Od leve Aljaž Krevs in Job Stopar / Foto: Primož Pičulin

Srebrni Job in bronasti Aljaž

Štirje slovenski dijaki, ki so dosegli največ točk na državnem tekmovanju, so se z mentorji med poletnimi počitnicami udeležili svetovne geografske olimpijade (International Geography Olympiad) v Hongkongu, med njimi sta bila Job Stopar iz Naklega in Aljaž Krevs iz Volčjega Potoka.

Kranj – Na geografski olimpijadi je sodelovalo 44 ekip (vsaka s po štirimi tekmovalci) iz 44 držav, tekmovanje je bilo sestavljeno iz pisnega in terenskega dela ter multimedije. Vse je potekalo v angleščini, kot je povedal Aljaž: »Tisti, ki nam angleščina ni materni jezik, smo imeli na voljo sicer pol ure več časa za reševanje nalog, a je bilo kar zahtevno, saj v navadnem slovarju, ki smo ga lahko imeli za pripomoček, ni prevoda strokovnih geografskih besed.« Pisne naloge so bile esejskega tipa, obravnavanih je bilo šest tem, za katere vnaprej niso vedeli. Teme so bile kmetijstvo in podnebne spremembe, potresi, globalizacija, morski tokovi, sipine in varnost oskrbe z vodo v prihodnosti. Job in Aljaž sta bila najbolj suverena v terenskem delu, kjer je bila poleg znanja pomembna tudi iznajdljivost, in pri tem sta dobila tudi največ točk. Odpeljali so jih na nekaj vnaprej neznanih lokacij, tekmovalci so jih morali raziskati, na zemljevidu označiti in smiselno razporediti v legendo. Terensko delo je bilo sicer za en dan prestavljeno, ker je pridivjal tajfun, in kot sta povedala sogovornika, je bila ta izkušnja nekaj posebnega. Na multimedijskem testu so morali odgovoriti na štirideset vprašanj (besedilnih, grafičnih, slišnih, video). Tako so jim npr. predvajali zvočni posnetek nekoga, ki hodi po plaži, in ugotoviti so morali, za katero plažo gre. In kako se imenuje drevo, ki raste samo v Jemnu. V tem delu je prevladala splošna razgledanost. Če bi vse tekmovalne dni prešteli v urah, so imeli za deset ur testov.

Nastanjeni so bili v študentskem domu približno uro vožnje izven iz samega mesta Hongkong. Nad univerzo, kjer je bilo organizirano tekmovanje, sta bila Job in Aljaž navdušena: »Dimenzije predavalnic so takšne, kot so dvorane v Cankarjevem domu v Ljubljani.« Gostitelji so bili prijazni, približali so jim njihovo kulturo, med drugim tradicionalni zmajev ples, pisavo ... Tekmovanje je potekalo od 30. julija do 5. avgusta, slovenska ekipa se je zatem za nekaj dni udeležila še t. i. post ekskurzije. Bivali so v hotelu, ki je zanimiv zaradi svoje zgodovine; najprej je bila stavba za sezonske delavce, zatem umobolnica, za gobave bolnike pa begunce vietnamske vojne, zdaj je preurejena v hotel. Ogledali so si Unescov geo park, budistične templje, tradicionalno ribiško vas, tematski Ocean park, pa vrh, od koder je najlepši pogled na mesto Hongkonk, imeli so treking na otoku Lantau, okušali domačo hrano. No, Aljaž je bil bolj na rižu, Job pa je jedel tudi jegulje, prašičje členke ... »Sicer pa si Hongkong napačno predstavljamo. Pozidanega je malo, morda dvajset odstotkov površine, vse ostalo so hribi, zelenje. Samo mesto je čisto, stanovanja najdražja na svetu, hrana in mestni promet pa poceni. Ko smo se vračali domov, smo videli proteste, o katerih poročajo tudi v Sloveniji, le da jih mediji prikazujejo pretirano.«

Job Stopar, dijak četrtega letnika Gimnazije Kranj, je že bil na geografski olimpijadi lani v Kanadi. Lani je bil bronast, letos srebrn. Aljaž Krevs, gimnazijec četrtega letnika Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, se je olimpijade udeležil prvič, osvojil je bron, in ima še eno priložnost, kajti en tekmovalec se olimpijade lahko udeleži največ dvakrat. Job razmišlja o študiju geografije, Aljaž pa pravi, da bo pilot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/21

četrtek

8/18

petek

10/19

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

OBVESTILA / Stražišče, 17. oktober 2019

Krvodajalska akcija

RAZSTAVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Soočenje različnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...