Minister Zoran Poznič, župan Leopold Pogačar in direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Majcen ob podpisu pogodbe o nakupu nepremičnin v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi / Foto: Gorazd Kavčič

Nakup nepremičnin ob Prešernovi hiši

Včeraj sta država in Občina Žirovnica z dosedanjim lastnikom vendarle podpisali pogodbo o nakupu nepremičnin v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše v Vrbi.

Vrba – Žirovniški župan Leopold Pogačar, minister za kulturo Zoran Poznič in direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Majcen so v ponedeljek v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi podpisali pogodbo, s katero občina in država od dosedanjih lastnikov, zakoncev Janeza Arka in Tanje Pangerc, odkupujeta nepremičnine v bližini Prešernove domačije. Vrednost vseh treh nepremičnin je 320 tisoč evrov. »Ministrstvo in občina sta ponudbi za odkup nepremičnin prejela v začetku leta in prepoznala možnost za uresničitev dolgoletnih prizadevanj po zagotovitvi nemotenega dostopa do spomenikov državnega pomena v Vrbi: Prešernove rojstne hiše, vaške lipe in cerkve sv. Marka,« so dogajanje pojasnili na ministrstvu za kulturo in izrazili zadovoljstvo, da so po skoraj dveh desetletjih neuspešnih pogajanj zemljišča zdaj vendarle v državni oziroma občinski lasti. Nepremičnine bosta občina in država v skladu s prodajno pogodbo prevzeli v roku devetdeset dni.

Župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar pričakuje, da bodo odkupljeni objekti in zemljišča – gre za stanovanjsko hišo dosedanjih lastnikov in pripadajoče gospodarsko poslopje – že v letu ali dveh služili namenu, za katerega so bili odkupljeni. »Ta namen pa je prezentacija kulturne dediščine, zgodovine, pa tudi kulturnega turizma, ki ga razvijamo v Žirovnici. Občina se že pripravlja na zasnovo projekta javno-zasebnega partnerstva, v okviru katerega želimo nepremičnino, ki smo jo odkupili, ponovno nameniti za turistično in gostinsko dejavnost. Objekt je pred desetletji že bil stara vaška gostilna in prepričan sem, da bomo skozi uspešno prezentacijo časa, v katerem je Prešeren živel in delal, skozi kulinariko in podobno dodali piko na i tistemu, kar trenutno Vrbi manjka. Danes smo z razlogom prešerne volje, mir bomo našli tako mi, ki delamo na področju turizma, kot tudi dosedanja lastnika.«

Rojstna hiša Franceta Prešerna v Vrbi je kulturni spomenik državnega pomena, kamor se predvsem ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, in pesnikovem rojstnem dnevu zgrinjajo množice obiskovalcev, kar je vznemirjalo dosedanja lastnika. Še posebej zato, ker so se do bližnje cerkve sv. Marka odpravili po sicer označeni poti, ki pa je vodila med stavbama in po zemljišču v lasti Janeza Arka in njegove soproge.

»Velikan naše samobitnosti si zasluži vse kaj več, kot je bilo postorjeno do sedaj. Treba bo narediti žlahtni vsebinski izbor za možne poti razvoja domačije,« je ob podpisu pogodbe dejal minister za kulturo Zoran Poznič. »Podpis pogodbe je vsekakor obet veliko boljših časov, tudi za razvoj vsega tistega, čemur danes pravimo kulturni turizem. Projekti, ki bodo narejeni, bodo vsi osmišljeni skupaj z lokalno skupnostjo,« je še zagotovil minister Poznič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 27 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

ponedeljek

-3/18

torek

-3/19

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.