V kranjski knjižnici so se v torek zbrali ljubitelji branja, ki se jim je pridružil tudi predsednik države Borut Pahor. / Foto: Tina Dokl

Branje nas povezuje

To je ob obisku Mestne knjižnice Kranj poudaril znani zamejski pesnik in pisatelj Marko Kravos, predsednik države Borut Pahor pa je pobudnikom izročil Listine o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja.

Kranj – »Mestna knjižnica Kranj je prostor, v katerem besedo branje zares pišemo z veliko začetnico,« je ob torkovem druženju v kranjski knjižnici povedala direktorica Breda Karun ter poudarila veliko vloga branja, tudi branja v skupinah.

»Dobrodošli v eni najlepših knjižnic v Sloveniji,« je obiskovalce in goste pozdravil kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da v Kranju kultura in z njo povezane aktivnosti zavzemajo častno mesto. Povedal je tudi, da se je kranjska občina lani vpisala med branju prijazne občine. Knjižnica ima dvajset tisoč članov, letno zabeleži 430 tisoč obiskov ter 920 tisoč izposojenih enot knjižničnega gradiva letno. Poleg tega ima organiziranih kar 21 bralnih skupin z več kot dvesto člani. Ena od njih se je na prireditvi tudi predstavila.

»Slovencev nas ne povezujejo niti avtoceste niti druge naprave moderne civilizacije, ampak nas že petsto let povezujejo knjige in branje. V uteho mi je, da se neguje branje in da ima knjiga tako izpostavljen položaj,« je poudaril tržaški pesnik in pisatelj Marko Kravos, ki je tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenija – ZPMS.

Torkovo srečanje je namreč potekalo pred začetkom nove akcije, poimenovane Nacionalni mesec skupnega branja, ki so jo pobudniki pripravili po uspehu lanske. Odločili so se namreč, da to postane vsakoletna akcija promocije branja. Letošnja se bo začela 8. septembra, svojo podporo projektu pa je izrazil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da se je projekt, ki je lani začel svoje poslanstvo spodbujanja bralne kulture, izkazal za zelo koristnega. Nato je Listino o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja izročil Marku Kravosu in predsednici Bralnega društva Slovenije Savini Zwitter. Listino o častnem pokroviteljstvu je v imenu Mestne knjižnice Kranj prejela tudi direktorica Brada Karun.

Letos bo nacionalni mesec skupnega branja potekal od mednarodnega dneva pismenosti 8. septembra do zaključka Tedna otroka 13. oktobra. Z njim se letos pridružujejo tudi evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 81 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

12/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 12:36, 5. junij

Vse gre v to smer, da se nova bolnica gradi v Radovljici kot je bilo predvideno !
Ja, fuj SDS kader !!

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 10:56, 5. junij

SDS kader. To bo enega dela za medije. Erika že išče žvižgača SB Jesenice.