Razglasili »naj mladinski startup«

Predsednik Borut Pahor je priredil slovesnost ob razglasitvi naziva naj mladinski startup, ki ga podeljuje Pospeševalnik mladinskega podjetništva Ustvarjalnik.

Kranj – Predsednik republike je na slovesnosti podelil nagradi za najboljšo globalno odgovorno idejo in najuspešnejše mladinsko zagonsko podjetje 2019. Obe nagradi je prejela Veronika Rožmanc, študentka oblikovanja iz Logatca, ki je zasnovala otroško igračo – šotor Oli. Na slovesnosti je svoja podjetja in podjetniške ideje predstavila prva generacija štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade. Deset najbolj perspektivnih mladih podjetnic in podjetnikov, katerih povprečna starost je 18 let, se lahko pohvali z vidnimi poslovnimi uspehi. Z inovativnimi in družbeno odgovornimi idejami dokazujejo, da podjetništvo nima starostne omejitve.

Fundacijo za ustvarjalne mlade je, skupaj z desetimi uspešnimi slovenskimi podjetji, lani ustanovil Pospeševalnik mladinskega podjetništva Ustvarjalnik. Namenjena je najbolj izstopajočim mladim pri nas, ki navdihujejo s svojimi inovativnimi in smelimi poslovnimi idejami. Vsako leto deset mladih z ambicioznimi obšolskimi projekti za obdobje enega leta prejme mesečno štipendijo, mentorsko ekipo in drugo potrebno podporo, da lahko udejanjijo svoje projekte. Med letošnjo deseterico so tudi trije z Gorenjskega. Ivan Kaštrun (Skiller) iz Tržiča je za svojega brata, ki ima downov sindrom, izdelal pripomoček za učenje smučanja, ki se pritrdi na smučarski čevelj in učencu pomaga izjemno hitro osvojiti pravilno tehniko. Povezal se je z Združenjem učiteljev in trenerjev smučanja v Sloveniji, pripravil predstavitveni dan z mladimi s posebnimi potrebami in učitelji smučanja ter navezal stike z distributerji smučarske opreme. Zaradi teh uspehov je bil sprejet na študij socialnega podjetništva na univerzi Watson v Koloradu v ZDA, od koder se je prek zaslona tudi javil na prireditev v predsedniški palači. Anže Meglič (Hedera) iz Srednje šole za strojništvo v Škofji Loki je že pri trinajstih letih izdelal svoj prvi CNC-stroj, kar mu je odprlo vrata v svet industrije. Šola mu nikoli ni predstavljala dovolj velikega izziva, raje je preskočil kakšen letnik in več časa preživel v svoji delavnici. Po odprtju lastnega podjetja in pridobitvi prvih večjih naročnikov še pred opravljeno maturo je danes na dobri poti, da postane zgled za vse mlade, ki želijo svoje veščine uporabiti za vir prihodka. Tretja štipendistka je Hana Bujanovič Kokot (Hestija), dijakinja Gimnazije Kranj, ki je kljub mladosti izdala že štiri knjige. Njena misija je, da za pisano besedo navduši svoje vrstnike, zaradi česar že vrsto let organizira literarne večere, tečaje kreativnega branja in pesniške natečaje. Ker je na lastni koži izkusila, kako težko je mladim prodreti na založniški trg, je letos ustanovila lastno založbo, ki neuveljavljenim avtorjem pomaga do knjižnega prvenca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/20

petek

12/25

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. junij 2020

Do Krive jelke

IZLETI / Naklo, 4. junij 2020

Kolesarjenje nakelskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...