Inna Demchenko Fröhlich je letos Ukrajino in tudi njeno kulinariko predstavila v sedaj domačih Medvodah.

Ukrajinka, ki turiste navdušuje nad lepotami Slovenije

Ukrajinka Inna Demchenko Fröhlich se je v Slovenijo preselila pred skoraj desetimi leti. Živi v Medvodah. Dela kot turistična vodnica in Slovenijo predstavlja turistom, aktivna pa je tudi pri promociji Ukrajine in njene kulture pri nas.

Inna Demchenko Fröhlich dobro leto in pol živi v Medvodah. Medvoščan je njen mož, s katerim imata tri otroke, osemletno hčerko in petletna sinova dvojčka. Letos bo deset let, odkar se je preselila v Slovenijo.

Boršč je ukrajinski in za nas sveta juha

»Z možem sva se spoznala leta 2003 v Kijevu, kjer je delal, jaz pa sem tam živela in študirala. Leta 2009 sem se preselila v Slovenijo. Hitro me je navdušila,« pravi Ukrajinka, ki je na svoje korenine zelo ponosna in jih neguje, čeprav se je zelo prilagodila življenju v Sloveniji in tudi dobro govori slovensko. Ima svoje podjetje in dela kot turistična vodnica. Poleg tega se ukvarja tudi s promocijo Ukrajine v Sloveniji. Je članica in ena od ustanoviteljev slovensko-ukrajinskega Kulturnega društva Ljubljana Kijev. »V Sloveniji aktivno delujemo pet let. Skušamo čim bolje promovirati Ukrajino. Večkrat sem že v šali dejala, da se o Ukrajini govori ali slabo ali pa nič. Skušamo jo prikazati v pozitivni luči. Ukrajina ima veliko pokazati na različnih področjih. Poznana je tudi naša kulinarika. Vsi vedo, da se na obisku pri Ukrajincih dobro je,« je pojasnila. Ukrajino je v prvi vrsti skozi kulinariko letos predstavila v sedaj domačih Medvodah. Obiskovalci so bili med degustacijo ukrajinskih jedi navdušeni. »Pri kulinariki bi na prvem mestu omenila boršč. Je avtohtona ukrajinska jed, za nas, Ukrajince, sveta juha, približno tako, kot za vas Slovence goveja juha. Brez boršča nikakor ne gre. Imamo ga okrog tristo vrst in ga jemo skoraj vsak dan. Je tudi naša ritualna jed. Gospodinje so nanj zelo ponosne. Boršč kot jed bi radi zaščitili. Je priljubljena jed v številnih državah nekdanje Sovjetske zveze, a boršč je ukrajinski. Med našimi značilnimi jedmi je tudi vareniki, jed, ki spominja na vaše žlikrofe, zelo prepoznavno pa je tudi salo (svinjska mast) ... K številnim jedem damo peteršilj s kislo smetano. Ukrajinske jedi kuham tudi doma, a mož ni ravno velik navdušenec nad ukrajinsko hrano. Na boršč se je pa privadil,« je nekaj besed namenila ukrajinski kulinariki.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini

Dodobra je spoznala tudi že slovensko hrano. »Hrana v Sloveniji mi je všeč. Tukaj se dobro je. Čeprav je Slovenija majhna država, je raznolika, kar je čutiti tudi v kulinariki. Zelo mi je všeč kranjska klobasa, bograč, obožujem joto, rada imam tudi gibanico, pršut, teran ...« O Sloveniji ve že zelo veliko, kar je, glede na poklic, ki ga opravlja, tudi razumljivo. »Kot turistična vodnica promoviram Slovenijo. Včasih mi kdo reče, da jo promoviram celo bolje kot Ukrajino. Gostom jo želim predstaviti tako, da bi se sem še vračali. To delo rada opravljam. Imam goste različnih narodnosti in všeč mi je, da glas o Sloveniji ponesejo na različne konce sveta. Vse več gostov je tudi iz Ukrajine. Pozna se, da državljani Ukrajine za vstop v Slovenijo ne potrebujejo več vizuma,« pravi Ukrajinka, ki je nekaj časa živela tudi v Franciji, tako da dobro govori tudi francosko.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini. »To je sedaj moje domače mesto in ga imam rada. Želim ga še bolje spoznati. Rada bi postala lokalna turistična vodnica po občini Medvode. Sem se že zanimala za izobraževanje,« je povedala Inna Demchenko Fröhlich. Kako pogosto se vrača v rodno Ukrajino? »Ukrajina je upravno razdeljena na pokrajine. Prihajam iz Čerkaške pokrajine. Domov se ne vračam tako pogosto, kot bi si želela, in sicer iz različnih razlogov: časovnih, finančnih … Upam, da bomo v prihodnje v Ukrajino z družino hodili pogosteje in da bom tja peljala tudi kakšne slovenske turiste. Tisti, ki so bili v Kijevu, so neverjetno presenečeni, in povedo, kako je tam lepo,« je še pojasnila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 75 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */