Festival Pisana Loka so predstavili (od leve proti desni): Agata Pavlovec, Tine Radinja, Jana Fojkar in Jernej Tavčar.

Deset pisanih škofjeloških dni

V okviru festivala Pisana Loka, ki se začenja danes, se bo do 1. septembra v starem mestnem jedru Škofje Loke zvrstilo šestnajst različnih dogodkov – od koncertov in različnih predstav do ustvarjalnih delavnic in prireditev za otroke.

Za glasbeni uvod v festival bosta nocoj s koncertom v kavarni na Loškem gradu poskrbela Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta letos Slovenijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije.

V okviru festivala Pisana Loka se bo v starem mestnem jedru Škofje Loke zvrstilo šestnajst različnih dogodkov.

Škofja Loka – Zaključek poletja bodo v Škofji Loki tudi letos polepšali s festivalom Pisana Loka, ki se je po besedah župana Tineta Radinje v nekaj letih razširil in dozorel ter bo znova ponudil program, s katerim poskušajo zadostiti najrazličnejšim okusom. Obetajo se nastopi tako klasičnih glasbenikov kot vrhunskih izvajalcev popularne glasbe, različne predstave in tudi prireditve za najmlajše. Ob tem se je župan zahvalil vsem društvom in posameznikom, ki pomagajo oblikovati program in tako poskrbijo, da je Škofja Loka v času festivala tako pisana. »Festival pa ni pisan samo po svoji vsebini, ampak izraža dušo pisane Loke, ki je že od nekdaj umetniška, kreativna in vedra,« je še dodal.

Največji škofjeloški poletni festival v desetih dneh prinaša kar šestnajst različnih prireditev v starem mestnem jedru, je razložila koordinatorica kulturnih prireditev na Občini Škofja Loka Jana Fojkar. Za glasbeni uvod v festival bosta nocoj s koncertom v kavarni na Loškem gradu poskrbela Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta letos Slovenijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije. Osrednji dogodek festivala se bo odvil teden dni kasneje, ko bo na Loškem gradu nastopila vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, ki se bo tokrat predstavila z izborom skladb in aranžmajev, ki črpajo izključno iz slovenske glasbene zakladnice, je razložila Jana Fojkar. Ob zaključku Bralnice na vrtu Sokolskega doma bodo prihodnjo sredo nastopili Uršula Ramoveš in Fantje in Jazbecove grape. »Letos bodo izdali novo ploščo, zato bodo poleg 'železnega repertoarja' odigrali tudi nekaj novih skladb.« Posebej za festival Pisana Loka pa so se zbrali loški klasični glasbeniki. Devet solistov bo prihodnji četrtek skupaj z Orkestrom Amadeo nastopilo v nunski cerkvi, na Cankarjevem trgu pa bo ta dan mogoče prisluhniti pevskemu zboru Sankofa, ki bo poslušalce s pesmijo odpeljal v Afriko. V zadnjih dveh dnevih festivala bodo postregli še z dvema »koncertnima poslasticama«. V soboto, 31. avgusta, bo na Loškem gradu nastopila kultna elektronska alter rokovska zasedba Borghesia, v nedeljo, 1. septembra, pa bo na terasi mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja koncert dua Silence.

Ob koncertih se bo v sklopu festivala odvilo še več gledaliških in drugih predstav. V nedeljo, 25. avgusta, si bo mogoče ogledati komedijo Počivaj v miru, Kud Ljud pa bo v soboto, 31. avgusta, uprizoril Mestne metamorfoze. Tako malim kot velikim ljubiteljem lutk bo namenjena predstava Sosedi Teatra PolPet, vsem generacijam bodo pripovedovali tudi zgodbe, je razložila Jana Fojkar. Odraslim je namenjena glasbeno-pripovedovalska predstava Sojenice rojenice, najmlajši pa bodo lahko prisluhnili pravljici pod zvezdami z naslovom Čarobni večer z Luno. »Pisane Loke si ne moremo predstavljati brez ustvarjalnosti, zato bodo v mestu potekale tudi raznovrstne delavnice,« je še dodala Jana Fojkar in vse ljubitelje fotografije povabila na današnjo fotografsko delavnico, ki jo vodi slikar in fotograf Mito Gegič. Tretje leto zapored bo potekala tudi delavnica animiranega filma, letos so jo naslovili LE-GO Loka – otroci bodo risanke ustvarjali s pomočjo ene najbolj priljubljenih igrač, lego kock. V okviru ustvarjalne delavnice Naredi si sam pa bodo otroci izdelovali unikatne priponke. Vse prireditve bodo po besedah Jane Fojkar izvedli tudi, če bo deževalo, saj so v tem primeru zagotovili nadometne lokacije.

Koordinatorica razstavnega programa v Sokolskem domu Agata Pavlovec je ob tej priložnosti napovedala še nocojšnje odprtje razstave ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev s Škofjeloškega, ki jo pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Škofja Loka. Več razstav se obeta tudi v septembru, še nekoliko skrivnostni pa so bili glede »budnice«, kot so poimenovali jutranji koncert 1. septembra v Crngrobu. Ob 4. uri zjutraj naj bi se namreč zbrali pred Namo v Škofji Loki in krenili proti cerkvi v Crngrobu, kjer bo ob 5. uri sledil koncert.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...