Določili bodo še sprejemljivo število zveri

Na septembrskem sestanku naj bi se dogovorili za potrebne spremembe upravljanja z zvermi v Sloveniji.

Kranj – Predsednik vlade Marjan Šarec in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec sta se v torek zaradi vse pogostejših napadov zveri na pašno živino sestala z vodstvom Sindikata kmetov Slovenije, ki je pred nedavnim organiziralo protestni shod v Velikih Laščah, napovedalo še nove proteste in zahtevalo odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Kot je po srečanju povedala ministrica Aleksandra Pivec, naj bi se predstavniki ministrstev za okolje in kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze, sindikata kmetov in drugi pristojni na sestanku na začetku septembra dogovorili za potrebne spremembe sistema upravljanja z zvermi, dotlej pa bodo nadaljevali izvajanje interventnega zakona. Po mnenju ministrice je treba v Sloveniji čim prej določiti število medvedov in volkov, ki bo sprejemljivo tako za okolje kot družbo, in določiti administrativno enostaven sistem upravljanja z zvermi. Predsednik sindikata kmetov Anton Medved je predlagal uvedbo dežurne telefonske številke, na katero bi kmetje lahko prijavljali škodo po zvereh; v sindikatu pa še naprej vztrajajo pri izplačilu škode v tridesetih dneh od dneva prijave.

Interventni zakon že daje podlago za odstrel 175 medvedov (še 25 medvedov predstavljajo izgube zaradi trkov v prometu, bolezni in iz drugih razlogov) ter za odvzem 11 volkov. Lovci so doslej odstrelili okoli osemdeset medvedov, ne pa tudi volkov, za katere veljajo posebni pogoji. Agencija za okolje je doslej izdala dovoljenje za odstrel sedmih volkov na območjih, kjer povzročajo škodo, v kratkem pa naj bi odločila o dovoljenju še za dva volka.

V Sindikatu kmetov Slovenije so na podlagi zavez, danih na torkovem sestanku, sklenili, da bodo do nadaljnjega »zamrznili« protestne aktivnosti in zahteve za odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca in da bodo v skladu s tem tudi preložili protestni shod, ki so ga napovedali za jutri v Gornji Radgoni. Medtem pa so iz SLS sporočili, da bodo nadaljevali aktivnosti za protestni shod v Radgoni, če vlada do danes, petka, ne bo sprostila odstrela volka v primerih napada živali na ograjenih pašnikih ali pojavljanja v neposredni bližini domačij in če do jutri ne bo z odlokom določila letnega nadomestila najmanj 150 evrov za hektar kmetijskega zemljišča in najmanj 100 evrov za hektar gozdnega zemljišča v vseh občinah, kjer je zveri preveč ali napadajo živali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/9

petek

-6/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.