Ne glede na to, ali je zaposlen v javnem ali zasebnem sektorju, si vsak starš želi biti z otrokom na njegov prvi šolski dan. / Foto: Gorazd Kavčič

Dopust ne pripada vsem

Medtem ko so javni uslužbenci po novem upravičeni do izrednega plačanega dopusta za spremstvo prvošolca na prvi šolski dan, pa zaposleni v gospodarstvu nimajo vsi te sreče. So pa tudi delodajalci, ki staršem nudijo še druge ugodnosti.

Kranj – Zaposlenim v javnem sektorju za spremstvo prvošolca ob vstopu v šolo odslej pripada dodatni dan plačane odsotnosti z dela. To pravico jim je prinesla odločitev vrhovnega sodišča, ki je lani pritrdilo javnemu uslužbencu v delovnem sporu proti svojemu delodajalcu, ki mu ni odobril izrednega dopusta za spremstvo prvošolca na prvi šolski dan. Sodišče je namreč zavzelo stališče, da je prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev pričakuje, da ga bodo preživeli z otrokom, zato so za spremstvo prvošolca v šolo upravičeni do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela.

Za odpravo diskriminacije

K upoštevanju sodbe vrhovnega sodišča je minister za izobraževanje Jernej Pikalo pred začetkom novega šolskega leta pozval vse delodajalce, ki naj svojim zaposlenim omogočijo, da z otroki delijo radosti prvega šolskega dne. V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije pa zahtevajo odpravo diskriminacije na tem področju, saj zaposleni v zasebnem sektorju, kjer je odločitev o dodatnem plačanem prostem dnevu za spremstvo prvošolca v rokah delodajalcev, niso obravnavani enako kot delavci v javnem sektorju, ki jim ta pravica avtomatsko pripada. Nekateri si zato vzamejo redni dopust, ponekod pa jim delodajalci že sedaj omogočajo dodatni dan plačane odsotnosti z dela. Nekaj takih smo našli tudi na Gorenjskem.

Prosti vsi starši šoloobveznih otrok

V komendskem podjetju RLS merilna tehnika so šli še korak dlje, saj imajo na prvi šolski dan možnost izkoristiti izredni plačani dopust prav vsi starši šoloobveznih otrok, ne le starši prvošolcev. To jim omogočajo že od leta 2011. »Poleg tega vsak šoloobvezni otrok zaposlenih v zadnjem tednu avgusta prejme bon v vrednosti sedemdeset evrov kot spodbudo za novo šolsko leto,« so sporočili iz RLS merilna tehnika.

V Iskratelu so starši prvošolcev od leta 2016 upravičeni do izredne odsotnosti na prvi šolski dan. Letos bo to izkoristilo 31 zaposlenih. Poleg tega v okviru certifikata Družini prijazno podjetje staršem v tednu uvajanja otroka v vrtec omogočajo fleksibilni delavnik z zmanjšano, trideseturno časovno prisotnostjo, manjkajoče ure pa morajo nadomestiti v treh mesecih. Dodaten prost delovni dan zaposlenim pripada še za udeležbo na informativnem dnevu otroka ob koncu osnovne in srednje šole, prost dan pa imajo tudi na dan organiziranega srečanja vnukov z babicami in dedki v vrtcu.

V podjetju Lotriču Meroslovje, ki prav tako sodi med družini prijazna podjetja, so starši prvošolcev dodatni dan dopusta prvič izkoristili septembra 2014. Letos bodo prvošolčke na novo pot pospremili štirje sodelavci. Zaposlenim so omogočili tudi nakup šolskih potrebščin po ugodnejši ceni.

Izredni dopust tudi ob vstopu v vrtec

Tudi v Domelu zaposlenim omogočajo dodaten dan izrednega plačanega dopusta za spremstvo prvošolca ob vstopu v šolo, pripada pa jim tudi, ko gre otrok prvič v vrtec. »To jim omogočamo od začetka letošnjega leta naprej. Pričakujemo, da bo to pravico letos izkoristilo okoli štirideset staršev,« je pojasnil direktor splošnega področja v Domelu Aleš Markelj.

Družba Fraport Slovenija, ki upravlja brniško letališče, v okviru certifikata Družini prijazno podjetje že več let omogoča ukrep otroški časovni bonus. »Zaposlenim je tako v tednu, ko uvajajo otroka v vrtec ali šolo, v dogovoru z vodjem službe in skladno s potrebami delovnega procesa omogočen fleksibilnejši delovni čas. Poleg tega prvošolci naših zaposlenih s strani podjetja vsako leto prejmejo praktično darilo,« je razložila vodja korporativnega komuniciranja v Fraportu Slovenija Brigita Zorec. Poudarila je še, da podjetje za šoloobvezne otroke zaposlenih krije tudi del stroškov organiziranega počitniškega varstva. Tudi v Leku so v okviru pobude Družini prijazno podjetje sprejeli različne ukrepe, kot so fleksibilen delovni čas, časovni konto, varstvo šolskih otrok v času počitnic pa tudi že omenjeni otroški časovni bonus, ki staršem daje možnost koriščenja letnega dopusta oz. presežka ur ob uvajanju otrok v šolo ali vrtec.

Iz podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires so sporočili, da njihovi zaposleni za zdaj ne dobijo dodatnega dopusta na prvi šolski dan, si pa prizadevajo, da koriščenje dopusta omogočijo vsem, ki želijo biti ob svojem prvošolcu. Ob tem so dodali, da so letos že peto leto zapored v času šolskih počitnic za otroke zaposlenih organizirali prostočasne dejavnosti in dvodnevni tabor v živalskem vrtu.

Vprašanja smo naslovili še na nekaj drugih podjetij, a nam do včeraj niso odgovorili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 75 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */