Predsednik ČD Antona Janše Breznica Matjaž Pogačnik je čebelar zadnjih šest let. Je tudi apiterapevt, v njegovem podjetju pa izdelujejo različne medicinske pripomočke, tudi naprave za vdihavanje panjskega zraka, ki jih prodajajo po vsem svetu, celo na Novi Zelandiji.

Članarino plačujejo v medu

Društvo, ki nosi ime po največjem čebelarju Antonu Janši, praznuje stoletnico. So edino društvo, kjer letno članarino člani lahko poravnajo kar z medom.

V društvu so posebej ponosni na dva člana: na Leopolda Tomana, ki je drugi najstarejši čebelar v državi (rojen je bil leta 1922), njihov član pa je tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Breznica – Na Breznici deluje edino čebelarsko društvo na svetu, ki nosi ime utemeljitelja sodobnega čebelarstva Antona Janše. Janšev rojstni dan 20. maj je tudi svetovni dan čebel. »Nositi ime Antona Janše je posebej privilegij in obveza,« pravi Matjaž Pogačnik, predsednik društva, ki letos obeležuje pomemben jubilej, stoletnico delovanja. Začetki segajo v leto 1919, ko je bila ustanovljena Čebelarska podružnica na Breznici. Danes ima društvo štirideset članov, med njimi so tudi tri čebelarke, posebej ponosni pa so na mlajše čebelarje, ki nadaljujejo tradicijo čebelarjenja v vaseh pod Stolom.

Po Pogačnikovih besedah zelo dobro sodelujejo tudi z žirovniško osnovno šolo, kjer imajo šolski čebelnjak in že vrsto let deluje čebelarski krožek, ki ga vodi starosta društva Stanko Noč. V šoli vsako leto predstavijo delo čebelarjev, sodelujejo pri medenem zajtrku ...

Sicer pa je naloga društva predvsem skrb za ohranjanje čebelarske tradicije, povezovanje čebelarjev in izobraževanje. V zadnjem času, zlasti ko so letine medu slabše (letošnja je bila na Gorenjskem slaba, med je bil trd in ga ni bilo mogoče točiti), večjo pozornost namenjajo možnostim uporabe čebeljih pridelkov, od propolisa, matičnega mlečka, cvetnega prahu do čebeljega strupa.

Ima pa društvo še eno posebnost: člani letno članarino lahko poravnavajo kar v medu. V ta namen so v društvu pripravili 250-gramske kozarčke z nalepkami pod enotnim imenom Med ČD Antona Janše Breznica. Vsak član naj bi tako vsako leto prispeval 18 kozarčkov medu. »Tako smo postali prvo društvo v Sloveniji, kjer letno članarino čebelar lahko poravna s pridelkom svojih čebel,« je povedal Pogačnik.

Društvo je lani uspešno izpeljalo soorganizacijo praznovanja prvega svetovnega dneva čebel, zdaj pa je pred njimi nova velika prireditev – praznovanje stoletnice društva. Osrednja prireditev bo v soboto, ko bo na prostoru Konjeniškega kluba Stol med Vrbo in Breznico potekal Ta medeni dan v Žirovnici. V sklopu čebelarskega dela bodo potekala predavanja o pripravi čebeljih družin na zimovanje in o uporabi čebeljega strupa, na večerni slavnostni prireditvi, kjer bodo podelili tudi odlikovanja, pa pričakujejo tudi ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/21

sobota

6/23

nedelja

8/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Na Dolenjsko na oglede in kopanje

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

Po Dolenjskem

IZLETI / Kranj, 19. september 2020

V Karnijske Alpe

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

 

 
 

 

 
 
 

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 19:48, 16. september

Primož, Nova24TV in Demokracija sta ravno tako pristranski kot POPTV ali RTVSLO, a sta v manjšini, zato sta neprecenljivi za uravnoteženje. ...

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 16:29, 16. september

Primož, tole pa peče!?