Medtem ko je Lek odstopil od naložbe v Prevaljah, pa na lokaciji v Mengšu (na sliki) še naprej povečuje proizvodne zmogljivosti. / Foto: arhiv GG

Lek razočaral Korošce

Farmacevtska družba Lek je odstopila od naložbe v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Na Bledu je potekal tradicionalni strateški forum. Sodišče Jankovićevim odpisalo 29 milijonov evrov dolga.

Na Bledu v ospredju trajnostni razvoj

Na Bledu je v začetku tedna potekal tradicionalni Blejski strateški forum (BSF), eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji, ki je tudi tokrat privabil številne goste iz politike, gospodarstva in civilne družbe, zato slovenski državni vrh forum vsako leto izkoristi tudi za vrsto bilateralnih srečanj. Med drugimi so se BSF udeležili estonska predsednica Kersti Kaljulaid, španski zunanji minister in verjetni prihodnji visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, zunanji minister Finske Pekka Haavisto, visoka komisarka Združenih narodov (ZN) za človekove pravice Michelle Bachelet ter predsedujoča 73. zasedanja Generalne skupščine ZN Maria Fernanda Espinosa Garces, hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, pa tudi znani profesor Jeffrey Sachs in kavni magnat Andrea Illy. Letošnji BSF je potekal pod naslovom (Iz)viri (ne)stabilnosti, v ospredju razprav pa je bil trajnostni razvoj oziroma njegova implementacija, da bodo imele vse družbene skupine nekaj od njega in da ne bodo bremen nosili samo nekateri. Govorili so tudi o prihodnosti zveze Nato, protekcionizmu kot viru globalne nestabilnosti, migracijah, človekovih pravicah, krožnem gospodarstvu ter izzivih, ki so pred novo Evropsko komisijo. Forum so sklenili z razpravo o evropeizaciji in demokratizaciji Zahodnega Balkana.

Lek odstopil od naložbe na Prevaljah

Korošce je pred dnevi presenetila odločitev Leka, ki sodi pod okrilje Novartisa, da ne nadaljuje naložbe v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, ki so jih začeli graditi aprila 2017 in bi predvidoma prinesla najmanj 140 novih delovnih mest. Ker je Lek za naložbo, ocenjeno na 105 milijonov evrov, že prejel 1,5 milijona evrov državnih spodbud, bo morala družba ta sredstva vrniti do konca septembra skupaj z obrestmi. Nerazrešeno ostaja vprašanje, kaj bo z dijaki, ki so vpisali izobraževalni program farmacevtski tehnik na Gimnaziji Ravne. Po neuradnih informacijah naj bi se za nakup novozgrajenega objekta na Prevaljah zanimal koroški izdelovalec startnih baterij in industrijskih celic Tab Mežica, ki razmišlja o zagonu proizvodnje litij-ionskih baterij.

Šoltes umaknil kandidaturo

Nekdanji evropski poslanec in nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes se je po očitkih o političnih pritiskih v zvezi z njegovim imenovanjem za direktorja Uradnega lista odločil, da umakne kandidaturo za to delovno mesto, čeprav zanj izpolnjuje vse razpisne pogoje in ima potrebne izkušnje. Razložil je, da »v teh političnih igrah ne želi sodelovati«. Zaradi razkritega izvajanja političnih pritiskov na prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović, ki jih pregledujeta tudi Komisija za preprečevanje korupcije in policija, se bo sicer moral Brane Kralj posloviti z mesta generalnega sekretarja stranke LMŠ. Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec je zatrdil, da za klic Prijovićevi ni vedel, Kralj pa je po njegovih besedah ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno. Po pogovoru s Kraljem Šarec sicer ugotavlja, da je »resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno«.

Jankovićevim odpisali devetindvajset milijonov evrov dolgov

V zadnjih dneh zelo odmeva razplet poenostavljene prisilne poravnave nad podjetjem Electa Holding v lasti Damjana Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sodišče je namreč potrdilo odpis 29 milijonov evrov dolgov, kar je v javnosti in politiki povzročilo splošno zgražanje. Oglasil se je tudi premier Marjan Šarec in poudaril, da si želi enakost pred zakonom, sicer težko govorimo o pravni državi. Ob tem je opozoril, da je sodišče razsojalo na podlagi zakona iz leta 2013, za katerega so tedaj brez glasu proti glasovali praktično vsi poslanci vseh parlamentarnih strank. Omenjena novela zakona je uvedla možnost poenostavljene prisilne poravnave mikro podjetij, kar so Jankovićevi premeteno izkoristili in se znebili milijonskih dolgov ne samo Electa Holdinga, ampak pred tem tudi Electa Inženiringa in Electa Naložb.

Koalicija prisluhnila Levici

V sredo se je vladna koalicija sestala s projektno partnerico Levico, ki vztraja pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še to jesen, kar pogojuje tudi s podporo proračunoma za prihodnji dve leti. Po sestanku so sporočili, da se koalicija strinja s prenosom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, kar bi lahko uveljavili z letom 2021. Podrobnejše izračune bodo pregledali naslednji teden.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-8/4

četrtek

-10/12

petek

-2/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

PRIREDITVE / Žiri, 23. januar 2020

Predstavitev knjige o portugalskem Caminu

GLEDALIŠČE / Cerklje, 23. januar 2020

Rokova modrina

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, 24. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Galjotovih osemdeset / 16:22, 23. januar

Med jesenskim spravilom pridelkov reče kmet lovcu:

"Pazite! Lansko leto ste na tej njivi merili v zajca in obstrelili mene!"
"Prav. Bom letos meril obratno."

Steklo, barva in vonj / 14:53, 23. januar

Ne no, a že spet?
Večmedijska ustvarjalka, ho ho,ho...

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 14:13, 23. januar

Ja, leva spredaj obrvi, rdečelaska pa nohte..

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 11:25, 23. januar

Primož, ti si expert za to področje, povej, če ima katera na fotografiji umetne?

Plače večine zaposlenih naj bi bile enake ali višje / 10:03, 23. januar

Ne razumem delavce, ki vztrajajo v proizvodnji skupine SIJ. Par kilometrov stran (čez mejo) dobite za isto delo plačo 1700€ (14x v letu), v demokratičnem socijalizmu pa gunclate za 700-800€.

DeSUS in Erjavec / 17:30, 22. januar

Comment after advertisement.

Polnjenje električnih vozil ne bo več brezplačno / 17:21, 22. januar

Polnjenje ne bo več brezplačno.
Še dobr, da je potem praznenje zastonj.