Novo učno pot so v družbi pastirja namenu predali direktor družbe Velika planina Leon Keder, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in župan Matej Slapar.

Po stopinjah pastirjev

Na Veliki planini so odprli učno pot Po stopinjah pastirjev, ki s pomočjo enajstih tabel predstavlja znamenitosti planine. Za ogled celotne poti sta potrebni dobri dve uri.

Postavitev enajstih informacijskih tabel je le del učne poti Po stopinjah pastirjev, saj nameravajo projekt nadgraditi še z mobilno aplikacijo.

Velika planina – Nova učna pot, ki bo močno olajšala obisk planine številnim domačim in tujim obiskovalcem ter jim omogočila samostojno raziskovanje in spoznavanje velikoplaninskih zanimivosti, je plod ekipe enajstih iz oddelka za geografijo Filozofske fakultete, Ekonomske fakultete in Pravne fakultete ter njihovih mentorjev, ki so se vzpostavitve učne poti vsebinsko lotili že pred štirimi leti.

»Pred štirimi leti se je porodila ideja o povezavi, pod katero se bodo lahko predstavljali in promovirali vsi deležniki na planini. Študentom in njihovim mentoricam – dr. Barbari Lampič, dr. Alenki Slavec in dr. Irmi Potočnik Slavič – gre velika zahvala, da so pripravili idejo poti, s poudarkom na povezovanju deležnikov in razvoju edinstvenih turističnih programov. Prvi konkretni rezultat njihove ideje je danes predstavljeni projekt Po stopinjah pastirjev, s katerim obiskovalce na interaktiven način spodbujamo k odkrivanju Velike planine in jim obenem olajšamo spoznavanje njenih skritih kotičkov in zanimivosti. Doživljajska pot preko prostranih pašnikov ponuja preplet dih jemajočih razgledov in dediščino območja, ki na teh planinah še vedno živi in daje prostoru tako edinstven pečat,« je na uradnem odprtju in predstavitvi učne poti na Gradišču, najvišji točki Velike planine, dejal župan Matej Slapar.

Učna pot Po stopinjah pastirjev se z osnovnimi informativnimi tablami začenja na treh vstopnih točkah, in sicer na zgornji postaji nihalke, na Svetem Primožu in ob dostopni cesti na planino, sestavlja pa jo enajst točk s tablami, ki so skladno z zanimivostmi, ki jih opisujejo, poimenovane: Na vrhu, Pastirjev dan, Arhitektura, Vrtača velikanka, Prisluhni, Kamnita vrata, Rastje, Živali, Pripovedna bitja, Nebeškanje in Vetrnici. Besedila za table, ki so napisana v slovenskem in angleškem jeziku, je pripravil poznavalec Velike planine Borut Peršolja. Obiskovalci lahko obisk učne poti prilagajajo svojim potrebam in času, ki ga imajo na razpolago, za obisk celotne poti pa bosta potrebni približno dve uri in petnajst minut.

Postavitev tabel na Veliki planini je zgled sodelovanja več deležnikov – Občine Kamnik, Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik ter družbe Velika planina. Ocenjena vrednost projekta je dobrih 56 tisoč evrov, financiran pa je iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in državnega Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/8

nedelja

2/7

ponedeljek

1/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

OBVESTILA / Kranj, 27. januar 2020

Mesečno srečanje Prerojenih in predavanje

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...

Zdravstveni dom odprt maja / 17:12, 25. januar

Lep

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj / 08:56, 24. januar

Predstavitev knjige o Leonu Štuklju v TRŽIČU
............................
Reku Tržičan:
kdo je to Štukelj?A je kkšen čevljar?

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 06:52, 24. januar

A tiste zadaj, v zadnji vrsti, z umetnimi trepalnicami pa nisi videl?