Te dni bo novo streho dobil vhodni objekt na gradu Zaprice, na podobno sanacijo pa čaka tudi osrednja stavba, kjer ima Medobčinski muzej Kamnik razstavljene muzejske zbirke.

Streha muzeja je dotrajana

Občina Kamnik obnavlja streho dela gradu Zaprice, kjer ima svoje prostore Medobčinski muzej Kamnik, a obnove je nujno potreben tudi osrednji objekt z muzejskimi zbirkami.

Kamnik – Medobčinski muzej Kamnik je letošnje poletje za krajši čas zaprl svoja vrata na gradu Zaprice, nato pa prilagodil odpiralni čas – obisk muzeja je do 5. avgusta možen samo v popoldanskem času, od torka do petka od 16. do 18. ure in ob sobotah od 10. do 18. ure. Vse to pa zaradi sanacije strehe na vhodnem objektu dvorca Zaprice, ki poteka v teh dneh. Obnove se je lotila občina, ki je že spomladi izvedla razpis za izvajalca, sama dela pa so se začela ob koncu junija (po zaključku šolskega leta, saj junija v muzeju gostijo veliko šolskih skupin).

Streha oziroma kritina na vhodnem objektu je bila dotrajana že do te mere, da se je že pojavilo zamakanje in je bilo nujno potrebno pristopiti k sanaciji ter s tem preprečiti večjo škodo. Ker je objekt razglašen za kulturni spomenik, se vsa dela izvajajo v skladu z izdanimi kulturnovarstvenimi pogoji in v sodelovanju s pristojno konservatorko mag. Majo Avguštin s kranjskega zavoda za varstvo kulturne dediščine. V skladu z izdanimi konservatorskimi pogoji je predvidena izvedba enake strehe in krovsko-kleparskih elementov strehe, kar pomeni varovanje originalne oblike in izvedba strešne konstrukcije ter obnova strehe v prvotni oziroma avtentični obliki. Občina bo za sanacijo namenila skoraj petdeset tisoč evrov, in čeprav so v minulih letih zamenjali tudi okna, nujna sanacija gradu Zaprice še zdaleč ni pri koncu. »Nujno potrebno bi bilo pristopiti tudi k obnovi strehe na osrednjem objektu, kjer je muzej. V začetku leta je občinski oddelek za družbene dejavnosti oddal popolno vlogo za sanacijo strehe na osrednjem objektu dvorca Zaprice na razpis ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnov kulturnih spomenikov, vendar na žalost nismo pridobili sredstev, s katerimi bi lahko izvedli to investicijo. Občina Kamnik bo tako morala v prihodnjih letih sama zagotoviti sredstva, saj je streha tudi na tem objektu zelo dotrajana in bi lahko odlašanje te investicije povzročilo nepopravljivo škodo tako na objektu kot tudi na muzejski zbirki. Slabo podobo pa daje obiskovalcem tudi razpadajoči stolpič na vogalu obzidja, ki bi ga bilo nujno treba restavrirati, sicer bo tudi tu nastala nepopravljiva škoda. Preostala sanacijska dela se bodo nadaljevala, ko bodo v proračunu zagotovljena sredstva,« so nam na vprašanje o nadaljnji sanaciji objekta odgovorili na občini.

Pogodbeni rok za dokončanje del, ki potekajo v teh dneh, je 17. avgust, a vse kaže, da bodo krovci delo zaključili že prihodnji teden.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: SZ, hitrost: 43 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !