Predlog razdelitve volilnih okrajev v volilni enoti I (Kranj). Avtorja Boštjan Rogelj in Marko Krevs, vir podatkov GURS 2019, MNZ 2019, UL FF, Oddelek za geografijo.

Predlogi novih volilnih okrajev

Minister Rudi Medved je političnim strankam predstavil predlog posebne delovne skupine, ki je pripravila novo ureditev volilnih okrajev. Spremembe terja odločba ustavnega sodišča.

Kranj – Predlog je pripravljen na podlagi odločbe Ustavnega sodišča iz novembra lani, ki je odločilo, da veljavna ureditev glede volilnih okrajev ne ustreza zakonodaji, zlasti neustrezne so velike razlike v velikosti volilnih okrajev in kršenje načela njihove geografske zaokroženosti. Kot je pojasnil minister za javno upravo Rudi Medved, gre z novim predlogom za uravnoteženje volilnih okrajev znotraj posameznih volilnih enot. »Bistveno smo zmanjšali razlike v številu volivcev med posameznimi volilnimi okraji, okrog 6000 je zdaj razlika med največjimi in najmanjšimi, v veljavni ureditvi pa imamo razliko okoli 24.000 volivcev,« je dejal. Državni zbor mora neskladje, ki ga je ugotovilo Ustavno sodišče, odpraviti v roku dveh let, torej do decembra 2020. Alternativa preoblikovanju meja volilnih okrajev predstavlja predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu, po vzoru ureditve za volitve poslancev v Evropski parlament, ki ga je delovna skupina pod vodstvom ministra Rudija Medveda pripravila in posredovala poslanskim skupinam v usklajevanje pred poletjem. V primeru uvedbe prednostnega glasu bi se o kandidatih glasovalo na ravni volilnih enot, kar pomeni, da bi se volilni okraji ukinili oz. se ohranili zgolj na administrativni ravni.

Osem volilnih enot po predlogu delovne skupine ostaja, se pa spreminja razporeditev enajstih okrajev v njih. V volilni enoti I (Kranj) je trenutna razdelitev po volilnih okrajih naslednja: Jesenice, Radovljica I, Radovljica II, Tržič, Kranj I, Kranj II in Kranj III, Škofja Loka I, Škofja Loka II, Kamnik in Idrija. Po novi ureditvi bi bil v prvem volilnem okraju Kamnik z delom občine Kamnik. Že prej je bil Kamnik največji volilni okraj in naj bi bil tudi še naprej, le da odstopanja z zdajšnjimi 20.553 volivci ne bi bila več tako velika kot prej. Del občine Kamnik bi sodil v drugi volilni okraj z imenom Šenčur, v njem pa bi bile še občine Cerklje, Komenda in Šenčur. V tretjem okraju Tržič bi bile ob Tržiču še občine Jezersko, Naklo in Preddvor. Namesto treh volilnih okrajev Kranj bi bila po novem dva: Kranj sever in Kranj jug. V prvega bi bile vključene krajevne skupnosti Britof, Golnik, Goriče, Kokrica, Predoslje, Primskovo, Struževo, Tenetiše, Trstenik, Vodovodni stolp in Zlato polje, okraj Kranj jug pa bi obsegal KS Besnica, Bratov Smuk, Center, Čirče, Gorenja Sava, Hrastje, Huje, Orehek - Drulovka, Podblica in Stražišče. Šesti okraj Radovljica bi obsegal občini Radovljica in Žirovnica, sedmi Jesenice, osmi Bled, Bohinj, Gorje in Kranjsko Goro. Deveti okraj Škofja Loka bi vključeval del občine Škofja Loka in del občine Kranj (KS Bitnje, Žabnica in Jošt), deseti okraj Železniki še del občine Škofja Loka, Železniki in Gorenja vas - Poljane. V okraju Idrija bi bili poleg Idrije še občini Cerkno in Žiri. Meje volilnih okrajev sledijo mejam občine, razen v primerih občin Kamnik, Kranj in Škofja Loka. Kamnik ima največje število volivcev, zato je del te občine vključen v okraj Šenčur. Mestna občina Kranj je razdeljena na tri volilne okraje (Kranj sever, Kranj jug in Škofja Loka), Škofja Loka pa na dva, vzhodni del sodi v okraj Škofja Loka, zahodni pa v volilni okraj Železniki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 49 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/12

petek

-5/13

sobota

-3/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Smučarsko tekmovanje v Bohinju odpade

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

GLASBA / Radovljica, 21. februar 2020

Koncert študentov graške univerze

GLEDALIŠČE / Tržič, 21. februar 2020

Kriza srednjih let

IZLETI / Kranj, 22. februar 2020

Pustovanje 2020

 

 
 

 

 
 
 

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.