Pred prodajo podjetja Energetika Preddvor so spremenili odlok o gospodarski javni službi upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo. / Foto: Tina Dokl

Spremenili odlok o ogrevanju

Občinski svet v Preddvoru je na nedavni seji sprejel spremembe odloka, ki ureja upravljanje in vzdrževanje toplovodnega omrežja in oskrbo s pitno vodo, dali pa so tudi soglasje k spremembi koncesijske pogodbe z družbo Energetika Preddvor.

Preddvor – Družbo Energetika Preddvor, ki je v stoodstotni lasti Občine Preddvor, zdaj prodajajo. Že lani so izvedli prvi javni razpis za sklenitev javno-zasebnega partnerstva, a je bil neuspešen. Razpis so ponovili in sprejeli odločitev, da se izvede po postopku konkurenčnega dialoga, s katerim se kandidatom da možnost natančnega skrbnega pregleda in predlaganja rešitev in pogojev, pod katerimi so pripravljeni kupiti poslovni delež. Da bi podjetje postalo zanimivo za zasebne partnerje, pa je treba prilagoditi koncesijsko razmerje med občino in Energetiko Preddvor, torej spremeniti odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo.

Na seji občinskega sveta so združili obe fazi sprejemanja sprememb tega dokumenta. Največ razprave je bilo o dveh ključnih spremembah, in sicer glede obveznega priključevanja prebivalcev na toplovodno omrežje in glede zagotavljanja drugega vira ogrevanja v poletnih mesecih, če takrat Energetika ne zagotavlja ogrevanja. Zasebni partnerji bi si želeli, da bi bil priklop na sistem obvezen za vse prebivalce, v spremenjenem odloku bi bil obvezen za novogradnje na območju, kjer toplovod že poteka, in ko ne gre za stavbe, ki energijo zagotavljajo iz drugih virov. Ob tem se je pojavil pomislek, kolikšna je lahko oddaljenost od omrežja in ali bi kazalo tistim, ki se imajo možnost priključiti na toplovodno omrežje, a se ogrevajo z drugim (ne zelenim) virom, zaračunavati višjo ekološko takso. Svetniki so razmišljali, da bi morali v občini zasledovati cilj, da bi bilo na sistem daljinskega ogrevanja priključenih čim več uporabnikov. Ugotavljajo, da se je v desetih letih odjem toplotne energije domala razpolovil, eden od razlogov so tudi opravljene energetske sanacije stavb. To morajo nadomestiti z novimi odjemniki, če naj bo sistem vzdržen. O določilu, da je treba uporabnikom zagotoviti alternativen vir ogrevanja vode v poletnem času, pa so svetniki terjali, da se zapiše, da morebitna investicija v alternativni vir ne bo obremenila uporabnikov. Ob tem pa se zavedajo, da bodo morali tudi uporabo alternativne energije plačati.

Sicer pa bo toplovodno omrežje tudi po prodaji Energetike ostalo občini, pojavlja se le vprašanje, kako urediti razmerja, če bo novi lastnik vlagal v širjenje omrežja. Svetniki so pritrdili spremenjenemu odloku in tudi spremenjeni koncesijski pogodbi. Postopki prodaje zdaj tečejo naprej. Na seji pa je svetnik Miran Zadnikar, nekdanji župan, tudi predlagal, naj občina pripravi odlok o prioritetni rabi energije. Takšnega imajo mestne občine, sprejemajo pa ga tudi druge, s čimer sledijo energetskemu zakonu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh