Predsednik ČD Antona Janše Breznica Matjaž Pogačnik je čebelar zadnjih šest let. Je tudi apiterapevt, v njegovem podjetju pa izdelujejo različne medicinske pripomočke, tudi naprave za vdihavanje panjskega zraka, ki jih prodajajo po vsem svetu, celo na Novi Zelandiji.

Članarino plačujejo v medu

Društvo, ki nosi ime po največjem čebelarju Antonu Janši, praznuje stoletnico. So edino društvo, kjer letno članarino člani lahko poravnajo kar z medom.

V društvu so posebej ponosni na dva člana: na Leopolda Tomana, ki je drugi najstarejši čebelar v državi (rojen je bil leta 1922), njihov član pa je tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Breznica – Na Breznici deluje edino čebelarsko društvo na svetu, ki nosi ime utemeljitelja sodobnega čebelarstva Antona Janše. Janšev rojstni dan 20. maj je tudi svetovni dan čebel. »Nositi ime Antona Janše je posebej privilegij in obveza,« pravi Matjaž Pogačnik, predsednik društva, ki letos obeležuje pomemben jubilej, stoletnico delovanja. Začetki segajo v leto 1919, ko je bila ustanovljena Čebelarska podružnica na Breznici. Danes ima društvo štirideset članov, med njimi so tudi tri čebelarke, posebej ponosni pa so na mlajše čebelarje, ki nadaljujejo tradicijo čebelarjenja v vaseh pod Stolom.

Po Pogačnikovih besedah zelo dobro sodelujejo tudi z žirovniško osnovno šolo, kjer imajo šolski čebelnjak in že vrsto let deluje čebelarski krožek, ki ga vodi starosta društva Stanko Noč. V šoli vsako leto predstavijo delo čebelarjev, sodelujejo pri medenem zajtrku ...

Sicer pa je naloga društva predvsem skrb za ohranjanje čebelarske tradicije, povezovanje čebelarjev in izobraževanje. V zadnjem času, zlasti ko so letine medu slabše (letošnja je bila na Gorenjskem slaba, med je bil trd in ga ni bilo mogoče točiti), večjo pozornost namenjajo možnostim uporabe čebeljih pridelkov, od propolisa, matičnega mlečka, cvetnega prahu do čebeljega strupa.

Ima pa društvo še eno posebnost: člani letno članarino lahko poravnavajo kar v medu. V ta namen so v društvu pripravili 250-gramske kozarčke z nalepkami pod enotnim imenom Med ČD Antona Janše Breznica. Vsak član naj bi tako vsako leto prispeval 18 kozarčkov medu. »Tako smo postali prvo društvo v Sloveniji, kjer letno članarino čebelar lahko poravna s pridelkom svojih čebel,« je povedal Pogačnik.

Društvo je lani uspešno izpeljalo soorganizacijo praznovanja prvega svetovnega dneva čebel, zdaj pa je pred njimi nova velika prireditev – praznovanje stoletnice društva. Osrednja prireditev bo v soboto, ko bo na prostoru Konjeniškega kluba Stol med Vrbo in Breznico potekal Ta medeni dan v Žirovnici. V sklopu čebelarskega dela bodo potekala predavanja o pripravi čebeljih družin na zimovanje in o uporabi čebeljega strupa, na večerni slavnostni prireditvi, kjer bodo podelili tudi odlikovanja, pa pričakujejo tudi ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 27 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

ponedeljek

-3/18

torek

-3/19

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.