Svetniki zahtevajo odločnejše ukrepanje

Skupina jeseniških občinskih svetnikov je na predlog Levice – Jeseniške alternative zahtevala sklic izredne seje občinskega sveta in rešitev problematike smradu z deponije Mala Mežakla, župan še čaka na ugotovitve revizijskega poročila.

Svetniki so občinski upravi naložili, naj zagotovi izvajanje obdelave mešanih komunalnih odpadkov v skladu s koncesijsko pogodbo in učinkovit nadzor ter od podjetja Ekogor zahteva plačilo odškodnine za uporabo občinskega zemljišča.

Jesenice – Jeseniški občinski svetniki od župana Blaža Račiča in občinske uprave pričakujejo odločnejše ukrepe v zvezi z urejanjem razmer na deponiji Mala Mežakla, je sporočilo prve izredne seje jeseniškega občinskega sveta v tem mandatu. Župan je sejo sklical na predlog svetniške skupine stranke Levica – Jeseniška alternativa, ki so jo zahtevali zaradi dveh problemov: po njihovem mnenju nevzdržnih razmer na deponiji Mala Mežakla in zaradi problematike hokeja.

Kot so opozorili, se stanje na deponiji slabša, odpadki se kopičijo, smrad pa je vse hujši, kar občutijo predvsem okoliški prebivalci. Skupina svetnikov je zato na izredni seji predlagala občinski upravi, naj zaradi kršenja koncesijske pogodbe, sklenjene s podjetjem Ekogor, prepove dovoz lahke in težke frakcije iz drugih občin. Obenem so občinski upravi predlagali, naj koncesionarju, to je podjetju Ekogor, zaračuna uporabo občinskega zemljišča na deponiji, na katerem zdaj brezplačno kopiči odpadke. Sejo so podprli tudi drugi svetniki, župan Blaž Račič pa je sklic izredne seje razumel kot izraz nezaupanja do župana in občinske uprave oziroma njihovega dela.

Pojasnil je, da občina prek pogodbenih določil samovoljno ne more ukrepati. »Tudi če obstajajo ocene, da koncesionar ne izpolnjuje kakšnih določil pogodbe, je to treba na ustrezen način ugotoviti, zato čakamo na revizijsko poročilo, potem bomo imeli več podlag tudi za morebitne ukrepe,« je dejal. »Na občinski upravi trdo delamo in iščemo rešitve,« je zagotovil Račič, ki je ob izredni seji ocenil, da bi bilo s sprejemom ukrepov smiselno počakati do končnega revizijskega poročila o koncesijskem razmerju med Občino Jesenice in podjetjem Ekogor, ki ga na občini pričakujejo še pred koncem poletja.

Situacijo na Mali Mežakli je predstavila tudi Nevenka Rajhman, ki živi neposredno pod deponijo. Tako kot nekateri drugi svetniki, ki so si ogledali stanje na deponiji, opozarja na tako imenovane lahke frakcije odpadkov, ki jih z namenom preprečevanja smradu zavijajo v bale, ki se v spodnjih plasteh že približuje točki, ko bodo razpadle in se bo vsebina izcejala v okolje. »Na deponiji sem bila maja in aprila, nazadnje pa 22. julija, ko je bilo stanje bistveno bolj katastrofalno kot spomladi,« je povedala Rajhmanova.

»Seveda je prav, da se iščejo dolgoročne rešitve, a potrebujemo tudi kratkoročne ukrepe, sicer bo prišlo do ekološke katastrofe,« je opozorila svetnica Maja Križnar.

Svetniki so na seji po več kot dvourni razpravi občinski upravi naložili, naj na podlagi lastnih ugotovitev, ugotovitev delovne skupine in vsebine končnega poročila revizije pristopi k izvedbi ukrepov za zagotovitev izvajanja obdelave mešanih komunalnih odpadkov v skladu s koncesijsko pogodbo in k spremembam koncesijske pogodbe, ki bodo omogočale učinkovit nadzor, ter od podjetja Ekogor zahteva plačilo odškodnine za uporabo občinskega zemljišča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-8/4

četrtek

-10/12

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

PRIREDITVE / Žiri, 23. januar 2020

Predstavitev knjige o portugalskem Caminu

GLEDALIŠČE / Cerklje, 23. januar 2020

Rokova modrina

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, 24. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Galjotovih osemdeset / 16:22, 23. januar

Med jesenskim spravilom pridelkov reče kmet lovcu:

"Pazite! Lansko leto ste na tej njivi merili v zajca in obstrelili mene!"
"Prav. Bom letos meril obratno."

Steklo, barva in vonj / 14:53, 23. januar

Ne no, a že spet?
Večmedijska ustvarjalka, ho ho,ho...

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 14:13, 23. januar

Ja, leva spredaj obrvi, rdečelaska pa nohte..

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 11:25, 23. januar

Primož, ti si expert za to področje, povej, če ima katera na fotografiji umetne?

Plače večine zaposlenih naj bi bile enake ali višje / 10:03, 23. januar

Ne razumem delavce, ki vztrajajo v proizvodnji skupine SIJ. Par kilometrov stran (čez mejo) dobite za isto delo plačo 1700€ (14x v letu), v demokratičnem socijalizmu pa gunclate za 700-800€.

DeSUS in Erjavec / 17:30, 22. januar

Comment after advertisement.

Polnjenje električnih vozil ne bo več brezplačno / 17:21, 22. januar

Polnjenje ne bo več brezplačno.
Še dobr, da je potem praznenje zastonj.