Trenutno je približno polovica družinskih zdravnikov ZD Kranj na letnem dopustu, zato skupnega sestanka v zvezi s sprejetjem Aneksa št. 2 še niso imeli. / Foto: Gorazd Kavčič

Ukinili so akutno ambulanto

Vlada je pred nedavnim sprejela Aneks št. 2 k splošnemu dogovoru, ki omogoča nagrajevanje bolj obremenjenih timov družinske medicine in pediatrije. A nagrajevanje ne razbremenjuje zdravnikov, opozarjajo v Zdravniški zbornici Slovenije. V Zdravstvenem domu Kranj tudi še noben družinski zdravnik ni preklical odpovedi delovnega razmerja, so pa z avgustom ukinili akutno ambulanto.

Ljubljana, Kranj – Vlada je pred nedavnim sprejela Aneks št. 2 k splošnemu dogovoru, ki med drugim določa način nagrajevanja timov ambulant družinske medicine, ki presegajo z Aneksom št. 1 določen normativ 1895 glavarinskih količnikov (oziroma 1383 opredeljenih pacientov). Povprečni družinski zdravnik, ki je v 54. plačnem razredu in je dosegel trenutno državno povprečje obremenitve pri 2395 glavarinskih količnikih, bo po tej lestvici na mesec dobil približno štiristo evrov več. Medicinska sestra v 37. plačnem razredu bo pri takšni obremenitvi dobila dodatnih 235 evrov, tehnik zdravstvene nege pa 173 evrov. Nagrajevali se bodo bolj obremenjeni zdravstveni timi, s tem ukrepom pa vlada sledi cilju narediti družinsko medicino pravičnejšo. Ukrep je začel veljati z avgustom, letos pa bo prinesel 4,8 milijona evrov finančnih posledic.

Kot opozarjajo v Zdravniški zbornici Slovenije, rešitve v Aneksu št. 2 ne razbremenjujejo zdravnikov na primarnem nivoju.

A ravno razbremenitev zdravnikov je bila glavna zahteva tudi družinskih zdravnikov, ki delujejo v okviru Zdravstvenega doma (ZD) Kranj. Pri zdravniški zbornici ugotavljajo, da je z Aneksom  št. 2 za preseganje 1.895 glavarinskih količnikov sicer predvideno dodatno nagrajevanje, a je to vezano na podaljšanje ordinacijskega časa že tako preobremenjenih timov.

Ugotavljajo tudi, da predlogi zdravniške zbornice o širitvah programov pri izvajalcih koncesionarjih za skrajševanje čakalnih dob niso bili sprejeti, kar ne sledi usmeritvi o vključevanju vseh razpoložljivih kapacitet pri izvajalcih za skrajševanje nedopustno dolgih čakalnih dob. »Vnovič opozarjamo, da brez odločnejših, ciljno usmerjenih in finančno podprtih ukrepov razmer v slovenskem zdravstvu ne bo mogoče izboljšati,« je poudaril prim. asist. Dean Klančič, podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije. Minister za zdravje Aleš Šabeder sicer zagotavlja, da je sprejeti aneks samo del ukrepov ministrstva. Do jeseni naj bi pripravili ukrepe za zmanjševanje administrativnih obremenitev zdravnikov, sledijo še druge rešitve znotraj dogovora, kot je še dodal minister.

Samo gašenje ni dovolj

Vodja splošne družinske medicine v ZD Kranj Tatjana Kitić Jaklič je povedala, da je trenutno približno polovica zdravnikov družinske medicine na letnem dopustu, zato skupnega sestanka v zvezi s sprejetjem Aneksa št. 2 še niso imeli in ne morejo podati odgovora, ki bi odrazilo stališče vseh zdravnikov družinske medicine. »Vse svoje zahteve pa smo jasno zapisali in že velikokrat ponovili. Družinska medicina nujno in še včeraj – že danes je skoraj prepozno – potrebuje vpeljavo rešitev na sistemski ravni. Ne potrebuje zgolj gašenja požara, kar je način razreševanja nakopičenih težav z Aneksom št. 1 in Aneksom št. 2,« je opozorila.

Čaka se še, čaka

So pa z avgustom v ZD Kranj ukinili delovanje akutne ambulante, s katero so v preteklih mesecih nadomestili okrnjeno delo ambulant družinske medicine. »Izkazalo se je, da je bil priliv v to ambulanto kljub vsemu pomembno nižji kot v preteklem obdobju. Ker je urejeno nadomeščanje vseh družinskih ambulant, je res nujno, da se o delovanju ambulante izbranih zdravnikov pacienti vnaprej prepričajo po telefonu ali na spletni strani. Dodajamo še naslednje: paciente smo z obvestilom na spletni strani ZD Kranj zaprosili za razumevanje, ker je mogoče pričakovati podaljšanje čakalne dobe tudi za pregled pri izbranih zdravnikih družinske medicine, ker prav vsi zdravniki družinske medicine ZD Kranj nadomeščajo odsotne kolege, tudi tiste, ki so dolgotrajno odsotni. Za vse paciente tudi ne moremo zagotoviti registracije za izbranega osebnega zdravnika, a smo v fazi aktivnega razreševanja kadrovskega problema, tako s pomočjo iskanja kadra v tujini kot v Sloveniji. S pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine se soočajo skoraj vse članice in tudi nečlanice Evropske unije. Večina njih je že pristopila z implementacijo različnih rešitev na sistemski ravni,« je še dodala Kitićeva.

Kot je pojasnila direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, sta novi zdravnici, ki sta nadomestili zdravnici, ki sta z junijem nepreklicno odpovedali delovno razmerje, podali izjavo, da bosta opredeljevali paciente le do standarda in normativa navkljub možnosti nagrajevanja. Kar pomeni, da sta obe ambulanti zapolnili v pičlih dveh tednih. »Vsi tisti, ki so ostali brez zdravnika, bodo dobili zdravstveno oskrbo, ne bodo pa (še) imeli izbranega zdravnika. Še ena nova zdravnica naj bi začela opredeljevati paciente oktobra letos,« je pojasnila Žurova in dodala, da so za iskanje novih zdravnikov najeli agencijo za iskanje kadrov. V ZD Kranj imajo sicer še nekaj mladih specializantov, a je na vidiku tudi nekaj upokojitev. Naj spomnimo: 24 družinskih zdravnikov v ZD Kranj je napovedalo odpovedi s 15. septembrom, če jih odločevalci ne bodo razbremenili dela. Dve zdravnici sta že nepreklicno odšli. Kot je še povedala direktorica ZD Kranj, nihče od preostalih zdravnikov v tem času še ni umaknil odpovedi, nekateri med njimi napovedujejo spremembo pogodbe na skrajšan delovni čas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */