Ajda Strnad / Foto: Gorazd Kavčič

Vsakomur priporočam izkušnjo v tujini

Ajda Strnad, diplomantka fakultete za šport, se je po fakulteti vpisala na univerzo Oxford Brookes v Angliji in pridobila naziv magistrice športne prehrane. Izkušnjo iz tujine bi zaradi širšega pogleda priporočila vsakemu mlademu človeku.

Kranj – »Zanimala me je prehrana in po fakulteti sem iskala možnost nadaljnjega izobraževanja. Ker v Sloveniji tako usmerjenega študija ni bilo, sem se odločila za tujino. Ne, ne gre za ugledno oxfordsko univerzo, pač pa za univerzo Brookes,« je povedala Ajda Strnad, danes samostojna podjetnica, ki pri delu združuje oboje, gibanje in prehrano, povezano z zdravim življenjskim slogom. Jeseni v okviru svoje dejavnosti začenja vadbe v Šenčurju, Vodicah, Mengšu in Vižmarjah, pri čemer sodeluje s kolegom Tilnom Dobnikarjem iz Predoselj.

Zanimale so nas zlasti njene izkušnje študija na tujem. Pravi, da je imela s študija v Sloveniji veliko teoretičnega znanja, pogrešala pa je stik s prakso. »Na univerzi v Angliji je bilo veliko domačega dela. Dvakrat tedensko smo bili na predavanjih, kjer pa nas niso toliko obremenjevali s faktografskim znanjem, kot sem bila vajena s študija doma. Tam je bil sistem zelo odprt, ponujali so možnost, da smo se poglabljali v področja, ki so nas zanimala, in smo se vanje lahko bolj usmerili. Ta študij namreč izhaja iz predpostavke, da vsi v poklicnem življenju ne bomo delali vsega, pač pa se bo vsak usmeril na neko specifično področje,« navaja Ajda. Za študij na tujem ni dobila študentskega posojila, temveč si ga je morala v celoti plačati sama, zato je bila še tem bolj motivirana za delo. Priprave na magistrsko delo, ki ga je začela pisati junija, so se s profesorico in raziskovalno ekipo začele že na začetku leta. Trije študentje so opravili raziskavo o prehrani športnikov kolesarjev. Navdušena je bila tudi nad odnosi med profesorji in študenti in nad pripravljenostjo profesorjev, da pomagajo, ko študentje potrebujejo pomoč.

»Vsakemu študentu, ki ima možnost oditi na študij v tujino, to toplo priporočam,« poudarja Ajda. »Tam lahko vidiš drugačen način dela, hkrati pa ti izkušnja iz tujine da tudi širši pogled na domače okolje. Iz distance vidiš tako pomanjkljivosti kot prednosti domačega okolja, v katerem pa je zlasti kakovost življenja višja kot drugje, morda manjka le prostora in priložnosti za mlade ambiciozne ljudi. Ravno kakovost življenja je razlog, da sem se po študiju in kratki neplačani praksi v Berlinu, kjer sem delala za neko zagonsko podjetje, vrnila v domovino. Iskala sem možnosti za zaposlitev, a se v ponujeni službi nisem našla, zato sem začela samostojno podjetniško pot. Na njej sem sicer kratko leto dni, vendar sem optimistična.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/21

četrtek

8/18

petek

10/19

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

OBVESTILA / Stražišče, 17. oktober 2019

Krvodajalska akcija

RAZSTAVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Soočenje različnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...