Predsednik Borut Pahor je skupino slovenskih intelektualcev razočaral z neprimerno izjavo na zadnjem Blejskem strateškem forumu. / Foto: Primož Pičulin

Pahorja pozvali k odstopu

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič je ta teden izvedel, kateri resor mu bo pripadel v prihodnji Evropski komisiji. Skupina intelektualcev predsednika Boruta Pahorja poziva k odstopu.

Lenarčiču krizno upravljanje

Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v torek sporočila, da bo slovenski komisarski kandidat Janez Lenarčič v bodoči Evropski komisiji vodil resor za krizno upravljanje, ki med drugim vključuje humanitarno pomoč in civilno zaščito. Odzivi slovenske politike so mešani. Medtem ko v koalicijskih strankah LMŠ in SD ocenjujejo, da je dodeljen resor pomemben in ambiciozen, pa v drugih dveh koalicijskih strankah DeSUS-u in SMC-ju nad resorjem niso ravno navdušeni in ga ocenjujejo kot manj pomembnega. Tudi premier Marjan Šarec ocenjuje, da gre za dober resor, ki razpolaga s precej velikim proračunom. V naslednji finančni perspektivi je namreč za resor predvideno enajst milijard evrov (zdaj sedem milijard evrov). V opoziciji večinoma pravijo, da z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni, presenetil pa je prvak SDS Janez Janša z oceno, da resor »ni nepomemben in tudi ni lahek, to je dejstvo, je pa hkrati daleč najbolj nehvaležen resor, zato ga nihče ni maral«. Sploh, ker bo zaposlen z najbolj kontroverznimi evropskimi problemi, kot so posledice migracij, je dodal.

Koalicija o proračunu

V ponedeljek je na Brdu pri Kranju potekal koalicijski vrh. Glavna tema sta bila proračuna za leti 2020 in 2021. Po koncu razprave so ponovili zavezo, da želijo s proračunsko porabo v prihodnjih dveh letih slediti fiskalnemu pravilu. Finančni minister Andrej Bertoncelj je tako pojasnil, da je zgornja meja izdatkov določena, dokončno pa bo vlada v luči ohlajanja domačega in svetovnega gospodarstva proračunske dokumente potrdila po objavi najnovejših gospodarskih napovedi. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je svoje najnovejše napovedi za prihodnji dve leti predstavil že včeraj, vlada pa bo naslednji teden potrjevala predloga proračunov in ostalih proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021. Te mora sicer v državni zbor poslati do 1. oktobra. Podpora Levice, ki zahteva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prihodnjima proračunoma ni zagotovljena. Usklajevanje med Levico in koalicijo glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je sicer napovedano za danes.

Dvodnevni obisk v Rusiji

Slovenski premier Marjan Šarec je bil ta teden na dvodnevnem obisku v Rusiji, obiska v Moskvi pa se je udeležila tudi močna gospodarska delegacija. Srečal se je tudi s predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedjevim, s katerim sta – tako Šarec – govorila predvsem »o prihodnjih vlaganjih slovenskih podjetij v Rusiji in obratno«. Blagovna menjava trenutno znaša okoli 1,16 milijarde evrov in se je lani okrepila za devet odstotkov, Medvedjev pa podobne rezultate pričakuje tudi letos. Premierja sta spregovorila tudi o Mercatorju. Kot je dejal Šarec, Slovenija ne bo nasprotovala prevzemu Mercatorja v Fortenovo, pogoj pa je, da ostanejo slovenski dobavitelji znotraj sistema. Medvedjev pa je predstavil pričakovanje, da bo slovenska vlada odigrala svojo vlogo pri reševanju vprašanja Agrokorja in s tem tudi Mercatorja.

Pahorja pozivajo k odstopu

Skupina 28 intelektualcev je ta teden zaradi izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v Evropski uniji, predsednika republike Boruta Pahorja pozvala k odstopu. Kot so zapisali v pismu, ki so ga med drugim podpisali Slavko Splichal, Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, Niko Toš, Maca Jogan, Vlado Miheljak in Rudi Rizman, si je Pahor na minulem Blejskem strateškem forumu privoščil »neprimerno, nerazumno, ksenofobno ter za Slovenijo objektivno politično in diplomatsko izjemno škodljivo izjavo«. Po njihovi oceni Pahor s svojimi izjavami prispeva k vse manjši verodostojnosti slovenske zunanje politike, morda pa Slovenija tudi zaradi tovrstnih stališč ni dobila mesta komisarja za širitev v Evropski komisiji. Okarali so ga tudi, da je »namesto odgovornega, spoštljivega in dostojanstvenega opravljanja najvišje državne funkcije raje izbral populistične nastope po zgledu Trumpa, Johnsona ali Salvinija«. Če Pahor ne bo odstopil, pozivajo državni zbor, da zoper njega sproži ustavno obtožbo, saj je z izjavo na Bledu prekoračil svoje pristojnosti, ki so mu dane z ustavo.

Milijonsko sedmico vplačali v Grosupljem

Slovenija je ta teden dobila novega milijonarja. V igri Loto so namreč v nedeljo izžrebali sedmico, vredno dobrih 4,5 milijona evrov. Srečni dobitnik je zmagovalni listek vplačal v Grosupljem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 47 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/21

četrtek

8/19

petek

9/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

OBVESTILA / Stražišče, 17. oktober 2019

Krvodajalska akcija

RAZSTAVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Soočenje različnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...