Bojan Gaberšek, Klemen Mezeg, Tomas Pleško, zakonca Marija in Andrej Štremfelj

Gorenjski rekorderji

Največ trojnih dvojčkov najstnika v NBA, najdaljši povratni prelet z jadralnim padalom, prvi zakonski par, ki je osvojil Everest, največ ročnih koscev, največ ekip na svetovnem pokalu v quidditchu – to so slovenski rekordi, ki smo jih z njihovimi nosilci podrobneje spoznali ob predstavitvi slovenske izdaje knjige Guinness World Records 2020 v knjigarni Felix v Ljubljani. Med njimi so letos tudi Gorenjci.

Guinness World Records 2020 oziroma Guinnessova knjiga rekordov 2020 je izšla pri gorenjski založbi Učila International in v njej zasledimo 23 slovenskih rekordov. Prenovljena in posodobljena pa prinaša več tisoč novih rekordov. Predstavlja najnovejše dosežke v postavljanju rekordov in zajema izjemno velik razpon tem: od klasičnih – neverjetne živali, osupljiva geografija in spektakularni športni dosežki – do najnovejših, kot so število pretočnih prenosov, viralni športi, roboti in umetna inteligenca. V enajstih poglavjih predstavlja osupljive, izjemne in navdihujoče podvige in v bistvu ponuja priložnost, da se kakšnega rekorda lotite tudi sami. Rekorderji vedno znova premikajo meje mogočega in tako je letos upravna ekipa Guinnesove knjige rekordov vsak dan pregledala več kot sto prijav. Kot vedno je ob strogih postopkih preverjanja – in zahtevi, da vsaka prijava izpolnjuje niz ključnih kriterijev, preden se lahko poteguje za uradni naziv Guinnessovega svetovnega rekorda – skozi sito prišlo samo od pet do petnajst odstotkov vseh prošenj. Uspešnih prijav je bilo v zadnjih 12 mesecih 5103. Poleg več tisoč prijavljenih rekordov zbirajo tudi presežke, ki jim jih sporočajo številni svetovalci in sodelavci. Letos so več pozornosti namenili prihodnosti, novim tehnologijam, pa tudi robotiki.

V knjigi tako lahko spoznate pustolovce, ki so premagali strah ter tekli, plavali, smučali, plezali ali leteli na vse štiri strani neba; slikarje, kiparje, glasbenike in filmske ustvarjalce, ki so ustvarjanje ponesli na nove ravni; superzvezdnike družbenih medijev, ki so zbrali na milijone ogledov na youtubu, instagramu, facebooku ali twitterju; športne legende, ki vedno znova zvišujejo lestvico v različnih športih.

Kaj se je zgodilo na moj rojstni dan?

V rubriki Od blizu so na primer digitalnim umetnikom dali poseben izziv: London je mesto, kjer so Guinnessovi rekordi doma; kako bi bilo videti, če bi nekaj ikoničnih rekorderjev – na primer najvišji kip, največjo vesoljsko postajo ali bogastvo najpremožnejšega človeka – postavili ob najslavnejše znamenitosti mesta?

Posebna zanimivost je rubrika Kaj se je zgodilo na moj rojstni dan?, ki za vsak dan v letu predstavlja en rekord, ki se je zgodil točno na ta dan. Ker je leto 2020 prestopno leto, velja tudi za 29. februar. V knjigi najdete tudi rekorde, kot so to največji lopar za namizni tenis, ki meri v višino 3,53 metra, v širino pa 2,02 metra ter je tako približno dvajsetkrat večji od standardnega loparja, pa najstnika oziroma najstnico z najdaljšimi lasmi in druge.

Slovenski rekordi

Guinnessova knjiga rekordov 2020 prinaša, kot smo že omenili, 23 slovenskih rekordov. Pet rekordov je predstavljenih povsem na novo, drugi so bili doseženi in objavljeni že v prejšnjih izdajah.

Luka Dončić je tako lastnik dveh novih, in sicer: največ trojnih dvojčkov najstnika v NBA (na štirih tekmah) in najmlajši igralec v NBA, ki je s trojnim dvojčkom osvojil 30 točk (19 let, 333 dni). Bojan Gaberšek, Jošt Napret, Primož Suša in Dušan Orož so lastniki najdaljšega povratnega preleta z jadralnim padalom – 302,1 kilometra. Poseben rekord je doseglo Društvo podeželske mladine Škofja Loka v Cerknem s številko koscev 564 in tako postalo lastnik rekorda največ ročnih koscev. Največ ekip na svetovnem pokalu v quidditchu, kar 29, med katerimi je bila tudi Slovenija z ekipo Aemona Argonauts, pa je tudi poseben rekord. O samem quidditchu nam je na tiskovni konferenci ob predstavitvi knjige nekaj malega povedal Tomas Pleško iz Športnega kluba Quidditch Ljubljana. Quidditch je drugače čarovniški šport iz serije romanov o Harryju Potterju. V njem dve ekipi s po sedmimi igralci na letečih metlah skušata doseči čim večje število točk. V realnem svetu igralci sicer ne letijo, kot se je pošalil Pleško, je bil pa na začetku, ko se je še spoznaval s tem športom, presenečen, kako kompleksen zna biti. Posebej poudarjen v rubriki Kaj se je zgodilo na ta dan pa je rekord Marije in Andreja Štremflja. Dne 7. oktobra naslednje leto bo namreč 30. obletnica dosega rekorda za prvi zakonski par, ki je osvojil Everest. Zakonca Štremfelj sta tako z ročnimi kosci gorenjska predstavnika rekorderjev. Na tiskovni konferenci sta o svojem podvigu tudi spregovorila; udeležili pa so se je še jadralni padalec Bojan Gaberšek, predsednik Društva podeželske mladine Škofja Loka Klemen Mezeg ter Mirjam in Milena Poterbin, ki pa sta bili kot mami in babica Luke Dončića – poleg Štremfljevih – s strani medijev deležni največje pozornosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/12

petek

-6/14

sobota

-3/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Smučarsko tekmovanje v Bohinju odpade

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

GLASBA / Radovljica, 21. februar 2020

Koncert študentov graške univerze

GLEDALIŠČE / Tržič, 21. februar 2020

Kriza srednjih let

IZLETI / Kranj, 22. februar 2020

Pustovanje 2020

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo