Ob tabornem ognju se je s skavtskimi voditelji pogovarjal tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. / Foto: Gorazd Kavčič

Nagrada skavtom za njihovo prostovoljstvo

Minuli teden je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov na Želodniku pripravilo četrti tabor voditeljev, ki se ga je udeležilo skoraj petsto mladih iz vse Slovenije. Obiskala sta jih tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in predsednik države Borut Pahor.

Želodnik pri Domžalah – Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov srečanje (ZSKSS) voditeljev pripravlja v povprečju na vsakih šest let; za letošnjo lokacijo so izbrali travnik na Želodniku pri Domžalah, tabor od 5. do 11. avgusta pa je letos potekal pod geslom SREČAnje.

Prva dva dneva so skavtski voditelji po vsej Sloveniji sodelovali v 56 družbeno odgovornih projektih z ranljivimi skupinami, s čimer so skavti nekaj dobrega želeli narediti predvsem v svojih lokalnih okoljih. Kar 1200 pomoči potrebnih ljudi je občutilo skavtski zakon, ki govori, da skavtinja oz. skavt vsak dan naredi vsaj eno dobro delo. V svojih krajih so bili tako aktivni tudi gorenjski skavti. Dobra dela so opravljali v Ratečah pri Planici (kuharski tabor z Zvezo Sožitje), v Kranjski Gori (na taboru Zveze prijateljev mladine), v Bohinjski Bistrici (v dnevnem centru Društva Žarek), v Radovljici (v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica), v Škofji Loki (srečanje z abstinenti iz društva Projekt Človek, pomoč v bivalni enoti VDC v Škofji Loki ter v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka), v Komendi (srečanje z gluhoslepimi), v Domžalah (srečanje z otroki v Karitasovem Vrtcu Dominik Savio v Domžalah in pomoč v Društvu za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra – Aspergerjev sindrom), v Kamniku (pomoč v območnem združenju Rdečega križa Slovenije) ter v Mengšu (pomoč v bivalni enoti Naša hiša varstveno-delovnega centra INCE).

»S temi projekti smo skavti želeli vrniti nazaj vsaj nekaj tistega, kar v lokalnem okolju dobimo sami. Po dveh dneh dobrodelnega dela pa smo se srečali na Želodniku, kjer smo pripravili tabor. Skavtsko življenje je taborjenje v naravi, je prižig ognja in je dvig zastave, a je tudi mnogo več od tega. Trudimo se namreč tudi z odgovorno državljansko vzgojo mladih v zdrave ljudi. Zato smo poskrbeli za različne vsebine, pogovore,« nam je povedal Gašper Govekar iz ZSKSS ter dodal, da težav z upadom članstva nimajo, tudi z voditelji ne, čeprav gre za izključno prostovoljsko delo. »V današnji družbeni klimi je mlade že kar težko motivirati za nekaj takega, gre namreč za veliko prostovoljnega dela z veliko odgovornosti, zato je takšen tabor voditeljev nekakšna nagrada za ves njihov trud in delo. Ko si enkrat skavtski voditelj, je nekaj najlepšega, da se lahko udeležiš tega tabora,« je povedal tudi iz lastne izkušnje.

Eden od vrhuncev tabora je bilo četrtkovo srečanje z različnimi gosti ob tabornih ognjih. Povabili so jih sedem, med njimi tudi ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta, nekdanjo vrhunsko plavalko, zdaj pa psihologinjo Saro Isakovič, begunko iz Bagdada Saro Bevc Jonan, nekdanjega načelnika ZSKSS Sandija Hribarja in druge. S skavti so delili svoje poglede na izbrane tematike ter skupaj soustvarjali vizijo združenja in prihodnost mladih v Sloveniji. Vzdušja ni pokvarilo niti deževno vreme, ki je zbrane izpred ognjišč v večini pregnalo pod prireditveni šotor.

V petek je skavtske voditelje obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, ki si je ogledal tabor in se z mladimi pomeril v nekaterih skavtskih veščinah. V nagovoru je med drugim omenil: »Še bolj se mi zdi pomembno, kdo in kako se ukvarja z mladim človekom v času njegovega odraščanja. Vi imate to velikansko odgovornost, da z mladim človekom delate takrat, ko si on to sam želi, na način, ki ga sprejema, v času, ko to želi početi, z ljudmi – z vami —, ki jim zelo zaupa, v katerih vidi hkrati in avtoriteto in prijatelja, kar pomeni, da vrednote, ki jih od vas dobiva, sprejema kot sveto. V tem smislu bi vam rad povedal, čeprav se tega sami najbolj zavedate, da opravljate zelo, zelo pomembno in tudi odgovorno poslanstvo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

5/22

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)