Določili bodo še sprejemljivo število zveri

Na septembrskem sestanku naj bi se dogovorili za potrebne spremembe upravljanja z zvermi v Sloveniji.

Kranj – Predsednik vlade Marjan Šarec in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec sta se v torek zaradi vse pogostejših napadov zveri na pašno živino sestala z vodstvom Sindikata kmetov Slovenije, ki je pred nedavnim organiziralo protestni shod v Velikih Laščah, napovedalo še nove proteste in zahtevalo odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Kot je po srečanju povedala ministrica Aleksandra Pivec, naj bi se predstavniki ministrstev za okolje in kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze, sindikata kmetov in drugi pristojni na sestanku na začetku septembra dogovorili za potrebne spremembe sistema upravljanja z zvermi, dotlej pa bodo nadaljevali izvajanje interventnega zakona. Po mnenju ministrice je treba v Sloveniji čim prej določiti število medvedov in volkov, ki bo sprejemljivo tako za okolje kot družbo, in določiti administrativno enostaven sistem upravljanja z zvermi. Predsednik sindikata kmetov Anton Medved je predlagal uvedbo dežurne telefonske številke, na katero bi kmetje lahko prijavljali škodo po zvereh; v sindikatu pa še naprej vztrajajo pri izplačilu škode v tridesetih dneh od dneva prijave.

Interventni zakon že daje podlago za odstrel 175 medvedov (še 25 medvedov predstavljajo izgube zaradi trkov v prometu, bolezni in iz drugih razlogov) ter za odvzem 11 volkov. Lovci so doslej odstrelili okoli osemdeset medvedov, ne pa tudi volkov, za katere veljajo posebni pogoji. Agencija za okolje je doslej izdala dovoljenje za odstrel sedmih volkov na območjih, kjer povzročajo škodo, v kratkem pa naj bi odločila o dovoljenju še za dva volka.

V Sindikatu kmetov Slovenije so na podlagi zavez, danih na torkovem sestanku, sklenili, da bodo do nadaljnjega »zamrznili« protestne aktivnosti in zahteve za odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca in da bodo v skladu s tem tudi preložili protestni shod, ki so ga napovedali za jutri v Gornji Radgoni. Medtem pa so iz SLS sporočili, da bodo nadaljevali aktivnosti za protestni shod v Radgoni, če vlada do danes, petka, ne bo sprostila odstrela volka v primerih napada živali na ograjenih pašnikih ali pojavljanja v neposredni bližini domačij in če do jutri ne bo z odlokom določila letnega nadomestila najmanj 150 evrov za hektar kmetijskega zemljišča in najmanj 100 evrov za hektar gozdnega zemljišča v vseh občinah, kjer je zveri preveč ali napadajo živali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */