Medved, ki so ga v torek zvečer uplenili v bližini Spodnjih Laz

Uplenili problematičnega medveda

V torek zvečer so v bližini Spodnjih Laz v občini Gorje uplenili medveda, ki se je v zadnjih treh tednih zadrževal na širšem območju občine, povzročal škodo in sejal strah med ljudmi.

Na Zgornjem Gorenjskem, kjer se po oceni Zavoda za gozdove zadržujejo najmanj trije volkovi, so letos doslej beležili štiri napade volkov na pašne živali, zadnjega pred približno dvema tednoma na planini Tosc, kjer je pokončal najmanj osemnajst ovc.

Gorje – Po oceni Zavoda za gozdove Slovenije se na Zgornjem Gorenjskem zadržujejo štirje ali pet medvedov, ki letos vse do začetka avgusta niso povzročali škode niti sejali strahu med prebivalstvom. Zgodba o medvedu, ki ga je v torek proti večeru uplenil izkušeni lovec Miha Marolt iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP), ki sicer upravlja lovišče s posebnim namenom Triglav Bled, se je namreč začela v prvih avgustovskih dneh, ko se je približno 160 kilogramov težek in pet let star medved samec pojavil na območju gorjanske občine. Domačini so ga potlej večkrat opazili, tudi kako je podnevi prečkal cesto, nekateri so ga menda celo fotografirali in o njem posneli filmček. Postajal je vse bolj »domač«, zadnje tri tedne se je zadrževal na širšem območju občine. Ponoči je začel redno prihajati v bližino naselij, kjer je povzročal škodo na koruznih njivah in trgal silažne bale, v Spodnjih Gorjah je poškodoval čebelnjak. Zadrževal se je tudi neposredno ob šolskih poteh, ob vrtni uti vrtca v Gorjah ter tik ob hišah v naseljih Spodnje Gorje in Višelnica.

Medved »izpolnil« pogoje za odstrel

V blejski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije so ocenili, da so zaradi ponavljanja škodnih dogodkov, zadrževanja v bližini naselij, kar predstavlja tveganje za zdravje in varnost ljudi, po zakonu o interventnem odvzemu rjavega medveda in volka iz narave izpolnjeni pogoji za izredni odstrel problematičnega medveda. O tem so tudi obvestili Javni zavod TNP kot upravljavca lovišča, kasneje so območje, kjer je bilo dovoljeno loviti medveda, na podlagi ustne odločbe agencije za okolje razširili še na območje lovišča Lovske družine Bled. Oba upravljavca lovišč sta takoj začela lov na medveda, v torek nekaj pred osmo zvečer so ga uplenili le par sto metrov proč od prvih hiš na Spodnjih Lazah.

Kot so v skupni izjavi za javnost zapisali Zavod za gozdove Slovenije – Območna enota Bled, Javni zavod Triglavski narodni park in Občina Gorje, je po določbah interventnega zakona v prehodnem območju pojavljanja rjavega medveda, kamor spada tudi območje občine Gorje, možno zaradi ponavljanja škodnih dogodkov upleniti dva medveda, izredni ukrepi pa so dopustni tudi na zavarovanem območju, še zlasti v primeru, če medved ogroža zdravje in varnost ljudi.

V parku od pet do deset medvedov in pet volkov

Iz zavoda Triglavski narodni park so prav na dan uplenitve medveda sporočili, da se na območju parka zadržuje od pet do deset rjavih medvedov, nekateri med njimi prebivajo v parku stalno, drugi le občasno ali ga zgolj prečkajo. Ker medved dnevno lahko prehodi tudi po nekaj deset kilometrov, je večja tudi možnost, da se z njim srečajo obiskovalci in prebivalci parka. V zavodu jim priporočajo, da se seznanijo z njegovimi življenjskimi navadami in da temu tudi prilagodijo svoje obnašanje – hodijo po označenih poteh, v okolici domov ne puščajo hrane za medvede (smeti, klavniških odpadkov, tropin, komposta), imajo zunaj naselij pse na povodcu ...

Letos se je na območju parka pojavil tudi volk. Prvi izsledki analiz genetskih vzorcev, ki so jih naravovarstveni nadzorniki zbrali letos pozimi, potrjujejo prisotnost petih volkov v parku – štirih samcev in ene samice, strokovnjaki Biotehniške fakultete v Ljubljani pa bodo v prihodnjih mesecih pripravili tudi podrobnejše analize glede njihovega izvora, pojavljanja v preteklih letih in rodovnika. V zavodu TNP obveščajo obiskovalce, da se volk človeka boji in se mu izogiba. V Sloveniji doslej niso zabeležili primera napada volka na človeka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/20

petek

12/25

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. junij 2020

Do Krive jelke

IZLETI / Naklo, 4. junij 2020

Kolesarjenje nakelskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...