V kranjski knjižnici so se v torek zbrali ljubitelji branja, ki se jim je pridružil tudi predsednik države Borut Pahor. / Foto: Tina Dokl

Branje nas povezuje

To je ob obisku Mestne knjižnice Kranj poudaril znani zamejski pesnik in pisatelj Marko Kravos, predsednik države Borut Pahor pa je pobudnikom izročil Listine o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja.

Kranj – »Mestna knjižnica Kranj je prostor, v katerem besedo branje zares pišemo z veliko začetnico,« je ob torkovem druženju v kranjski knjižnici povedala direktorica Breda Karun ter poudarila veliko vloga branja, tudi branja v skupinah.

»Dobrodošli v eni najlepših knjižnic v Sloveniji,« je obiskovalce in goste pozdravil kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da v Kranju kultura in z njo povezane aktivnosti zavzemajo častno mesto. Povedal je tudi, da se je kranjska občina lani vpisala med branju prijazne občine. Knjižnica ima dvajset tisoč članov, letno zabeleži 430 tisoč obiskov ter 920 tisoč izposojenih enot knjižničnega gradiva letno. Poleg tega ima organiziranih kar 21 bralnih skupin z več kot dvesto člani. Ena od njih se je na prireditvi tudi predstavila.

»Slovencev nas ne povezujejo niti avtoceste niti druge naprave moderne civilizacije, ampak nas že petsto let povezujejo knjige in branje. V uteho mi je, da se neguje branje in da ima knjiga tako izpostavljen položaj,« je poudaril tržaški pesnik in pisatelj Marko Kravos, ki je tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenija – ZPMS.

Torkovo srečanje je namreč potekalo pred začetkom nove akcije, poimenovane Nacionalni mesec skupnega branja, ki so jo pobudniki pripravili po uspehu lanske. Odločili so se namreč, da to postane vsakoletna akcija promocije branja. Letošnja se bo začela 8. septembra, svojo podporo projektu pa je izrazil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da se je projekt, ki je lani začel svoje poslanstvo spodbujanja bralne kulture, izkazal za zelo koristnega. Nato je Listino o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja izročil Marku Kravosu in predsednici Bralnega društva Slovenije Savini Zwitter. Listino o častnem pokroviteljstvu je v imenu Mestne knjižnice Kranj prejela tudi direktorica Brada Karun.

Letos bo nacionalni mesec skupnega branja potekal od mednarodnega dneva pismenosti 8. septembra do zaključka Tedna otroka 13. oktobra. Z njim se letos pridružujejo tudi evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

4/19

sobota

4/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */