Pred prodajo podjetja Energetika Preddvor so spremenili odlok o gospodarski javni službi upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo. / Foto: Tina Dokl

Spremenili odlok o ogrevanju

Občinski svet v Preddvoru je na nedavni seji sprejel spremembe odloka, ki ureja upravljanje in vzdrževanje toplovodnega omrežja in oskrbo s pitno vodo, dali pa so tudi soglasje k spremembi koncesijske pogodbe z družbo Energetika Preddvor.

Preddvor – Družbo Energetika Preddvor, ki je v stoodstotni lasti Občine Preddvor, zdaj prodajajo. Že lani so izvedli prvi javni razpis za sklenitev javno-zasebnega partnerstva, a je bil neuspešen. Razpis so ponovili in sprejeli odločitev, da se izvede po postopku konkurenčnega dialoga, s katerim se kandidatom da možnost natančnega skrbnega pregleda in predlaganja rešitev in pogojev, pod katerimi so pripravljeni kupiti poslovni delež. Da bi podjetje postalo zanimivo za zasebne partnerje, pa je treba prilagoditi koncesijsko razmerje med občino in Energetiko Preddvor, torej spremeniti odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe upravljanja in vzdrževanja toplovodnega omrežja in oskrbe s toplo vodo.

Na seji občinskega sveta so združili obe fazi sprejemanja sprememb tega dokumenta. Največ razprave je bilo o dveh ključnih spremembah, in sicer glede obveznega priključevanja prebivalcev na toplovodno omrežje in glede zagotavljanja drugega vira ogrevanja v poletnih mesecih, če takrat Energetika ne zagotavlja ogrevanja. Zasebni partnerji bi si želeli, da bi bil priklop na sistem obvezen za vse prebivalce, v spremenjenem odloku bi bil obvezen za novogradnje na območju, kjer toplovod že poteka, in ko ne gre za stavbe, ki energijo zagotavljajo iz drugih virov. Ob tem se je pojavil pomislek, kolikšna je lahko oddaljenost od omrežja in ali bi kazalo tistim, ki se imajo možnost priključiti na toplovodno omrežje, a se ogrevajo z drugim (ne zelenim) virom, zaračunavati višjo ekološko takso. Svetniki so razmišljali, da bi morali v občini zasledovati cilj, da bi bilo na sistem daljinskega ogrevanja priključenih čim več uporabnikov. Ugotavljajo, da se je v desetih letih odjem toplotne energije domala razpolovil, eden od razlogov so tudi opravljene energetske sanacije stavb. To morajo nadomestiti z novimi odjemniki, če naj bo sistem vzdržen. O določilu, da je treba uporabnikom zagotoviti alternativen vir ogrevanja vode v poletnem času, pa so svetniki terjali, da se zapiše, da morebitna investicija v alternativni vir ne bo obremenila uporabnikov. Ob tem pa se zavedajo, da bodo morali tudi uporabo alternativne energije plačati.

Sicer pa bo toplovodno omrežje tudi po prodaji Energetike ostalo občini, pojavlja se le vprašanje, kako urediti razmerja, če bo novi lastnik vlagal v širjenje omrežja. Svetniki so pritrdili spremenjenemu odloku in tudi spremenjeni koncesijski pogodbi. Postopki prodaje zdaj tečejo naprej. Na seji pa je svetnik Miran Zadnikar, nekdanji župan, tudi predlagal, naj občina pripravi odlok o prioritetni rabi energije. Takšnega imajo mestne občine, sprejemajo pa ga tudi druge, s čimer sledijo energetskemu zakonu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 40 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)