Minister za javno upravo Rudi Medved je ta teden predstavil tudi predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. / Foto: Tina Dokl

Pogajanja o novi formuli

Minister za javno upravo Rudi Medved je napovedal, da se bodo o novi formuli za izračun primerne porabe občin še pogajali. Prepričan je, da bo z župani našel skupni jezik.

Formula še stvar pogajanj

Minister za javno upravo Rudi Medved se je v sredo s predstavniki združenj občin pogovarjal o novi formuli za izračun primerne porabe občin. Ministrstvo za javno upravo je namreč julija predstavilo predlog novele zakona o financiranju občin, ki predvideva spremembo formule za izračun primerne porabe in s tem višine povprečnine tako, da bo več denarja namenjenega za plače javnih uslužbencev, ki pa so mu v Skupnosti občin Slovenije in v Združenju občin Slovenije nasprotovali. Kot je po sredinem srečanju povedal Medved, se bodo o formuli še usklajevali, izrazil pa je optimizem, da bodo našli primerno rešitev tako glede formule kot višine povprečnine za 2020, saj na ministrstvu razumejo potrebe občin, na drugi strani pa tudi župani razumejo omejitve državnega proračuna. Težava zaradi velikega razkoraka med dejanskimi stroški občin in sredstvi, ki jih zagotavlja država, obstaja že več let, zato jo je nemogoče razrešiti v enem letu, ne da bi ogrozili fiskalno pravilo, je opozoril. S trenutnim dialogom so zadovoljni tudi župani, ki opozarjajo, da je bilo v preteklosti veliko nalog preloženih na občine, čemur pa ni sledila ustrezna finančna podpora države, zato so mnoge občine prisiljene primanjkljaj kriti iz lastnih virov.

Pospešiti želijo postopke javnega naročanja

Minister za javno upravo Rudi Medved je ta teden tudi predstavil predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, s katero želijo po njegovih besedah povečati učinkovitost postopkov in jih pospešiti. S predlogom novele zakona se krepi neodvisnost in strokovnost Državne revizijske komisije in učinkovitost pravnega varstva večjih projektov, predvsem s področja infrastrukture, je dejal in poudaril, da podatki sicer ne potrjujejo vtisa v javnosti, da je v Sloveniji na področju javnega naročanja vse narobe. Na leto imamo več kot 6000 javnih naročil, skupaj vrednih okrog pet milijard evrov, samo dva odstotka oziroma manj kot 300 postopkov pa se konča s pritožbo na Državni revizijski komisiji. Polovica pritožb se nanaša na velike projekte, vredne več kot 10 milijonov evrov, večinoma gre za infrastrukturne projekte. Predlog novele zakona bo zaostril odgovornost naročnikov, ponudnikov in revizijske komisije, ki bo o velikih projektih, vrednih več kot 10 milijonov evrov, odločala prednostno, je razložil.

Vojaške plače nekonkurenčne

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc se je v torek po dolgem času s pet srečala s predstavniki medijev in podala svojo oceno stanja v Slovenski vojski (SV) in smernice delovanja generalštaba v prihodnjih letih. Opozorila je, da se Slovenska vojska še naprej bojuje s kadrovskimi težavami in premalo sredstvi, ki ji jih namenja država. Tako bi po vladnih načrtih moralo slovenske oborožene sile sestavljati 8454 pripadnikov, od tega 7254 pripadnikov stalne sestave SV-ja in 1200 pogodbenih rezervistov, trenutno pa imajo 848 manj poklicnih vojakov in 493 manj pogodbenih rezervistov. Stalna sestava se je samo od konca lanskega leta zmanjšala za 155 vojakov in častnikov. Ob tem se tudi zvišuje starostna struktura, ki se je pri vojakih od leta 2005 dvignila za 6,6 leta, povprečna starost pripadnikov SV-ja pa je zdaj že 42,2 leta. Kot je poudarila, so trenutne plače vojakov glede na dela in naloge nekonkurenčne na trgu dela.

Stoletnica priključitve Prekmurja matični državi

V soboto so v Beltincih slovesno zaznamovali 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. »Prekmurje in Slovenija pripadata evropskemu prostoru, kjer narodi sobivajo in soustvarjajo pot gospodarskega, političnega in kulturnega razvoja, temelječega na spoštovanju različnosti in iskanju skupnih točk. Evropska ideja je lepa in po temnih obdobjih zgodovine edina, ki lahko prepreči ponovno gledanje drug drugega skozi daljnoglede in puškine cevi,« je v govoru izpostavil premier Marjan Šarec.

Končan postopek KPK v primeru Janković

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi sklepnih ugotovitev nadzora Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) nad njegovim premoženjskim stanjem. S tem je končan večletni postopek, ki ga je KPK začel v letu 2012 in v njem ugotovil, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, za 208 tisoč evrov transakcij pa je ugotovil izrazita korupcijska tveganja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */