprednega namakalnega sistema na jugu Preddvora in severu Šenčurja. V zalogovnik bi črpali vodo iz Kokre in s pomočjo prostega pada namakali polja. »Potenciala je izrazito veliko, verjamem, da od 350 do 400 hektarov,« je dejal. Upa, da bo gradnja namakalnih sistemov v celoti sofinancirana tudi v prihodnji finančni perspektivi po letu 2020, saj bi zaradi dolgotrajnih postopkov pri pridobivanju dovoljenj zagotovo zapadli vanjo. »Smo pa že sedaj jasno izrazili interes za gradnjo, če bodo pogoji ostali taki ali podobni,« je Roblek povedal o projektu, ki ga načrtujejo v sodelovanju s šenčursko občino.

Evropski denar na voljo

Ministrica je pozdravila načrte obeh občin glede gradnje namakalnih sistemov. Ti bodo glede na podnebno dogajanje v prihodnosti bolj ali manj nujni, ne le na tem območju, ampak po celotni Sloveniji, je dejala. »Evropska sredstva za ta namen so na voljo še v zdajšnji finančni perspektivi in zagotovo bodo tudi v prihodnji, seveda pa bomo delali na tem, da jih bo dovolj,« je obljubila Pivčeva in dodala, da bodo naložbe v zaščito pred različnimi vremenskimi ujmami nujne tudi za dvig odstotka pridelave zelenjave in sadja.

Župan Kozjek je ministrici še predstavil kmetijske dejavnosti v njihovi občini in opozoril, da si želijo, da bi večji odstotek pridelkov in izdelkov njihovih kmetov končal v javnih zavodih. Mladi gospodar Klemen Jarc pa ji je ob ogledu kmetije, na kateri je glavna dejavnost pridelava in predelava zelja, med drugim razkril, da so skupaj z občino v postopku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za izgradnjo modernejše in večje kisarne, za kar nameravajo kandidirati na kakšnem razpisu. Lani so pridelali osemsto ton zelja, vsega predelajo v kislo zelje in z njim zalagajo trgovske centre po Sloveniji.

Specifična gozdna cesta

Pred obiskom Šenčurja oz. kmetije v Voklem si je ministrica v občini Preddvor ogledala gradnjo gozdne ceste Velika ravan v Bašlju. Gre za eno najzahtevnejših gozdnih cest na Gorenjskem, gradijo jo s pomočjo evropskih sredstev. Cesta pa ni posebna le zaradi svoje zahtevnosti, pač pa tudi zaradi principa gradnje, je razložil župan Roblek. Gradi jo namreč agrarna skupnost, v katero je povezanih 24 kmetov in lastnikov gozdnih zemljišč iz Bašlja. Končana naj bi bila jeseni, ob ogledu pa so po besedah ministrice med drugim ugotavljali, kako zelo pomembna je ta cesta za lažje spravilo lesa iz gozda. Dotaknili so se tudi vzdrževanja gozdnih cest. »Znova smo ugotavljali, da čeprav bodo zneski, ki jih bo država za ta namen namenjala občinam, nekoliko višji, stroški še vedno ne bodo pokriti, zato to ostaja odprta tema,« je dejala Pivčeva.

Težave pri širjenju kmetij

Roblek je poudaril tudi problem umeščanja in širjenja kmetij. Specifičnost občine se kaže predvsem v delu Kokre, kjer je zaradi statusa razpršenega naselja praktično glavnina vasi v obvodnem pasu. »Gradnja in razvoj kmetij v dolini sta onemogočena. Po drugi strani pa imamo toliko samotnih kmetij, kjer si pa izrazito prizadevamo, da bi ministrstvo čim prej sprejelo zakonodajo in umestilo družinsko kmetijo v center razvojne politike. Ministrica je to razumela. Čeprav ni vse v pristojnosti kmetijskega ministrstva, je izjemno pomembno, da resorno ministrstvo podpira zadevo,« je še dejal Roblek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

4/18

nedelja

9/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:53, 29. maj

Z prijateljico še srečava vsak drugi dan seveda negre Brez poljubov, še bolj sva zdrava kot pred Corono.

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 22:51, 29. maj

Ljudje božji kako ste naivni kakšno Korona,neki če nebi bilo te epidemije bi isto toliko Ljudi umrlo,Jaz delam pri potrebujem zavodu v Nemči...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 18:22, 29. maj

Sivolasi brezzobi debeluh iz NIJZ -ja ne ve, da je Zdravc nabavil preveč mask in dokler zaloga rahlo ne poide, Jelko vztraja, da so maske obvezne...+ umivanje nog !
TOP LISTA NADREALISTA :)

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?