V novo sezono: ob Marinki Poštrak in Mirjam Drnovšček iz Prešernovega gledališča dramaturginja Jelena Kovačić Solarić ter režiserja Igor Vuk Torbica in Anica Tomić / Foto: Tina Dokl

Najprej Rajzefiber

S premiero drame Rajzefiber Gorana Vojnovića v režiji Anice Tomić bodo 14. septembra v Prešernovem gledališču odprli sezono 2019/2020.

Kranj – Nova sezona v Prešernovem gledališču obeta veliko, saj že bežen pogled v repertoarno knjižico vabi k temeljitejšemu branju – kaj branju, k zagotovitvi abonmajskega sedeža. Sezona bo v znamenju slovenske dramatike. Kar štiri uprizoritve v gledališču pripravljajo na podlagi besedil slovenskih avtorjev, dveh napisanih po naročilu, besedila večkrat nagrajenega avtorja, prihodnje leto spomladi pa nas čaka še vrhunec – najstarejše slovensko dramsko besedilo.

Še dobrih deset dni je do prve premiere, drame z naslovom Rajzefiber, ki jo je za Prešernovo gledališče napisal pisatelj in filmski režiser Goran Vojnović. Gre za koprodukcijo s SLG Celje, predstavo pa režira hrvaška režiserka Anica Tomić. Tematika se dotika migracij, fokus bo sicer usmerjen na Slovence, ki odhajajo v tujino, hkrati pa drama predstavlja problem strahov pred srečanjem z nekim tujim svetom. »Avtor v besedilu preverja meje osebne identitete in predsodkov, ki jih imamo do drugačnih,« o besedilu med drugim razmišlja režiserka.

Naslednja premiera bo sledila 11. oktobra. Družinsko dramo Strahovi Henrika Ibsna režira Igor Vuk Torbica, ki se je pred tremi leti v Kranju že uspešno predstavil z Nušićevo Žalujočo družino. »Besedilo je zelo kontemplativno, veliko je govora, na prvih je zato poudarek na več akcije. Radi bi se približali strukturi trilerja,« je junija o postavljanju igre Strahovi razmišljal režiser. Tretja premiera bo monodrama Večja od vseh, s katero je bil na lanskem Tednu slovenske drame avtor Rok Vilčnik nominiran za Grumovo nagrado. Avtor si je za osnovo vzel zgodbo o Piki Nogavički, ki se kot odrasla oseba sooča z aktualnimi problemi v družbi in svetu, z vlogo se bo spoprijela Vesna Slapar.

Režiserka in igralka Neda R. Bric piše besedilo o Francetu Prešernu, katerega 170. obletnico smrti smo beležili lani. Besedilo bo prepleteno s poezijo, v kontekstu predstave pa bo razkrila tudi nekatere še neodkrite plasti njegovega življenja. Premiera bo 3. decembra. Vznemirja tudi pričakovanje na zadnji projekt v sezoni Škofjeloški pasijon patra Romualda (Lovrenca Marušiča). To ne bo konvencionalni pasijon, ki se na pet let odvija v Škofji Loki, saj ga bo režiral Jernej Lorenci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */