Samo Kavčič, Nova civilna družba, Brezkompromisno izkoreninjenje korupcije, Kulturni center, Maribor, 2019, 92 strani

Nova civilna družba

»Korupcija, če jo razumemo v skladu z njeno moderno definicijo, torej kot partikularizem, je rak rana civilizacije in slovenske družbe še posebej. V času, ko se naša država sooča z vrsto izzivov na ekonomskem in socialnem področju, se obstoječe avtoritete ne zavedajo niti vzrokov zanje, kaj šele, da bi nam lahko ponudile rešitve. Eni se delajo, da slepo verjamejo v pristope, ki jih v boju s korupcijo uporablja kaka Švedska ali Danska. Pri tem vehementno ignorirajo dejstvo, da Slovenci po svojih ključnih karakteristikah nismo primerni za enake institucionalne rešitve kot Skandinavci. Drugi se vedejo, kot da korupcija v Sloveniji ni problem in da se lahko razvijamo, ne da bi jo temeljito zmanjšali. Tretji verjamejo, da lahko menjava ljudi na oblasti in sprememba zakonodaje spreobrne trend. Pokazal sem, da so s stališč antropologije, sociologije in vedenjske ekonomije vse tri navedene pozicije nesprejemljive. Povprečni posameznik sam na sebi nikoli ni bil zadosten moralni agent. Od nekdaj je moralne okvire posamezniku določala skupnost. Ta skupnost se je zgodovinsko razvijala in preoblikovala v sodobno državo, za katero pa se izkaže, da ne predstavlja več ustreznega moralnega okvira. V moderni državi ključni evolucijski mehanizmi sodelovanja, torej direktna in indirektna povračevalnost ter skupinski izbor, ne delujejo več. Ti mehanizmi so skozi zgodovino oblikovali sodobnega človeka kot družbeno bitje. Pretežni del delovanja teh mehanizmov na posameznika poteka izven zavestnega oziroma razumskega doživljanja, na nivoju pod in nadzavesti (vesti). Ukrepi sodobne države za doseganje družbeno sprejemljivega obnašanja posameznikov pa so skoraj izključno usmerjeni na zavestno ravnanje posameznikov kot homo oeconomicusov. Predlagam, da inovativno izkoristimo zadnje razpoložljive vire v obliki 14,4 milijarde EUR vrednega državnega premoženja za to, da v boju s korupcijo in drugimi težavami, ki nas posledično pestijo, aktiviramo široke množice ljudi. Predlagam ustanovitev civilnih zadrug tako, da izkoristimo in formaliziramo obstoječo mrežo stikov vsakega posameznika …« (str. 75)

Gornji odlomek je iz knjige, ki je drobna, a zelo premišljena in morda predrzna. Ali pa socialno utopična. Korupcijo naj bi izkoreninili tako, da bi med državljane na zadružni način razdelili del preostalega državnega premoženja. »Elite«, ki so nam ukradle državo, tega seveda ne bodo dovolile. Avtorju, ki je Radovljičan, pa lahko za njegov pogum samo čestitamo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 20 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..