Svetniki zahtevajo odločnejše ukrepanje

Skupina jeseniških občinskih svetnikov je na predlog Levice – Jeseniške alternative zahtevala sklic izredne seje občinskega sveta in rešitev problematike smradu z deponije Mala Mežakla, župan še čaka na ugotovitve revizijskega poročila.

Svetniki so občinski upravi naložili, naj zagotovi izvajanje obdelave mešanih komunalnih odpadkov v skladu s koncesijsko pogodbo in učinkovit nadzor ter od podjetja Ekogor zahteva plačilo odškodnine za uporabo občinskega zemljišča.

Jesenice – Jeseniški občinski svetniki od župana Blaža Račiča in občinske uprave pričakujejo odločnejše ukrepe v zvezi z urejanjem razmer na deponiji Mala Mežakla, je sporočilo prve izredne seje jeseniškega občinskega sveta v tem mandatu. Župan je sejo sklical na predlog svetniške skupine stranke Levica – Jeseniška alternativa, ki so jo zahtevali zaradi dveh problemov: po njihovem mnenju nevzdržnih razmer na deponiji Mala Mežakla in zaradi problematike hokeja.

Kot so opozorili, se stanje na deponiji slabša, odpadki se kopičijo, smrad pa je vse hujši, kar občutijo predvsem okoliški prebivalci. Skupina svetnikov je zato na izredni seji predlagala občinski upravi, naj zaradi kršenja koncesijske pogodbe, sklenjene s podjetjem Ekogor, prepove dovoz lahke in težke frakcije iz drugih občin. Obenem so občinski upravi predlagali, naj koncesionarju, to je podjetju Ekogor, zaračuna uporabo občinskega zemljišča na deponiji, na katerem zdaj brezplačno kopiči odpadke. Sejo so podprli tudi drugi svetniki, župan Blaž Račič pa je sklic izredne seje razumel kot izraz nezaupanja do župana in občinske uprave oziroma njihovega dela.

Pojasnil je, da občina prek pogodbenih določil samovoljno ne more ukrepati. »Tudi če obstajajo ocene, da koncesionar ne izpolnjuje kakšnih določil pogodbe, je to treba na ustrezen način ugotoviti, zato čakamo na revizijsko poročilo, potem bomo imeli več podlag tudi za morebitne ukrepe,« je dejal. »Na občinski upravi trdo delamo in iščemo rešitve,« je zagotovil Račič, ki je ob izredni seji ocenil, da bi bilo s sprejemom ukrepov smiselno počakati do končnega revizijskega poročila o koncesijskem razmerju med Občino Jesenice in podjetjem Ekogor, ki ga na občini pričakujejo še pred koncem poletja.

Situacijo na Mali Mežakli je predstavila tudi Nevenka Rajhman, ki živi neposredno pod deponijo. Tako kot nekateri drugi svetniki, ki so si ogledali stanje na deponiji, opozarja na tako imenovane lahke frakcije odpadkov, ki jih z namenom preprečevanja smradu zavijajo v bale, ki se v spodnjih plasteh že približuje točki, ko bodo razpadle in se bo vsebina izcejala v okolje. »Na deponiji sem bila maja in aprila, nazadnje pa 22. julija, ko je bilo stanje bistveno bolj katastrofalno kot spomladi,« je povedala Rajhmanova.

»Seveda je prav, da se iščejo dolgoročne rešitve, a potrebujemo tudi kratkoročne ukrepe, sicer bo prišlo do ekološke katastrofe,« je opozorila svetnica Maja Križnar.

Svetniki so na seji po več kot dvourni razpravi občinski upravi naložili, naj na podlagi lastnih ugotovitev, ugotovitev delovne skupine in vsebine končnega poročila revizije pristopi k izvedbi ukrepov za zagotovitev izvajanja obdelave mešanih komunalnih odpadkov v skladu s koncesijsko pogodbo in k spremembam koncesijske pogodbe, ki bodo omogočale učinkovit nadzor, ter od podjetja Ekogor zahteva plačilo odškodnine za uporabo občinskega zemljišča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 80 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)