Predsednik vlade Marjan Šarec je ob obisku jedrske elektrarne v Krškem spregovoril o potrebi po izgradnji drugega bloka. / Foto: Nebojša Tejić (STA)

Šarec vznemiril Avstrijce

Premier Marjan Šarec je govoril o potrebi po postavitvi drugega bloka nuklearne elektrarne v Krškem. Levica nadaljnje sodelovanje z vlado pogojuje z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Šarec za drugi blok nuklearke

Premier Marjan Šarec je minuli četrtek ob obisku Nuklearne elektrarne Krško z izjavo o nujnosti postavitve drugega bloka elektrarne zelo vznemiril Avstrijce. »Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej če želimo biti razvojno uspešna država,« je dejal. Namestnik štajerskega deželnega glavarja Michael Schickhofer iz stranke svobodnjakov SPÖ je zaradi te izjave pozval avstrijsko vlado, naj takoj ukrepa in naveže pogovore s slovensko vlado. »Nuklearko v Krškem bi morali odklopiti rajši danes kot jutri. V nobenem primeru ne sme proti do njene razširitve,« je poudaril in ob tem opozoril, da nuklearna elektrarna v Krškem stoji na potresnem območju. Šarec je sicer v Krškem povedal, da Slovenija v luči sprememb na energetskem področju potrebuje razmislek in odločitev o svojih prihodnjih virih energije. Prvi blok krške nuklearke naj bi namreč deloval do leta 2043, približno takrat pa bo po načrtih ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj. »Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da jo nimamo od kod dobiti,« je dejal in poudaril, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti. Na ministrstvu za infrastrukturo so sicer razložili, da bo odgovor na vprašanje, koliko in predvsem kakšno energijo Slovenija potrebuje dolgoročno, opredeljen v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu.

Levica za ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Stranka Levica je v sredo predstavila zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s prenosom v obvezno zavarovanje. Koordinator Levice Luka Mesec je ob tem dejal, da je ukinitev dopolnilnega zavarovanja temelj nadaljnjega sodelovanja s koalicijo in vlado Marjana Šarca, saj bodo sicer v Levici ugotovili, da je koalicija prekinila sodelovanje z njo, v tem primeru pa bodo glasovali proti proračunu. V koalicijskih strankah so kritični do »soliranja« Levice in njenega pogojevanja podpore vlade. »Zdravstvo je tako pomembna tema, da si ne zasluži nobenega pogojevanja katerekoli stranke,« je tako povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, podobno kritični pa so tudi v SMC, SAB in DeSUS, medtem ko se iz LMŠ do včeraj še niso odzvali. Predlog sicer ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja predvideva dvig prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za eno odstotno točko za delojemalce in pokojninsko blagajno ter dvig za 1,6 odstotne točke za delodajalce. Za samozaposlene je predviden dvig prispevne stopnje za dve odstotni točki. Skupaj z dvigom prispevnih stopenj za pokojninsko blagajno in novim prispevkom na kapitalske dohodke bi v letu 2021 zbrali potrebnih 528 milijonov evrov, je razložil poslanec Levice Miha Kordiš.

2TDK naznanila sum kaznivega dejanja

Družba 2TDK je v sredo policiji naznanila sum storitve kaznivega dejanja v zvezi z izvedbo javnega naročila za izvedbo mostu Glinščica pri izgradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper, neodvisno od tega pa bodo sum storitve prekrška naznanili tudi Državni revizijski komisiji, so včeraj sporočili iz družbe. V 2TDK so razložili, da so naznanitev suma storitve kaznivega dejanja podali, ker so ob odločanju o oddaji naročila in v postopkih, ki so bili povezani z oddajo naročila, zaznali dejstva in okoliščine, ki izkazujejo sum, da so bile podane nepravilnosti in neskladnosti. Kot je znano, je 2TDK 8. avgusta razveljavila razpis za Glinščico, ker naj bi že izbrani ponudnik Markomark Nival ponaredil referenco glede podpornega zidu, ki ga je zgradil v Pesnici, saj njegova višina menda ne presega osmih metrov, kot so trdili v podjetju. V konzorciju družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel so sicer te obtožbe že večkrat zavrnili.

Kralj lobiral za Šoltesa

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je ta teden potrdila, da je pristojnim institucijam prijavila pritiske, ki naj bi jih nanjo vršil generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ Brane Kralj glede imenovanja Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Kralj je moral do včeraj predsedniku vlade in stranke Marjanu Šarcu podati pojasnila glede navedenih očitkov. Sam je sicer za STA pojasnil, da je želel Prijovićevi le povedati, da je Šoltes kot nekdanji predsednik Računskega sodišča in nekdanji evropski poslanec lahko dober kandidat. Ob tem obžaluje, da je Prijovićeva to razumela kot pritisk.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 30 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..