Predlog razdelitve volilnih okrajev v volilni enoti I (Kranj). Avtorja Boštjan Rogelj in Marko Krevs, vir podatkov GURS 2019, MNZ 2019, UL FF, Oddelek za geografijo.

Predlogi novih volilnih okrajev

Minister Rudi Medved je političnim strankam predstavil predlog posebne delovne skupine, ki je pripravila novo ureditev volilnih okrajev. Spremembe terja odločba ustavnega sodišča.

Kranj – Predlog je pripravljen na podlagi odločbe Ustavnega sodišča iz novembra lani, ki je odločilo, da veljavna ureditev glede volilnih okrajev ne ustreza zakonodaji, zlasti neustrezne so velike razlike v velikosti volilnih okrajev in kršenje načela njihove geografske zaokroženosti. Kot je pojasnil minister za javno upravo Rudi Medved, gre z novim predlogom za uravnoteženje volilnih okrajev znotraj posameznih volilnih enot. »Bistveno smo zmanjšali razlike v številu volivcev med posameznimi volilnimi okraji, okrog 6000 je zdaj razlika med največjimi in najmanjšimi, v veljavni ureditvi pa imamo razliko okoli 24.000 volivcev,« je dejal. Državni zbor mora neskladje, ki ga je ugotovilo Ustavno sodišče, odpraviti v roku dveh let, torej do decembra 2020. Alternativa preoblikovanju meja volilnih okrajev predstavlja predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu, po vzoru ureditve za volitve poslancev v Evropski parlament, ki ga je delovna skupina pod vodstvom ministra Rudija Medveda pripravila in posredovala poslanskim skupinam v usklajevanje pred poletjem. V primeru uvedbe prednostnega glasu bi se o kandidatih glasovalo na ravni volilnih enot, kar pomeni, da bi se volilni okraji ukinili oz. se ohranili zgolj na administrativni ravni.

Osem volilnih enot po predlogu delovne skupine ostaja, se pa spreminja razporeditev enajstih okrajev v njih. V volilni enoti I (Kranj) je trenutna razdelitev po volilnih okrajih naslednja: Jesenice, Radovljica I, Radovljica II, Tržič, Kranj I, Kranj II in Kranj III, Škofja Loka I, Škofja Loka II, Kamnik in Idrija. Po novi ureditvi bi bil v prvem volilnem okraju Kamnik z delom občine Kamnik. Že prej je bil Kamnik največji volilni okraj in naj bi bil tudi še naprej, le da odstopanja z zdajšnjimi 20.553 volivci ne bi bila več tako velika kot prej. Del občine Kamnik bi sodil v drugi volilni okraj z imenom Šenčur, v njem pa bi bile še občine Cerklje, Komenda in Šenčur. V tretjem okraju Tržič bi bile ob Tržiču še občine Jezersko, Naklo in Preddvor. Namesto treh volilnih okrajev Kranj bi bila po novem dva: Kranj sever in Kranj jug. V prvega bi bile vključene krajevne skupnosti Britof, Golnik, Goriče, Kokrica, Predoslje, Primskovo, Struževo, Tenetiše, Trstenik, Vodovodni stolp in Zlato polje, okraj Kranj jug pa bi obsegal KS Besnica, Bratov Smuk, Center, Čirče, Gorenja Sava, Hrastje, Huje, Orehek - Drulovka, Podblica in Stražišče. Šesti okraj Radovljica bi obsegal občini Radovljica in Žirovnica, sedmi Jesenice, osmi Bled, Bohinj, Gorje in Kranjsko Goro. Deveti okraj Škofja Loka bi vključeval del občine Škofja Loka in del občine Kranj (KS Bitnje, Žabnica in Jošt), deseti okraj Železniki še del občine Škofja Loka, Železniki in Gorenja vas - Poljane. V okraju Idrija bi bili poleg Idrije še občini Cerkno in Žiri. Meje volilnih okrajev sledijo mejam občine, razen v primerih občin Kamnik, Kranj in Škofja Loka. Kamnik ima največje število volivcev, zato je del te občine vključen v okraj Šenčur. Mestna občina Kranj je razdeljena na tri volilne okraje (Kranj sever, Kranj jug in Škofja Loka), Škofja Loka pa na dva, vzhodni del sodi v okraj Škofja Loka, zahodni pa v volilni okraj Železniki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

5/22

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)