Predsednik ČD Antona Janše Breznica Matjaž Pogačnik je čebelar zadnjih šest let. Je tudi apiterapevt, v njegovem podjetju pa izdelujejo različne medicinske pripomočke, tudi naprave za vdihavanje panjskega zraka, ki jih prodajajo po vsem svetu, celo na Novi Zelandiji.

Članarino plačujejo v medu

Društvo, ki nosi ime po največjem čebelarju Antonu Janši, praznuje stoletnico. So edino društvo, kjer letno članarino člani lahko poravnajo kar z medom.

V društvu so posebej ponosni na dva člana: na Leopolda Tomana, ki je drugi najstarejši čebelar v državi (rojen je bil leta 1922), njihov član pa je tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Breznica – Na Breznici deluje edino čebelarsko društvo na svetu, ki nosi ime utemeljitelja sodobnega čebelarstva Antona Janše. Janšev rojstni dan 20. maj je tudi svetovni dan čebel. »Nositi ime Antona Janše je posebej privilegij in obveza,« pravi Matjaž Pogačnik, predsednik društva, ki letos obeležuje pomemben jubilej, stoletnico delovanja. Začetki segajo v leto 1919, ko je bila ustanovljena Čebelarska podružnica na Breznici. Danes ima društvo štirideset članov, med njimi so tudi tri čebelarke, posebej ponosni pa so na mlajše čebelarje, ki nadaljujejo tradicijo čebelarjenja v vaseh pod Stolom.

Po Pogačnikovih besedah zelo dobro sodelujejo tudi z žirovniško osnovno šolo, kjer imajo šolski čebelnjak in že vrsto let deluje čebelarski krožek, ki ga vodi starosta društva Stanko Noč. V šoli vsako leto predstavijo delo čebelarjev, sodelujejo pri medenem zajtrku ...

Sicer pa je naloga društva predvsem skrb za ohranjanje čebelarske tradicije, povezovanje čebelarjev in izobraževanje. V zadnjem času, zlasti ko so letine medu slabše (letošnja je bila na Gorenjskem slaba, med je bil trd in ga ni bilo mogoče točiti), večjo pozornost namenjajo možnostim uporabe čebeljih pridelkov, od propolisa, matičnega mlečka, cvetnega prahu do čebeljega strupa.

Ima pa društvo še eno posebnost: člani letno članarino lahko poravnavajo kar v medu. V ta namen so v društvu pripravili 250-gramske kozarčke z nalepkami pod enotnim imenom Med ČD Antona Janše Breznica. Vsak član naj bi tako vsako leto prispeval 18 kozarčkov medu. »Tako smo postali prvo društvo v Sloveniji, kjer letno članarino čebelar lahko poravna s pridelkom svojih čebel,« je povedal Pogačnik.

Društvo je lani uspešno izpeljalo soorganizacijo praznovanja prvega svetovnega dneva čebel, zdaj pa je pred njimi nova velika prireditev – praznovanje stoletnice društva. Osrednja prireditev bo v soboto, ko bo na prostoru Konjeniškega kluba Stol med Vrbo in Breznico potekal Ta medeni dan v Žirovnici. V sklopu čebelarskega dela bodo potekala predavanja o pripravi čebeljih družin na zimovanje in o uporabi čebeljega strupa, na večerni slavnostni prireditvi, kjer bodo podelili tudi odlikovanja, pa pričakujejo tudi ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)