V novo sezono: ob Marinki Poštrak in Mirjam Drnovšček iz Prešernovega gledališča dramaturginja Jelena Kovačić Solarić ter režiserja Igor Vuk Torbica in Anica Tomić / Foto: Tina Dokl

Najprej Rajzefiber

S premiero drame Rajzefiber Gorana Vojnovića v režiji Anice Tomić bodo 14. septembra v Prešernovem gledališču odprli sezono 2019/2020.

Kranj – Nova sezona v Prešernovem gledališču obeta veliko, saj že bežen pogled v repertoarno knjižico vabi k temeljitejšemu branju – kaj branju, k zagotovitvi abonmajskega sedeža. Sezona bo v znamenju slovenske dramatike. Kar štiri uprizoritve v gledališču pripravljajo na podlagi besedil slovenskih avtorjev, dveh napisanih po naročilu, besedila večkrat nagrajenega avtorja, prihodnje leto spomladi pa nas čaka še vrhunec – najstarejše slovensko dramsko besedilo.

Še dobrih deset dni je do prve premiere, drame z naslovom Rajzefiber, ki jo je za Prešernovo gledališče napisal pisatelj in filmski režiser Goran Vojnović. Gre za koprodukcijo s SLG Celje, predstavo pa režira hrvaška režiserka Anica Tomić. Tematika se dotika migracij, fokus bo sicer usmerjen na Slovence, ki odhajajo v tujino, hkrati pa drama predstavlja problem strahov pred srečanjem z nekim tujim svetom. »Avtor v besedilu preverja meje osebne identitete in predsodkov, ki jih imamo do drugačnih,« o besedilu med drugim razmišlja režiserka.

Naslednja premiera bo sledila 11. oktobra. Družinsko dramo Strahovi Henrika Ibsna režira Igor Vuk Torbica, ki se je pred tremi leti v Kranju že uspešno predstavil z Nušićevo Žalujočo družino. »Besedilo je zelo kontemplativno, veliko je govora, na prvih je zato poudarek na več akcije. Radi bi se približali strukturi trilerja,« je junija o postavljanju igre Strahovi razmišljal režiser. Tretja premiera bo monodrama Večja od vseh, s katero je bil na lanskem Tednu slovenske drame avtor Rok Vilčnik nominiran za Grumovo nagrado. Avtor si je za osnovo vzel zgodbo o Piki Nogavički, ki se kot odrasla oseba sooča z aktualnimi problemi v družbi in svetu, z vlogo se bo spoprijela Vesna Slapar.

Režiserka in igralka Neda R. Bric piše besedilo o Francetu Prešernu, katerega 170. obletnico smrti smo beležili lani. Besedilo bo prepleteno s poezijo, v kontekstu predstave pa bo razkrila tudi nekatere še neodkrite plasti njegovega življenja. Premiera bo 3. decembra. Vznemirja tudi pričakovanje na zadnji projekt v sezoni Škofjeloški pasijon patra Romualda (Lovrenca Marušiča). To ne bo konvencionalni pasijon, ki se na pet let odvija v Škofji Loki, saj ga bo režiral Jernej Lorenci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 20 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..