Liza Habjan / Foto: Primož Pičulin

Niso pomembne zgolj ocene

Po vpogledu v izpitno dokumentacijo in ugovoru na izračun točk pri maturitetnem predmetu slovenščina se je v elitno družbo dijakov, ki so na spomladanskem roku pri maturi zbrali vseh 34 možnih točk, uvrstila tudi nekdanja dijakinja Gimnazije Škofja Loka in prihodnja študentka farmacije Liza Habjan.

»Moj cilj na maturi tako nikoli ni bil postati niti zlata maturantka, želela sem le zbrati dovolj točk za vpis na izbrano fakulteto. Prepričana sem namreč, da matura ni najpomembnejša stvar v življenju, je še veliko drugih pomembnejših stvari.«

Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za vpogled v izpitno dokumentacijo?

Zelo malo mi je manjkalo, da bi zbrala vse možne točke, zgolj odstotek. Zato so me vsi prepričevali, tudi učitelji in prijatelji, naj se odločim za vpogled v izpitno dokumentacijo, češ da s tem nimam česa izgubiti, kvečjemu lahko pridobim, da mi kasneje ne bi bilo žal. In najbrž bi res obžalovala, da nisem vsaj poskusila, saj bi se pri tako tesnem rezultatu ves čas spraševala, ali mogoče res ni šlo za napako drugih.

Pri katerem predmetu vam je torej uspelo pridobiti točko, ki vam je manjkala do vseh 34 možnih točk na maturi?

Za vpogled v dokumentacijo in kasneje ugovor sem se odločila pri slovenščini. Eseji so že tako zelo subjektivno ocenjeni, in jaz sem bila med tistimi, pri katerih se je ocena obeh ocenjevalcev zelo razlikovala, in sicer za več kot deset točk; to pove, da je bil enemu moj esej zelo všeč, drugemu pa malo manj, kar me je zmotilo, zato sem poskusila z ugovorom.

Kdaj so vas seznanili z odločitvijo glede ugovora?

Odgovor sem skupaj z obrazložitvijo prejela v prvi polovici avgusta.

S kakšnimi občutki ste sprejeli rezultat, sploh ko ste se zavedeli, da ste se uvrstili med peščico najboljših letošnjih maturantov?

Se mi zdi, da so bili ostali skoraj bolj navdušeni, saj sama še niti nisem dobro dojela, za kakšen dosežek pravzaprav gre in da je v bistvu zelo malo ljudi, ki jim to uspe.

Kakšna so bila sicer vaša pričakovanja v zvezi z maturo, je bil vaš cilj postati vsaj zlata, če ne diamantna maturantka?

Moram priznati, da niti nisem imela velikih pričakovanj, saj sem vedela, da ne bom imela težav pri vpisu na izbrano fakulteto. Moj cilj na maturi tako nikoli ni bil postati niti zlata maturantka, želela sem le zbrati dovolj točk za vpis na izbrano fakulteto. Prepričana sem namreč, da matura ni najpomembnejša stvar v življenju, je še veliko drugih pomembnejših stvari.

Koga ste najprej obvestili, da ste z ugovorom uspeli?

Bila sem ravno pri prijateljici, ko sem slučajno pogledala, ali so mogoče že znani rezultati, tako da je bila prijateljica prva, ki je izvedela, da mi je uspelo. Potem sem takoj obvestila še starše.

Kako so starši sprejeli to novico?

Bili so zelo navdušeni in neizmerno ponosni name. Sama sebe sem pa že julija presenetila s tem, da sem se uvrstila med zlate maturante.

Videti je, da vam ni bilo zelo pomembno, da osvojite še to dodatno točko, in da bi bili nadvse zadovoljni tudi s 33 točkami, ki ste jih zbrali pred ugovorom?

Ni se mi bilo treba obremenjevati s tem, ali bom dobila še to dodatno točko ali ne, saj sem imela dovolj točk za vpis na fakulteto in samo to mi je bilo pomembno. Razen tega je tudi 33 točk na maturi zelo dober rezultat.

Kaj vam je sicer pri maturi delalo več težav, sam obseg snovi ali veliko število med seboj zelo različnih predmetov?

Predvsem to, da so vsi izpiti zgoščeni v zelo kratkem časovnem obdobju. Izpiti so razporejeni v roku dveh, treh tednov in nekateri so imeli izpite tudi po tri dni zapored. Sama sem imela srečo, da so bili izpiti bolj enakomerno razporejeni, še najbližja drug drugemu sta bila izpita iz matematike in kemije, med katerima je bilo samo dan razlike.

Se lahko bolj neobremenjeno posvetiš maturi, če se zavedaš, da ne bo težav zbrati dovolj točk za vpis na izbrano fakulteto?

Sama sem glede na stanje prijav že prej vedela, da ne bom imela težav pri vpisu, če bom kolikor toliko v redu opravila maturo. In verjetno je res, da si manj nervozen pri opravljanju izpitov, če se manj obremenjuješ s končnim rezultatom. Čeprav čisto brez nervoze seveda ne gre, je bilo kar napeto.

Vas je kateri od izpitov še posebno skrbel?

Najbolj me je skrbela fizika, pa tudi slovenščina, tako esej kot slovnica.

Kako so bile torej videti vaše priprave na maturo, za kateri predmet ste si vzeli največ časa?

Največ časa sem si vzela za fiziko, ker mi je tudi sicer v šoli povzročala največ težav.

Kdo vam je stal ob strani med pripravami na maturo?

Sošolci smo se spodbujali med sabo, v obdobju, ko smo opravljali maturo, je bila to skoraj edina tema naših pogovorov. Včasih smo se na kakšen izpit pripravljali skupaj, skupne priprave smo imeli tudi v šoli. Seveda pa so mi ves čas stali ob strani starši, ki so se zavedali, da je bilo to zame tako kot za druge dijake zelo stresno obdobje, in so vedeli, da me morajo v tem času pustiti pri miru. Tudi profesorica je vsem staršem prek elektronske pošte sporočila, naj razumejo, da bomo med opravljanjem mature mogoče bolj nerazpoloženi kot običajno.

V kakšnem spominu boste ohranili škofjeloško gimnazijo in tamkajšnje profesorje?

Predvsem se mi zdi pomembno, da so bili profesorji zelo razumevajoči in smo se z njimi vse lahko zmenili, sploh če je prišlo do kakšnih težav pri testih in drugih ocenjevanjih znanja. In tudi če so bili včasih strogi, je bilo to zgolj zato, ker so nam želeli samo najboljše. Seveda pa nikoli ne bom pozabila prijateljev, ki sem jih spoznala v šoli in s katerimi bomo še naprej ohranjali stike.

Kaj je bila najdragocenejša popotnica, ki ste jo prejeli med šolanjem na tej gimnaziji?

Verjetno to, da se ne smeš preveč obremenjevati z ocenami; četudi so šolske ocene pomembne, če želiš nadaljevati študij, pa se je treba obenem zavedati, da so za življenje pomembne tudi mnoge druge stvari in izkušnje, ki jih pridobiš ob šoli.

Ob delu za šolo vam je torej ostalo dovolj časa tudi za druženja s prijatelji in druge prostočasne dejavnosti?

V prostem času smo se veliko družili, ukvarjala sem se tudi s športom, ampak samo rekreativno. Pozimi z družino veliko smučamo, obiskujem tudi različne vodene vadbe, včasih se odpravimo v hribe. Rada še pogledam kakšen dober film ali serijo.

Kmalu se bo začelo novo študijsko leto. Kje boste nadaljevali študij?

Na fakulteti za farmacijo. Ko sem izbirala študij, se mi je zdel njihov program najbolj zanimiv in primeren zame, saj omogoča odkrivanje novih stvari, s katerimi bi v prihodnosti lahko pomagali drugim.

Se že veselite novih izzivov?

Ta čas še nimam kakšnih posebnih pričakovanj. Vem, da bo študij tudi naporen, ampak pomembno je, da me to zanima. Veselim se že, da se bom lahko bolj posvetila temu, kar me res zanima, medtem ko imaš v srednji šoli cel spekter različnih predmetov.

Kje pa se vidite čez recimo deset let?

Če sem čisto iskrena, o tem še nisem razmišljala.

Spremljate politiko in dogajanje v svetu? Se mladi po vašem danes dovolj zavedajo, kaj je pomembno za njihovo prihodnost, in so se pripravljeni tudi aktivno zavzeti za spremembe na teh področjih?

Zdi se mi, da se mladi vse bolj zavedamo tem, ki so pomembne za našo prihodnost, in smo pripravljeni storiti tudi korak k temu, da se kaj spremeni. Mladi smo namreč zelo odprti za nove stvari in smo pripravljeni na spremembe. In verjamem, da smo pripravljeni prevzeti tudi aktivno vlogo, da bi kaj spremenili.

Kako pa ste preživeli letošnje svoje najdaljše počitnice?

Med drugim sem opravljala priložnostno delo v enem od trgovskih centrov, da sem zaslužila za pot v Španijo, kamor sem se odpravila s prijateljico. Potovali sva z vlakom, saj sva izkoristili cenejše vozovnice za mlade do 18. leta. Najprej sva nameravali obiskati zgolj Barcelono, a sva si na koncu ogledali še Valencio. Bilo je res nepozabno doživetje. Z družino sem bila na morju, večkrat smo šli tudi na kakšen izlet, predvsem v hribe. Počitnice bodo kar prehitro minile.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 49 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/12

petek

-5/13

sobota

-3/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Smučarsko tekmovanje v Bohinju odpade

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

GLASBA / Radovljica, 21. februar 2020

Koncert študentov graške univerze

GLEDALIŠČE / Tržič, 21. februar 2020

Kriza srednjih let

IZLETI / Kranj, 22. februar 2020

Pustovanje 2020

 

 
 

 

 
 
 

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.