Uroš Štefelin in Martin Zupanc iz Vile Podvin ter domačin Timi Rožič

Praznik sira in vina

Zdaj lahko rečemo, da že tradicionalno vsako leto v soboto pred nedeljskim Kravjim balom v Bohinju v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici organizirajo tudi Praznik sira in vina.

Letos so zanimiv kulinarični dogodek, ki vedno postreže s čim novim, predstavi različne ponudnike vina in sira ter tudi kakšno drugo lokalno dobroto – tudi širše gledano, organizirali že šestič.

Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj nam je zaupal, da so letos zagotovo zelo zanimiva novost stojnice s srbskimi sirnimi dobrotami. Povabilu na prireditev so se odzvali tudi iz Berchtesgadna, svoje jedi, kombinirane s sirom, pa so obiskovalcem predstavili trije znani slovenski kuharji gorenjskega porekla: Uroš Štefelin in Igor Jagodic ter domačin Timi Rožič, ki se ga največ omenja, ko teče beseda o bohinjskem ginu in njemu priljubljeni sestavini mesu. Zato ni nič presenetljivega, da je bila glavna sestavina njegovega krožnika prav meso. Štefelin je pripravil hišne testenine, polnjene z mohantom in tepko, Jagodic pa poletno z jurčki in mohantom v družbi govejih ličk. S svojimi jedmi so trije mojstri kuhalnic navduševali obiskovalce vse popoldne, v določenem vrstnem redu. Rožič je svojo jed ponudil v okušanje prvi, sledil je Štefelin, za njim pa Jagodic. Še ena od razlik v primerjavi z lani je bila tudi ta, da se je dogodek zaključil v poznih popoldanskih urah in brez večernega glasbenega programa.

Tujce oziroma tuje turiste je najbolj zanimalo, kaj je mohant, medtem ko so se slovenski obiskovalci precej zadržali pri Lili in Dušici Janić iz Valjeva, ki sta na svoji stojnici ponujali vse od ocvirkov, različnih mocarel in kajmaka do posebnega »kolača« z orehi, suhimi slivami in figami. Pri sosedi je bil privlačen bučno-skutni in bučni namaz iz bučnih semen, še bolj vabljiva pa bučna rolada. Pri Gartnerjevih dekletih smo lahko okušali kuhan krompir v olupku z mohantom in skuto z zelišči. Bohinjska sirarna je postala še posebej zanimiva tisti trenutek, ko se je po dvorani razleglo petje. Hitro smo v stojničarju prepoznali domačina Matica Cesarja, ki se ga spominjamo iz šova Slovenija ima talent.

Tudi vinska ponudba je bila pestra. Največ smo opazili predstavnikov primorskih, ne ravno prepoznavnih, lahko bi uporabili kar izraz razvpitih vin.

Za uvod v letošnji Praznik so poskrbeli domači godbeniki, poleg kitare smo v dvorani slišali tudi smeh otrok, plesne stopinje folklornikov, harmoniko in orglice. Posebno glasbo pa so ustvarjali žvenket kozarcev, mrmranje ugodja ob okušanju in razpravljanje obiskovalcev o všečnosti sirov in vin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 36 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/20

torek

7/21

sreda

6/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Tržič, 26. maj 2020

Cicibanove urice

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...

Za odprte trgovine ob nedeljah / 07:53, 26. maj

Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v DZ vložila Levica !
Pravilno, ostane naj tako kot dosedaj !