Vse več staršev se odloča za odložen vpis v prvi razred (fotografija je simbolična). / Foto: Primož Pičulin

V šolo leto kasneje

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je v zadnjih sedmih letih skoraj podvojilo število prošenj za odlog šolanja.

Število otrok, ki se v prvi razred osnovne šole vpišejo z odloženim vpisom, iz leta v leto narašča, je na srečanju z ravnatelji pred časom opozoril minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Podatki o odloženem vpisu v osnovno šolo namreč kažejo, da se je še v šolskem letu 2011/2012 z odloženim vpisom vpisalo 974 otrok oziroma 5,3 odstotka vseh učencev prvega razreda, v lanskem šolskem letu pa je bilo vpisanih prvošolcev z odloženim vpisom 2096 oziroma 9,7 odstotka.

Zakon o osnovni šoli določa, da morajo starši v prvi razred vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati osnovno šolo, dopolnili šest let. Otroku se lahko začetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe oziroma na podlagi odločbe o usmeritvi odloži za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo, so pojasnili na ministrstvu. Starši se za odložitev šolanja najpogosteje odločajo, ker želijo otroku omogočiti še leto dni brezskrbnega otroštva oziroma jih skrbi, da otrok ne bo kos šolskim obveznostim. »Če starši predlagajo odložitev šolanja, ker menijo, da njihov otrok ni pripravljen za vstop v šolo, oziroma če odložitev šolanja predlaga zdravstvena služba, je obvezno ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo,« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da se ob vpisu otroka v osnovno šolo na željo staršev lahko ugotavlja pripravljenost otroka za vstop v šolo tudi, če se zanj ne predlaga odložitev začetka šolanja. Odložitev šolanja je mogoče predlagati celo med šolskim letom na predlog šolske svetovalne službe ali zdravstvene službe oziroma prav tako na predlog staršev.

Za odložen vpis se starši odločajo iz različnih vzrokov. Eden od razlogov, ugotavljajo tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije, je odmik od tako imenovanega mehkega prehoda iz vrtca v šolo, kot je bil zamišljen ob uvedbi devetletne osnovne šole. »Namesto igranja in ne prezahtevnih učnih ciljev se tako za otroke v prvem razredu začne že precej resno učenje,« je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil predsednik omenjene zveze Anton Meden. Pri odločitvi glede odloženega vpisa po njegovih besedah poleg intelektualne presojajo tudi fizično, čustveno in socialno zrelost otroka, zavrnitev predlogov pa je zelo malo. Na podlagi odzivov, ki jih prejemajo, je marsikateremu staršu žal, da za svojega otroka ni predlagal odložitve vpisa, takih, ki bi poznejši vpis obžalovali, pa skorajda ni, je še dodal Meden. Drugačen pogled na odložen vpis ima minister Pikalo. »Staršem povem, da za sedemletnike v vrtcu nimamo programa, zato njihovi otroci v bistvu ponavljajo program, ki je pripravljen za šestletnike. Pri tem seveda pretiravam, a to počnem nalašč, saj jim le tako dam misliti. Ker da bi otrok ponavljal že v vrtcu, to pa seveda ne gre.« Tudi sam se zaveda, da je odlaganje vpisa v prvi razred posledica tega, da je šlo v prvem razredu nekaj narobe. »V prihodnje bo treba spregovoriti tudi o tem,« je zato še dodal minister.

Glede na to, da vse več staršev verjame, da je pri otrocih, rojenih konec leta, smiselno odložiti vpis, imajo seveda pomisleke tudi starši, ki se za to ne odločijo. Med njimi so tudi starši Žive, ki bo šest let dopolnila 12. decembra. A po drugi strani je mamica Ana prepričana, da je hčerka pripravljena na vstop v šolo. »Že dlje časa kaže zanimanje za črke in številke, s starejšo hčerko se že vse leta igrata ''šolo''. Od nje se je naučila tudi črk, tako da že bere in piše celo male tiskane črke.« Živo po njenih besedah odlikujejo lastnosti, ki ji bodo v šoli verjetno prišle prav, kot so vztrajnost, potrpežljivost in odgovornost. Zato so se kljub dilemam na koncu odločili, da jo vpišejo v prvi razred in hčerka zdaj že težko čaka začetek pouka. »Bila bi zelo razočarana, če bi morala ostati še eno leto v vrtcu. Ko smo ji omenjali, da bi šla mogoče v šolo leto kasneje, ji je šlo kar na jok.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */