Šola stoji in pade z učiteljem

Za boljšo šolo (33)

Kljub sodobni učni tehnologiji, vse bolj dostopnim informacijam na spletu in vedno bolj izobraženim staršem je vloga učitelja v šoli še vedno izjemno pomembna in nenadomestljiva. Dobrega učenca naredi dober učitelj, bi lahko rekli. In da šola stoji na učiteljih, še vedno velja. Učenci pričakujejo in dobro vedo, kateri učitelji so zares usposobljeni in imajo tudi primerne značajske lastnosti. Za učitelje pravijo, da morajo biti pošteni in pravični. Biti morajo primerno strogi in nepopustljivi do nedelovnih in nesramnih učencev. Do učencev morajo biti spoštljivi in tudi od njih zahtevati primerno in spoštljivo vedenje. Poučevati morajo zanimivo in vsem razumljivo. Znati se morajo pošaliti. V razredu morajo znati vzpostaviti red in disciplino. Imeti morajo avtoriteto in sposobnosti vodenja. Najpomembnejše pa je, da imajo otroke radi.

Strokovno znanje in spretnosti, osebnostne lastnosti in učiteljev odnos do dela ter do življenja so zagotovo temelji učiteljevega poklica. Učitelji morajo dobro poznati učno snov, ki jo poučujejo, pa tudi sodobne oblike in metode poučevanja. Vse pomembnejše postajajo tudi učiteljeve socialne spretnosti in poznavanje ter obvladovanje sodobnih ekonomskih, kulturnih in jezikovnih raznolikosti današnje družbe. Zaradi zahtevnosti tega poklica in usodnega pomena za mlade generacije in našo prihodnost ne more biti vsakdo učitelj. V večini razvitih držav zato že pred začetkom študija veliko pozornosti namenjajo psihološkemu profilu kandidatov za pedagoški študij. Pri nas tega ni, štejejo samo ocene in točke na maturi, kar je velika škoda. Tudi sam pedagoški študij ni dovolj kvaliteten, saj bodoče učitelje bolj kot za poučevanje usposablja za prenos faktografskih podatkov na učence. Predvsem pa v času študija primanjkuje prakse. Tudi pripravništvo je pomanjkljivo urejeno. Učitelj začetnik ne bi smel takoj samostojno poučevati, pač pa samo pod vodstvom mentorja, starejšega in izkušenega učitelja. Naziv mentor bi smeli dobiti samo tisti učitelji, ki odlično poučujejo in se za mentorstvo posebej usposabljajo. In takšnih mentorjev v našem šolskem sistemu zelo primanjkuje. Mladi učitelji se zavedajo, da so slabo pripravljeni na poučevanje, ker imajo premalo metodičnega znanja in premalo prakse. Povsem neizkušeni se znajdejo sami v razredu in pogosto doživljajo hud stres, ki jim lahko vzame veselje do poučevanja in zbudi odpor in nezaupanje do otrok. Prav tako niso dovolj usposobljeni za vodenje in vzgojo otrok. Poklic učitelja je danes izjemno zahteven, saj prihajajo v šolo otroci »permisivno vzgojenih staršev«, kot radi rečemo otrokom, ki hočejo imeti tudi v šoli glavno besedo in pričakujejo, da bodo vselej središče dogajanja. Učiteljevo delo postaja vedno bolj kompleksno, zato bo moral šolski sistem veliko bolje poskrbeti za učitelje, ne samo za njihove plače. Da se bodo v kadrovske šole vpisovali pravi ljudje, da bomo izbrane dobro izšolali in jih v delo vpeljali pod skrbnim vodstvom kvalitetnih mentorjev. Da bodo strokovne institucije skrbele za stalno izobraževanje in usposabljanje učiteljev. Zelo pomembna sta mreženje učiteljev in izmenjava dobre prakse. Učitelji morajo redno dobivati povratne informacije o kakovosti svojega poučevanja in biti glede na rezultate svojega dela primerno nagrajeni. Ne iščimo idealnih, vzgajajmo dobre učitelje.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 22 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !