Dolžnosti staršev ob začetku šolskega leta

Za boljšo šolo (36)

Ne samo otroci, tudi številni starši s strahom pričakujejo novo šolsko leto. Nimajo zgolj finančnih skrbi, saj je naša brezplačna šola precej draga, skrbi jih tudi, kako in kje bodo ob lastnih delovnih obveznostih našli čas in energijo še za pisanje domače naloge in učenje z otroki. Podatki kažejo, da veliko staršev in drugih sorodnikov skoraj vsakodnevno pomaga svojim otrokom pri opravljanju šolskih obveznosti. Pisanje naloge in učenje je otrokova dolžnost, ne naloga staršev. Zato je pomembno, da to starši otrokom na začetku šolskega leta jasno povedo in jih hkrati pomirijo, da jim bodo stali ob strani, če težavam ne bodo kos. Šola ni prostor, kjer bi se imeli »fajn«, pač pa bo treba v njej predvsem delati.

Starši imajo v zvezi s šolo druge obveznosti. Najprej morajo paziti, da ne podlegajo otrokovemu ali celo lastnemu pohlepu, da bi kupili za šolo najboljšo in najdražjo opremo, najbolj imenitno šolsko torbo in tri peresnice, pet kompletov barvic, flomastrov in drugih pisal. Tolikšno »premoženje« spravlja predvsem mlajše otroke dnevno v hudo stisko, saj nad opremo nimajo pregleda in stvari stalno zgubljajo in zamenjujejo. Starši naj bi upoštevali seznam potrebne opreme, ki so jo pred začetkom šolskega leta pripravile šole. Otroci v šoli ne potrebujejo mobitela. Zjutraj naj se družina doma dogovori, kdaj in kako bodo prišli domov, v nujnem primeru pa je za telefoniranje na voljo šolsko tajništvo. Šolske torbe naj bodo urejene že prvi šolski dan. Izjema so samo prvošolci, ki bodo šolsko leto slovesno začeli skupaj s starši. Ena od dolžnosti staršev bi bila tudi, da otroke navadijo že zvečer pripraviti oblačila za naslednji dan, če se hočejo izogniti jutranji živčni vojni, ko se vsem mudi. Zvečer naj bi bila pripravljena tudi šolska torba. Starši naj od prvega šolskega dne dalje vztrajajo, da bo otrok pripravil torbo po urniku naslednjega dne in izločil vse, česar ne potrebuje. Otroka je treba spremljati in nadzorovati tako dolgo, dokler teh navad ne bo usvojil. Pisanje domače naloge pa je otrokova dolžnost, starši naj samo poskrbijo, da jo bo pisal na vedno istem mestu in ob istem času, če se da, staršem na očeh. Naloge naj rešuje sam, le če se bo kaj zataknilo, naj starši priskočijo na pomoč, da bodo skupaj poiskali rešitev. Samo pri učenju branja naj bodo zraven. Od vsega začetka naj bi starši pazili tudi na lepopis in urejenost zvezka, saj zanikrnost ni nikjer cenjena. Otroci naj se na šolo pripravljajo v svoji sobi šele takrat, ko bodo z učnimi rezultati dokazali, da so že povsem samostojni in dovolj odgovorni. Vsaj eden od staršev bi se moral nujno udeležiti prvega roditeljskega sestanka, da bo družina seznanjena s posebnostmi novega šolskega leta. Staršem in otrokom bi zelo koristilo, če bi skupaj natančno prebrali šolsko publikacijo, ki jo morajo vse šole pripraviti najkasneje do 5. oktobra. V publikaciji so predstavljene vse značilnosti novega šolskega leta – od programa do organizacije dela, pravice in dolžnosti učencev, vsebina vzgojnega načrta, hišni red in šolska pravila.

Prva in najpomembnejša dolžnost staršev pa je, da vsak dan najdejo nekaj časa za pogovor z otrokom, ne samo o ocenah, tudi o tem, kako se v šoli počuti in kakšne odnose ima z vrstniki in učitelji. Da bodo poznali obe plati medalje, so potrebni tudi redni osebni pogovori z učitelji.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 20 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !