Tabor otrokom omogoči, da pobliže spoznajo poklic svojih staršev, ki so zaposleni v Slovenski vojski. / Foto: Tina Dokl

Spoznavali so poklic staršev

Na območju Vojaškega objekta Rudolfa Badjure je potekal enotedenski športno-planinski tabor, ki je bil namenjen otrokom pripadnikov Slovenske vojske, starim od deset do osemnajst let.

Otroci pripadnikov Slovenske vojske so na športno-planinskem taboru na Pokljuki pridobivali veščine vzdržljivosti, agilnosti, hitrosti, natančnosti, moč ter sklepali prijateljstva.

Pokljuka – Tabor tradicionalno organizira Odsek za celostno skrb Poveljstva sil, udeležilo pa se ga je 45 otrok iz cele Slovenije. Otroci so na njem pridobivali veščine vzdržljivosti, agilnosti, hitrosti, natančnosti, moč ter sklepali prijateljstva. Kot je pojasnila višja vojaška uslužbenka 10. razreda Maja Šuštar, so otroke seznanili z osnovami gibanja v prostoru in športno orientacijo, preizkusili so se tudi v spretnostnih poligonih, se naučili, kako ravnati z nezavestno osebo, uporabljati defibrilator, pripraviti šotore, bivake in kurišče, rokovanja z lokom in zračno puško. Za mlade udeležence so pripravili tudi zabavne aktivnosti, kot je veslanje na Bohinjskem jezeru s kajaki in kanuji ter spuščanje po jeklenici oziroma ziplinu. »Otroci mnogo preveč časa preživijo za računalniki – in ko jih odtegneš od sodobne tehnologije ter umestiš v naravno okolje, tedaj na dan privrejo tiste primarne vrednote, kot so druženje, socializacija, prijateljstvo, ki so ključne za medsebojno bivanje. Na taboru jim pokažemo razliko med virtualnim in realnim svetom,« je dejala Šuštarjeva in dodala: »Otroci so zelo prilagodljivi in kažejo veliko zanimanje za vojaško življenje. Med mentorji in otroki vlada prava mera reda, discipline in sproščenosti, zato lahko še toliko bolje podoživijo bistvo tabora.« Podpolkovnica Bernarda Volčanjk Perčič je še pojasnila, da tabori sodijo v okvir celostne oskrbe za pripadnike vojske in njihovih družin, in sicer so del športnega področja in organiziranega preživljanja prostega časa. »Eden od osrednjih namenov tabora je tudi, da naši otroci spoznajo in bolje razumejo poklic staršev oziroma vojaški poklic, ki je zelo specifične narave in mogoče težje razumljiv,« je dejala Volčanjk Perčičeva.

Sedemnajstletna Urška Stony iz Ljubljane in Luka Šipek iz Maribora sta se tabora udeležila že petič. »Tabor mi omogoča druženje z vrstniki v naravnem in sproščujočem okolju. Obenem se naučimo veliko novega. Mnogo je tudi takih veščin, ki so uporabne v vsakdanjem življenju. Najtežje je bilo jutranje vstajanje in slediti točno določenim pravilom in urniku. Všeč mi je bilo, da smo bili dejansko prisiljeni bili eden z drugim, se pogovarjati osebno in ne po telefonu,« je povedala Urška Stony, Luka Šipek pa je še dodal: »Tabori so bili izjemna izkušnja, kjer sem stkal veliko novih prijateljskih vezi in pridobil uporabna znanja, ne le o vojaškem življenju, temveč tudi o prvi pomoči, preživetju v naravi in delu v skupini ter medsebojnem sodelovanju. Bi se pa na tovrstni način življenja zelo težko navadil.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

7/18

četrtek

2/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */