Predsednik ČD Antona Janše Breznica Matjaž Pogačnik je čebelar zadnjih šest let. Je tudi apiterapevt, v njegovem podjetju pa izdelujejo različne medicinske pripomočke, tudi naprave za vdihavanje panjskega zraka, ki jih prodajajo po vsem svetu, celo na Novi Zelandiji.

Članarino plačujejo v medu

Društvo, ki nosi ime po največjem čebelarju Antonu Janši, praznuje stoletnico. So edino društvo, kjer letno članarino člani lahko poravnajo kar z medom.

V društvu so posebej ponosni na dva člana: na Leopolda Tomana, ki je drugi najstarejši čebelar v državi (rojen je bil leta 1922), njihov član pa je tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Breznica – Na Breznici deluje edino čebelarsko društvo na svetu, ki nosi ime utemeljitelja sodobnega čebelarstva Antona Janše. Janšev rojstni dan 20. maj je tudi svetovni dan čebel. »Nositi ime Antona Janše je posebej privilegij in obveza,« pravi Matjaž Pogačnik, predsednik društva, ki letos obeležuje pomemben jubilej, stoletnico delovanja. Začetki segajo v leto 1919, ko je bila ustanovljena Čebelarska podružnica na Breznici. Danes ima društvo štirideset članov, med njimi so tudi tri čebelarke, posebej ponosni pa so na mlajše čebelarje, ki nadaljujejo tradicijo čebelarjenja v vaseh pod Stolom.

Po Pogačnikovih besedah zelo dobro sodelujejo tudi z žirovniško osnovno šolo, kjer imajo šolski čebelnjak in že vrsto let deluje čebelarski krožek, ki ga vodi starosta društva Stanko Noč. V šoli vsako leto predstavijo delo čebelarjev, sodelujejo pri medenem zajtrku ...

Sicer pa je naloga društva predvsem skrb za ohranjanje čebelarske tradicije, povezovanje čebelarjev in izobraževanje. V zadnjem času, zlasti ko so letine medu slabše (letošnja je bila na Gorenjskem slaba, med je bil trd in ga ni bilo mogoče točiti), večjo pozornost namenjajo možnostim uporabe čebeljih pridelkov, od propolisa, matičnega mlečka, cvetnega prahu do čebeljega strupa.

Ima pa društvo še eno posebnost: člani letno članarino lahko poravnavajo kar v medu. V ta namen so v društvu pripravili 250-gramske kozarčke z nalepkami pod enotnim imenom Med ČD Antona Janše Breznica. Vsak član naj bi tako vsako leto prispeval 18 kozarčkov medu. »Tako smo postali prvo društvo v Sloveniji, kjer letno članarino čebelar lahko poravna s pridelkom svojih čebel,« je povedal Pogačnik.

Društvo je lani uspešno izpeljalo soorganizacijo praznovanja prvega svetovnega dneva čebel, zdaj pa je pred njimi nova velika prireditev – praznovanje stoletnice društva. Osrednja prireditev bo v soboto, ko bo na prostoru Konjeniškega kluba Stol med Vrbo in Breznico potekal Ta medeni dan v Žirovnici. V sklopu čebelarskega dela bodo potekala predavanja o pripravi čebeljih družin na zimovanje in o uporabi čebeljega strupa, na večerni slavnostni prireditvi, kjer bodo podelili tudi odlikovanja, pa pričakujejo tudi ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh