Vse več staršev se odloča za odložen vpis v prvi razred (fotografija je simbolična). / Foto: Primož Pičulin

V šolo leto kasneje

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je v zadnjih sedmih letih skoraj podvojilo število prošenj za odlog šolanja.

Število otrok, ki se v prvi razred osnovne šole vpišejo z odloženim vpisom, iz leta v leto narašča, je na srečanju z ravnatelji pred časom opozoril minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Podatki o odloženem vpisu v osnovno šolo namreč kažejo, da se je še v šolskem letu 2011/2012 z odloženim vpisom vpisalo 974 otrok oziroma 5,3 odstotka vseh učencev prvega razreda, v lanskem šolskem letu pa je bilo vpisanih prvošolcev z odloženim vpisom 2096 oziroma 9,7 odstotka.

Zakon o osnovni šoli določa, da morajo starši v prvi razred vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati osnovno šolo, dopolnili šest let. Otroku se lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe oziroma na podlagi odločbe o usmeritvi odloži za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo, so pojasnili na ministrstvu. Starši se za odložitev šolanja najpogosteje odločajo, ker želijo otroku omogočiti še leto dni brezskrbnega otroštva oziroma jih skrbi, da otrok ne bo kos šolskim obveznostim. »Če starši predlagajo odložitev šolanja, ker menijo, da njihov otrok ni pripravljen za vstop v šolo, oziroma če odložitev šolanja predlaga zdravstvena služba, je obvezno ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo,« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da se ob vpisu otroka v osnovno šolo na željo staršev lahko ugotavlja pripravljenost otroka za vstop v šolo tudi, če se zanj ne predlaga odložitev začetka šolanja. Odložitev šolanja je mogoče predlagati celo med šolskim letom na predlog šolske svetovalne službe ali zdravstvene službe oziroma prav tako na predlog staršev.

Za odložen vpis se starši odločajo iz različnih vzrokov. Eden od razlogov, ugotavljajo tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije, je odmik od tako imenovanega mehkega prehoda iz vrtca v šolo, kot je bil zamišljen ob uvedbi devetletne osnovne šole. »Namesto igranja in ne prezahtevnih učnih ciljev se tako za otroke v prvem razredu začne že precej resno učenje,« je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil predsednik omenjene zveze Anton Meden. Pri odločitvi glede odloženega vpisa po njegovih besedah poleg intelektualne presojajo tudi fizično, čustveno in socialno zrelost otroka, zavrnitev predlogov pa je zelo malo. Na podlagi odzivov, ki jih prejemajo, je marsikateremu staršu žal, da za svojega otroka ni predlagal odložitve vpisa, takih, ki bi poznejši vpis obžalovali, pa skorajda ni, je še dodal Meden. Drugačen pogled na odložen vpis ima minister Pikalo. »Staršem povem, da za sedemletnike v vrtcu nimamo programa, zato njihovi otroci v bistvu ponavljajo program, ki je pripravljen za šestletnike. Pri tem seveda pretiravam, a to počnem nalašč, saj jim le tako dam misliti. Ker da bi otrok ponavljal že v vrtcu, to pa seveda ne gre.« Tudi sam se zaveda, da je odlaganje vpisa v prvi razred posledica tega, da je šlo v prvem razredu nekaj narobe. »V prihodnje bo treba spregovoriti tudi o tem,« je zato še dodal minister.

Glede na to, da vse več staršev verjame, da je pri otrocih, rojenih konec leta, smiselno odložiti vpis, imajo seveda pomisleke tudi starši, ki se za to ne odločijo. Med njimi so tudi starši Žive, ki bo šest let dopolnila 12. decembra. A po drugi strani je mamica Ana prepričana, da je hčerka pripravljena na vstop v šolo. »Že dlje časa kaže zanimanje za črke in številke, s starejšo hčerko se že vse leta igrata ''šolo''. Od nje se je naučila tudi črk, tako da že bere in piše celo male tiskane črke.« Živo po njenih besedah odlikujejo lastnosti, ki ji bodo v šoli verjetno prišle prav, kot so vztrajnost, potrpežljivost in odgovornost. Zato so se kljub dilemam na koncu odločili, da jo vpišejo v prvi razred in hčerka zdaj že težko čaka začetek pouka. »Bila bi zelo razočarana, če bi morala ostati še eno leto v vrtcu. Ko smo ji omenjali, da bi šla mogoče v šolo leto kasneje, ji je šlo kar na jok.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 30 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..