Predsednik ČD Antona Janše Breznica Matjaž Pogačnik je čebelar zadnjih šest let. Je tudi apiterapevt, v njegovem podjetju pa izdelujejo različne medicinske pripomočke, tudi naprave za vdihavanje panjskega zraka, ki jih prodajajo po vsem svetu, celo na Novi Zelandiji.

Članarino plačujejo v medu

Društvo, ki nosi ime po največjem čebelarju Antonu Janši, praznuje stoletnico. So edino društvo, kjer letno članarino člani lahko poravnajo kar z medom.

V društvu so posebej ponosni na dva člana: na Leopolda Tomana, ki je drugi najstarejši čebelar v državi (rojen je bil leta 1922), njihov član pa je tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Breznica – Na Breznici deluje edino čebelarsko društvo na svetu, ki nosi ime utemeljitelja sodobnega čebelarstva Antona Janše. Janšev rojstni dan 20. maj je tudi svetovni dan čebel. »Nositi ime Antona Janše je posebej privilegij in obveza,« pravi Matjaž Pogačnik, predsednik društva, ki letos obeležuje pomemben jubilej, stoletnico delovanja. Začetki segajo v leto 1919, ko je bila ustanovljena Čebelarska podružnica na Breznici. Danes ima društvo štirideset članov, med njimi so tudi tri čebelarke, posebej ponosni pa so na mlajše čebelarje, ki nadaljujejo tradicijo čebelarjenja v vaseh pod Stolom.

Po Pogačnikovih besedah zelo dobro sodelujejo tudi z žirovniško osnovno šolo, kjer imajo šolski čebelnjak in že vrsto let deluje čebelarski krožek, ki ga vodi starosta društva Stanko Noč. V šoli vsako leto predstavijo delo čebelarjev, sodelujejo pri medenem zajtrku ...

Sicer pa je naloga društva predvsem skrb za ohranjanje čebelarske tradicije, povezovanje čebelarjev in izobraževanje. V zadnjem času, zlasti ko so letine medu slabše (letošnja je bila na Gorenjskem slaba, med je bil trd in ga ni bilo mogoče točiti), večjo pozornost namenjajo možnostim uporabe čebeljih pridelkov, od propolisa, matičnega mlečka, cvetnega prahu do čebeljega strupa.

Ima pa društvo še eno posebnost: člani letno članarino lahko poravnavajo kar v medu. V ta namen so v društvu pripravili 250-gramske kozarčke z nalepkami pod enotnim imenom Med ČD Antona Janše Breznica. Vsak član naj bi tako vsako leto prispeval 18 kozarčkov medu. »Tako smo postali prvo društvo v Sloveniji, kjer letno članarino čebelar lahko poravna s pridelkom svojih čebel,« je povedal Pogačnik.

Društvo je lani uspešno izpeljalo soorganizacijo praznovanja prvega svetovnega dneva čebel, zdaj pa je pred njimi nova velika prireditev – praznovanje stoletnice društva. Osrednja prireditev bo v soboto, ko bo na prostoru Konjeniškega kluba Stol med Vrbo in Breznico potekal Ta medeni dan v Žirovnici. V sklopu čebelarskega dela bodo potekala predavanja o pripravi čebeljih družin na zimovanje in o uporabi čebeljega strupa, na večerni slavnostni prireditvi, kjer bodo podelili tudi odlikovanja, pa pričakujejo tudi ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/12

petek

-5/13

sobota

-3/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Smučarsko tekmovanje v Bohinju odpade

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

GLASBA / Radovljica, 21. februar 2020

Koncert študentov graške univerze

GLEDALIŠČE / Tržič, 21. februar 2020

Kriza srednjih let

IZLETI / Kranj, 22. februar 2020

Pustovanje 2020

 

 
 

 

 
 
 

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.