V kranjski knjižnici so se v torek zbrali ljubitelji branja, ki se jim je pridružil tudi predsednik države Borut Pahor. / Foto: Tina Dokl

Branje nas povezuje

To je ob obisku Mestne knjižnice Kranj poudaril znani zamejski pesnik in pisatelj Marko Kravos, predsednik države Borut Pahor pa je pobudnikom izročil Listine o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja.

Kranj – »Mestna knjižnica Kranj je prostor, v katerem besedo branje zares pišemo z veliko začetnico,« je ob torkovem druženju v kranjski knjižnici povedala direktorica Breda Karun ter poudarila veliko vloga branja, tudi branja v skupinah.

»Dobrodošli v eni najlepših knjižnic v Sloveniji,« je obiskovalce in goste pozdravil kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da v Kranju kultura in z njo povezane aktivnosti zavzemajo častno mesto. Povedal je tudi, da se je kranjska občina lani vpisala med branju prijazne občine. Knjižnica ima dvajset tisoč članov, letno zabeleži 430 tisoč obiskov ter 920 tisoč izposojenih enot knjižničnega gradiva letno. Poleg tega ima organiziranih kar 21 bralnih skupin z več kot dvesto člani. Ena od njih se je na prireditvi tudi predstavila.

»Slovencev nas ne povezujejo niti avtoceste niti druge naprave moderne civilizacije, ampak nas že petsto let povezujejo knjige in branje. V uteho mi je, da se neguje branje in da ima knjiga tako izpostavljen položaj,« je poudaril tržaški pesnik in pisatelj Marko Kravos, ki je tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenija – ZPMS.

Torkovo srečanje je namreč potekalo pred začetkom nove akcije, poimenovane Nacionalni mesec skupnega branja, ki so jo pobudniki pripravili po uspehu lanske. Odločili so se namreč, da to postane vsakoletna akcija promocije branja. Letošnja se bo začela 8. septembra, svojo podporo projektu pa je izrazil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da se je projekt, ki je lani začel svoje poslanstvo spodbujanja bralne kulture, izkazal za zelo koristnega. Nato je Listino o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja izročil Marku Kravosu in predsednici Bralnega društva Slovenije Savini Zwitter. Listino o častnem pokroviteljstvu je v imenu Mestne knjižnice Kranj prejela tudi direktorica Brada Karun.

Letos bo nacionalni mesec skupnega branja potekal od mednarodnega dneva pismenosti 8. septembra do zaključka Tedna otroka 13. oktobra. Z njim se letos pridružujejo tudi evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

10/20

četrtek

9/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

PRIREDITVE / Gorenjski, 16. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Medvode, 16. oktober 2019

V drugo gre rado

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

 

 
 

 

 
 
 

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...