V kranjski knjižnici so se v torek zbrali ljubitelji branja, ki se jim je pridružil tudi predsednik države Borut Pahor. / Foto: Tina Dokl

Branje nas povezuje

To je ob obisku Mestne knjižnice Kranj poudaril znani zamejski pesnik in pisatelj Marko Kravos, predsednik države Borut Pahor pa je pobudnikom izročil Listine o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja.

Kranj – »Mestna knjižnica Kranj je prostor, v katerem besedo branje zares pišemo z veliko začetnico,« je ob torkovem druženju v kranjski knjižnici povedala direktorica Breda Karun ter poudarila veliko vloga branja, tudi branja v skupinah.

»Dobrodošli v eni najlepših knjižnic v Sloveniji,« je obiskovalce in goste pozdravil kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da v Kranju kultura in z njo povezane aktivnosti zavzemajo častno mesto. Povedal je tudi, da se je kranjska občina lani vpisala med branju prijazne občine. Knjižnica ima dvajset tisoč članov, letno zabeleži 430 tisoč obiskov ter 920 tisoč izposojenih enot knjižničnega gradiva letno. Poleg tega ima organiziranih kar 21 bralnih skupin z več kot dvesto člani. Ena od njih se je na prireditvi tudi predstavila.

»Slovencev nas ne povezujejo niti avtoceste niti druge naprave moderne civilizacije, ampak nas že petsto let povezujejo knjige in branje. V uteho mi je, da se neguje branje in da ima knjiga tako izpostavljen položaj,« je poudaril tržaški pesnik in pisatelj Marko Kravos, ki je tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenija – ZPMS.

Torkovo srečanje je namreč potekalo pred začetkom nove akcije, poimenovane Nacionalni mesec skupnega branja, ki so jo pobudniki pripravili po uspehu lanske. Odločili so se namreč, da to postane vsakoletna akcija promocije branja. Letošnja se bo začela 8. septembra, svojo podporo projektu pa je izrazil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da se je projekt, ki je lani začel svoje poslanstvo spodbujanja bralne kulture, izkazal za zelo koristnega. Nato je Listino o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja izročil Marku Kravosu in predsednici Bralnega društva Slovenije Savini Zwitter. Listino o častnem pokroviteljstvu je v imenu Mestne knjižnice Kranj prejela tudi direktorica Brada Karun.

Letos bo nacionalni mesec skupnega branja potekal od mednarodnega dneva pismenosti 8. septembra do zaključka Tedna otroka 13. oktobra. Z njim se letos pridružujejo tudi evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/8

nedelja

2/7

ponedeljek

1/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

OBVESTILA / Kranj, 27. januar 2020

Mesečno srečanje Prerojenih in predavanje

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...

Zdravstveni dom odprt maja / 17:12, 25. januar

Lep

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj / 08:56, 24. januar

Predstavitev knjige o Leonu Štuklju v TRŽIČU
............................
Reku Tržičan:
kdo je to Štukelj?A je kkšen čevljar?

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 06:52, 24. januar

A tiste zadaj, v zadnji vrsti, z umetnimi trepalnicami pa nisi videl?