Dolžnosti staršev ob začetku šolskega leta

Za boljšo šolo (36)

Ne samo otroci, tudi številni starši s strahom pričakujejo novo šolsko leto. Nimajo zgolj finančnih skrbi, saj je naša brezplačna šola precej draga, skrbi jih tudi, kako in kje bodo ob lastnih delovnih obveznostih našli čas in energijo še za pisanje domače naloge in učenje z otroki. Podatki kažejo, da veliko staršev in drugih sorodnikov skoraj vsakodnevno pomaga svojim otrokom pri opravljanju šolskih obveznosti. Pisanje naloge in učenje je otrokova dolžnost, ne naloga staršev. Zato je pomembno, da to starši otrokom na začetku šolskega leta jasno povedo in jih hkrati pomirijo, da jim bodo stali ob strani, če težavam ne bodo kos. Šola ni prostor, kjer bi se imeli »fajn«, pač pa bo treba v njej predvsem delati.

Starši imajo v zvezi s šolo druge obveznosti. Najprej morajo paziti, da ne podlegajo otrokovemu ali celo lastnemu pohlepu, da bi kupili za šolo najboljšo in najdražjo opremo, najbolj imenitno šolsko torbo in tri peresnice, pet kompletov barvic, flomastrov in drugih pisal. Tolikšno »premoženje« spravlja predvsem mlajše otroke dnevno v hudo stisko, saj nad opremo nimajo pregleda in stvari stalno zgubljajo in zamenjujejo. Starši naj bi upoštevali seznam potrebne opreme, ki so jo pred začetkom šolskega leta pripravile šole. Otroci v šoli ne potrebujejo mobitela. Zjutraj naj se družina doma dogovori, kdaj in kako bodo prišli domov, v nujnem primeru pa je za telefoniranje na voljo šolsko tajništvo. Šolske torbe naj bodo urejene že prvi šolski dan. Izjema so samo prvošolci, ki bodo šolsko leto slovesno začeli skupaj s starši. Ena od dolžnosti staršev bi bila tudi, da otroke navadijo že zvečer pripraviti oblačila za naslednji dan, če se hočejo izogniti jutranji živčni vojni, ko se vsem mudi. Zvečer naj bi bila pripravljena tudi šolska torba. Starši naj od prvega šolskega dne dalje vztrajajo, da bo otrok pripravil torbo po urniku naslednjega dne in izločil vse, česar ne potrebuje. Otroka je treba spremljati in nadzorovati tako dolgo, dokler teh navad ne bo usvojil. Pisanje domače naloge pa je otrokova dolžnost, starši naj samo poskrbijo, da jo bo pisal na vedno istem mestu in ob istem času, če se da, staršem na očeh. Naloge naj rešuje sam, le če se bo kaj zataknilo, naj starši priskočijo na pomoč, da bodo skupaj poiskali rešitev. Samo pri učenju branja naj bodo zraven. Od vsega začetka naj bi starši pazili tudi na lepopis in urejenost zvezka, saj zanikrnost ni nikjer cenjena. Otroci naj se na šolo pripravljajo v svoji sobi šele takrat, ko bodo z učnimi rezultati dokazali, da so že povsem samostojni in dovolj odgovorni. Vsaj eden od staršev bi se moral nujno udeležiti prvega roditeljskega sestanka, da bo družina seznanjena s posebnostmi novega šolskega leta. Staršem in otrokom bi zelo koristilo, če bi skupaj natančno prebrali šolsko publikacijo, ki jo morajo vse šole pripraviti najkasneje do 5. oktobra. V publikaciji so predstavljene vse značilnosti novega šolskega leta – od programa do organizacije dela, pravice in dolžnosti učencev, vsebina vzgojnega načrta, hišni red in šolska pravila.

Prva in najpomembnejša dolžnost staršev pa je, da vsak dan najdejo nekaj časa za pogovor z otrokom, ne samo o ocenah, tudi o tem, kako se v šoli počuti in kakšne odnose ima z vrstniki in učitelji. Da bodo poznali obe plati medalje, so potrebni tudi redni osebni pogovori z učitelji.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 75 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */