Inna Demchenko Fröhlich je letos Ukrajino in tudi njeno kulinariko predstavila v sedaj domačih Medvodah.

Ukrajinka, ki turiste navdušuje nad lepotami Slovenije

Ukrajinka Inna Demchenko Fröhlich se je v Slovenijo preselila pred skoraj desetimi leti. Živi v Medvodah. Dela kot turistična vodnica in Slovenijo predstavlja turistom, aktivna pa je tudi pri promociji Ukrajine in njene kulture pri nas.

Inna Demchenko Fröhlich dobro leto in pol živi v Medvodah. Medvoščan je njen mož, s katerim imata tri otroke, osemletno hčerko in petletna sinova dvojčka. Letos bo deset let, odkar se je preselila v Slovenijo.

Boršč je ukrajinski in za nas sveta juha

»Z možem sva se spoznala leta 2003 v Kijevu, kjer je delal, jaz pa sem tam živela in študirala. Leta 2009 sem se preselila v Slovenijo. Hitro me je navdušila,« pravi Ukrajinka, ki je na svoje korenine zelo ponosna in jih neguje, čeprav se je zelo prilagodila življenju v Sloveniji in tudi dobro govori slovensko. Ima svoje podjetje in dela kot turistična vodnica. Poleg tega se ukvarja tudi s promocijo Ukrajine v Sloveniji. Je članica in ena od ustanoviteljev slovensko-ukrajinskega Kulturnega društva Ljubljana Kijev. »V Sloveniji aktivno delujemo pet let. Skušamo čim bolje promovirati Ukrajino. Večkrat sem že v šali dejala, da se o Ukrajini govori ali slabo ali pa nič. Skušamo jo prikazati v pozitivni luči. Ukrajina ima veliko pokazati na različnih področjih. Poznana je tudi naša kulinarika. Vsi vedo, da se na obisku pri Ukrajincih dobro je,« je pojasnila. Ukrajino je v prvi vrsti skozi kulinariko letos predstavila v sedaj domačih Medvodah. Obiskovalci so bili med degustacijo ukrajinskih jedi navdušeni. »Pri kulinariki bi na prvem mestu omenila boršč. Je avtohtona ukrajinska jed, za nas, Ukrajince, sveta juha, približno tako, kot za vas Slovence goveja juha. Brez boršča nikakor ne gre. Imamo ga okrog tristo vrst in ga jemo skoraj vsak dan. Je tudi naša ritualna jed. Gospodinje so nanj zelo ponosne. Boršč kot jed bi radi zaščitili. Je priljubljena jed v številnih državah nekdanje Sovjetske zveze, a boršč je ukrajinski. Med našimi značilnimi jedmi je tudi vareniki, jed, ki spominja na vaše žlikrofe, zelo prepoznavno pa je tudi salo (svinjska mast) ... K številnim jedem damo peteršilj s kislo smetano. Ukrajinske jedi kuham tudi doma, a mož ni ravno velik navdušenec nad ukrajinsko hrano. Na boršč se je pa privadil,« je nekaj besed namenila ukrajinski kulinariki.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini

Dodobra je spoznala tudi že slovensko hrano. »Hrana v Sloveniji mi je všeč. Tukaj se dobro je. Čeprav je Slovenija majhna država, je raznolika, kar je čutiti tudi v kulinariki. Zelo mi je všeč kranjska klobasa, bograč, obožujem joto, rada imam tudi gibanico, pršut, teran ...« O Sloveniji ve že zelo veliko, kar je, glede na poklic, ki ga opravlja, tudi razumljivo. »Kot turistična vodnica promoviram Slovenijo. Včasih mi kdo reče, da jo promoviram celo bolje kot Ukrajino. Gostom jo želim predstaviti tako, da bi se sem še vračali. To delo rada opravljam. Imam goste različnih narodnosti in všeč mi je, da glas o Sloveniji ponesejo na različne konce sveta. Vse več gostov je tudi iz Ukrajine. Pozna se, da državljani Ukrajine za vstop v Slovenijo ne potrebujejo več vizuma,« pravi Ukrajinka, ki je nekaj časa živela tudi v Franciji, tako da dobro govori tudi francosko.

Turiste bi rada vodila tudi po medvoški občini. »To je sedaj moje domače mesto in ga imam rada. Želim ga še bolje spoznati. Rada bi postala lokalna turistična vodnica po občini Medvode. Sem se že zanimala za izobraževanje,« je povedala Inna Demchenko Fröhlich. Kako pogosto se vrača v rodno Ukrajino? »Ukrajina je upravno razdeljena na pokrajine. Prihajam iz Čerkaške pokrajine. Domov se ne vračam tako pogosto, kot bi si želela, in sicer iz različnih razlogov: časovnih, finančnih … Upam, da bomo v prihodnje v Ukrajino z družino hodili pogosteje in da bom tja peljala tudi kakšne slovenske turiste. Tisti, ki so bili v Kijevu, so neverjetno presenečeni, in povedo, kako je tam lepo,« je še pojasnila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 20 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..