Uroš Štefelin in Martin Zupanc iz Vile Podvin ter domačin Timi Rožič

Praznik sira in vina

Zdaj lahko rečemo, da že tradicionalno vsako leto v soboto pred nedeljskim Kravjim balom v Bohinju v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici organizirajo tudi Praznik sira in vina.

Letos so zanimiv kulinarični dogodek, ki vedno postreže s čim novim, predstavi različne ponudnike vina in sira ter tudi kakšno drugo lokalno dobroto – tudi širše gledano, organizirali že šestič.

Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj nam je zaupal, da so letos zagotovo zelo zanimiva novost stojnice s srbskimi sirnimi dobrotami. Povabilu na prireditev so se odzvali tudi iz Berchtesgadna, svoje jedi, kombinirane s sirom, pa so obiskovalcem predstavili trije znani slovenski kuharji gorenjskega porekla: Uroš Štefelin in Igor Jagodic ter domačin Timi Rožič, ki se ga največ omenja, ko teče beseda o bohinjskem ginu in njemu priljubljeni sestavini mesu. Zato ni nič presenetljivega, da je bila glavna sestavina njegovega krožnika prav meso. Štefelin je pripravil hišne testenine, polnjene z mohantom in tepko, Jagodic pa poletno z jurčki in mohantom v družbi govejih ličk. S svojimi jedmi so trije mojstri kuhalnic navduševali obiskovalce vse popoldne, v določenem vrstnem redu. Rožič je svojo jed ponudil v okušanje prvi, sledil je Štefelin, za njim pa Jagodic. Še ena od razlik v primerjavi z lani je bila tudi ta, da se je dogodek zaključil v poznih popoldanskih urah in brez večernega glasbenega programa.

Tujce oziroma tuje turiste je najbolj zanimalo, kaj je mohant, medtem ko so se slovenski obiskovalci precej zadržali pri Lili in Dušici Janić iz Valjeva, ki sta na svoji stojnici ponujali vse od ocvirkov, različnih mocarel in kajmaka do posebnega »kolača« z orehi, suhimi slivami in figami. Pri sosedi je bil privlačen bučno-skutni in bučni namaz iz bučnih semen, še bolj vabljiva pa bučna rolada. Pri Gartnerjevih dekletih smo lahko okušali kuhan krompir v olupku z mohantom in skuto z zelišči. Bohinjska sirarna je postala še posebej zanimiva tisti trenutek, ko se je po dvorani razleglo petje. Hitro smo v stojničarju prepoznali domačina Matica Cesarja, ki se ga spominjamo iz šova Slovenija ima talent.

Tudi vinska ponudba je bila pestra. Največ smo opazili predstavnikov primorskih, ne ravno prepoznavnih, lahko bi uporabili kar izraz razvpitih vin.

Za uvod v letošnji Praznik so poskrbeli domači godbeniki, poleg kitare smo v dvorani slišali tudi smeh otrok, plesne stopinje folklornikov, harmoniko in orglice. Posebno glasbo pa so ustvarjali žvenket kozarcev, mrmranje ugodja ob okušanju in razpravljanje obiskovalcev o všečnosti sirov in vin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/18

torek

10/20

sreda

9/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. oktober 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Radovljica, 15. oktober 2019

Elegija

OBVESTILA / Kranj, 15. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

IZLETI / Kranj, 15. oktober 2019

Po Idrijskem in Cerkljanskem

IZLETI / Šenčur, 15. oktober 2019

Stari grad Smlednik in Repenjski hrib

PRIREDITVE / Jesenice, 15. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 15. oktober 2019

Potovanje po Balkanu

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

 

 
 

 

 
 
 

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...

Levica zbira podpise / 07:53, 15. oktober

Dopolnilno zavarovanje je že v redu,če bi bilo le-to konkurenčno. Tako kot vse v SLO gre za kartelne dogovore. Še 100 let, pa bodo tudi Butalci razumeli pomen "konkurenca in izbira".

Zgodba o želji po svobodi / 21:34, 14. oktober

Deželan,
Ja lej, vaši so bili bolj izkušeni, so pa pri 22 in manj že bežali na koroško hahahaaa....

Zgodba o želji po svobodi / 16:38, 14. oktober

Mene pa res zanima, kako je tale 22letni partizan postal komandant ne vem koliko enot.... 22 let !