Mitja Vodnjov, direktor KGZ Škofja Loka, Janez Kožuh in Zdravko Bogataj

Priznanja zadružnikom

Letos so z Gorenjskega priznanja Zadružne zveze Slovenije prejeli Zdravko Bogataj z Bukovice, Janez Kožuh s Svetega Florijana nad Škofjo Loko in Kmetijsko-gozdarska zadruga (KGZ) Škofja Loka.

Podelitve priznanj Zadružne zveze Slovenije se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je ob tem poudarila, da so zadruge temelj domače pridelave in predelave in s tem tudi kratkih prehranskih verig. Potrošnik vse bolj išče kakovost in svežino pridelkov in izdelkov, prav zadruge pa mu to lahko zagotavljajo.

Gornja Radgona – Zadružna zveza Slovenije je v sredo, ko je bil na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni tradicionalni dan zadružnikov, podelila zadružna priznanja zaslužnim kmetom zadružnikom, zadružnim delavcem, organizacijam, s katerimi zadružna zveza oziroma njene članice uspešno sodelujejo, ter zadrugam, ki praznujejo okroglo obletnico delovanja. Letos je podelila pet priznanj za trajen prispevek k razvoju zadružništva, trinajst letnih priznanj in sedem priznanj zadrugam ob njihovem jubileju. Z Gorenjskega so letos trije nagrajenci: Zdravko Bogataj in Janez Kožuh iz KGZ Škofja Loka sta prejela letno priznanje za prispevek k razvoju zadružništva, škofjeloška kmetijsko-gozdarska zadruga pa priznanje ob 120-letnici delovanja.

Nekdanji skakalec uspešno kmetuje

Zdravko Bogataj z Bukovice je prejel priznanje na predlog škofjeloške zadruge, v kateri je bil najprej član zadružnih odborov in kasneje dva mandata predsednik zadruge. V njegovem mandatu se je zadruga začela povezovati z drugimi zadrugami in uvajati enotne poslovne pogoje za vse kmete, Loške mesnine pa so postale največje zadružno podjetje, ki je dejavnost klanja razširilo s ponudbo lokalne govedine. Z družino živi na kmetiji, ki obsega 53 hektarjev zemljišč. V mladih letih je bil kot smučarski skakalec član jugoslovanske reprezentance, še vedno pa je učitelj smučanja in plavanja ter velik ljubitelj košarke.

Usmerili so se še v izletniško dejavnost

Janez Kožuh s Svetega Florijana nad Škofjo Loko je prejel priznanje na predlog škofjeloške zadruge, v kateri je deloval tako v upravnem kot v nadzornem odboru, tega je tudi dva mandata vodil. Skupaj z družino kmetuje na gorsko višinski kmetiji, ki obsega 54 hektarjev zemljišč, od tega štirideset hektarjev predstavlja gozd in dva hektarja visokodebelni travniški sadovnjak. Na kmetiji redijo trideset goved, kokoši nesnice, par oslov in tudi nekaj prašičev. V okviru dopolnilne dejavnosti se ukvarjajo tudi s predelavo mleka in sadja, letos so se usmerili še v izletniško-turistično dejavnost, kjer gostom ponujajo prostor in domačo hrano za različna praznovanja. Janez je tudi predsednik krajevne skupnosti Zminec in član Čebelarskega društva Škofja Loka, v prostem času pa rad s prijatelji igra nogomet.

Veliko vlagajo v posodobitev

Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka - njen direktor je Mitja Vodnjov - letos praznuje 120-letnico obstoja in delovanja. Iz skromnih začetkov – iz Mlekarske zadruge Škofja Loka, ki je imela enajst članov – se je razvila v zadrugo, ki danes skupaj s podjetjem Loške mesnine zaposluje 250 ljudi ter ima okrog petsto članov in 14 enot. Zadruga se ukvarja z odkupom kmetijskih pridelkov in lesa ter s trgovsko dejavnostjo, v njenem okviru pa deluje tudi najstarejša slovenska mlekarna – Loška mlekarna, ki se je usmerila tudi v izdelavo ekoloških izdelkov. Zadruga zadnja leta veliko vlaga v obnovo in posodobitev trgovin in proizvodnih obratov ter v prepoznavnost blagovnih znamk.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/12

petek

-6/14

sobota

-3/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Smučarsko tekmovanje v Bohinju odpade

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

GLASBA / Radovljica, 21. februar 2020

Koncert študentov graške univerze

GLEDALIŠČE / Tržič, 21. februar 2020

Kriza srednjih let

IZLETI / Kranj, 22. februar 2020

Pustovanje 2020

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo