Blaž Repinc / Foto: Gorazd Kavčič

Spor v biatlonskih vrstah

Za novega predsednika Zbora za biatlon je bil izvoljen Blaž Repinc, protikandidat Srečo Barbič, ki je volilno sejo bojkotiral, pa pravi, da so bili izigrani in da slovenski biatlon obvladuje hobotnica.

Ljubljana – Zbor za biatlon na Smučarski zvezi Slovenije je 23. avgusta dobil novega predsednika. To je Blaž Repinc. Nasledil je Marka Dolenca, ki je spomladi odstopil s te funkcije, majska seja pa ni dala predsednika, saj so jo preložili.

Glavna težava hobotnica

Poleg Repinca je bil takrat kandidat še Janez Vodičar. Tokrat, tri mesece kasneje, je za funkcijo predsednika ob Repincu kandidiral Srečo Barbič, predsednik TSK Triglav, ki pa je sejo bojkotiral, tako kot tudi predstavniki TSK Triglav, SK Ihan in SK Brdo, torej treh klubov, ki imajo največ reprezentantov. Zakaj, so pojasnili na četrtkovi novinarski konferenci. Kot pravijo, so bili izigrani. Dodajajo, da je bilo po dogovorjenem odstopu Vodičarja od kandidature, katere podporniki so bili, in Repinca dogovorjeno, da predlagajo novega, sprejemljivega kandidata, ki da bo edini. Kandidat je bil nato Barbič, ki je Zbor za biatlon pred petimi leti že vodil, nato pa je kandidaturo vložil tudi Repinc. Od dogovora tako ni bilo nič. »Na podlagi stanja se je skupina klubov odločila za bojkot volitev, saj jim nismo želeli dati legitimnosti, ker smo bili v celoti izigrani,« je dejal Srečo Barbič in poudaril, da je po njihovem mnenju glavna težava, farsa teh volitev v dejstvu, da slovenski biatlon že dolgo časa obvladuje hobotnica, ki ji ni mar za šport, temveč za lastni dobiček: »S pridobitvijo svetovnega prvenstva (Pokljuka ga bo gostila leta 2021, op. p.) se je ta koncept samo še povečal. Bistvo tega je v tem, da se gre, kdo bo obvladoval finance, ne kdo bo tekmovanje podvrgel športu. Bo prevladala transparentnost ali pa bomo postali cona somraka posameznika?« Kot pravi, je glava hobotnice podjetje SI Sport s sedežem v Šenčurju v povezavi s ŠD Pokljuka.

In njihovi naslednji koraki? »Zahtevamo takojšen odstop predsednika Zbora za biatlon iz etičnih in moralnih načel, skladno z načeli etičnega kodeksa SZS. Slovenski biatlon je na najnižji točki v svoji zgodovini in vsako podaljševanje takega dela bo imelo še hude posledice. Ocenjujemo, da je Repinc le krinka v rokah že omenjene hobotnice. Od SZS kot nosilke tekem pričakujemo, da se prekinejo vse aktivnosti v zvezi z njihovo izpeljavo z akterji te hobotnice, da pripravi in uredi sistem organizacije tekem svetovnega pokala in svetovnega prvenstva na način in obseg, ki bo v dobro in korist zveze in panoge s pogledom predvsem na šport. Vse, kar sledi, je odvisno predvsem od smučarske zveze in njene pripravljenosti, da uredi zadeve. Če se bo zgodba nadaljevala v tej smeri, bomo zadevo prisiljeni predati ustanovam, komisijam, uradom, ki so za to pristojni. Od tukaj naprej je na vrsti pravna država. Naša želja je v prvi vrsti se pogovarjati, a sogovornika na drugi strani nimamo,« je med drugim še povedal Barbič. Ne izpodbija sicer pravno-formalne izpeljave volitev, v ospredje pa postavlja etično-moralno vprašanje.

Repinc po ustaljeni poti

Kdo je novi predsednik Zbora za biatlon z mandatom do konca leta 2022? Blaž Repinc prihaja z Laškega Rovta v bohinjski občini. Po izobrazbi je pravnik. Do sedaj je deloval kot predsednik in podpredsednik bohinjskega smučarskega društva, zato pravi, da dobro pozna potrebe in težave klubov. V biatlonu je njegova hči, sam pa je navdušen rekreativec. »Program je nadaljevanje in nadgradnja dosedanjega programa v mandatu Marka Dolenca, v katerem sem bil podpredsednik. Najprej se želim podrobno seznaniti s stanjem v panogi, izvedeti, kaj je do sedaj delovalo dobro in je treba ohraniti in kaj bi bilo dobro spremeniti. Predvsem si pa želim še naprej prizadevati za nadaljnji razvoj biatlona v Sloveniji. Mislim, da se za njegovo prihodnost biatlona ni bati,« je dan po izvolitvi pojasnil Blaž Repinc. Za komentar na izrečene očitke nam ga ni uspelo priklicati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 80 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)