Pred stavbo Šolskega centra Kranj so odprli polnilno postajo za električna vozila. / Foto: Primož Pičulin

Izdelali unikatno polnilnico

V sklopu aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti so v Šolskem centru (ŠC) Kranj predali v uporabo polnilno postajo za električna vozila, ki so jo njihovi dijaki in študenti izdelali v okviru projekta E-POL.

Kranj – Polnilna postaja za električna vozila je v celoti izdelek dijakov in študentov ŠC Kranj, od načrtovanja do izvedbe. »Vključeni so bili dijaki vseh programov, od tehnikov do gradbenikov, pa tudi študenti višje strokovne šole,« je poudaril direktor Šolskega centra Kranj Jože Drenovec. Polnilnica v neposredni bližini glavnega vhoda v šolsko stavbo omogoča sočasno polnjenje dveh vozil, prirejena pa je tudi za polnjenje električnih koles in skirojev ter celo drugih »pametnih« naprav, kot so telefoni ali tablični računalniki, je razložil Drenovec. Polnilnico bodo v prvi vrsti uporabljali dijaki in študenti ter zaposleni na Šolskem centru Kranj in sosednji fakulteti za organizacijske vede. »Seveda pa je namenjena tudi drugim uporabnikom, le dostop je nekoliko omejen zaradi zapornic,« je pojasnil Drenovec.

Projekt E-POL – Razvoj in izdelava pilotnih polnilnic za polnjenje električnih vozil kot učnih pripomočkov za dijake tehničnih poklicnih šol je vodila organizacija Alpe Adria Green, pri njem pa so poleg ŠC Kranj sodelovali še inštitut Metron, ŠC Škofja Loka in Strokovni izobraževalni center Ljubljana (nekdanja Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad). Projekt je financiral Eko sklad RS. »Dijaki ŠC Kranj Martin Špendal, Sašo Dijak, Grega Egart, Miha Bešter in Matic Vrečko so se udeležili tridnevne izobraževalne delavnice na inštitutu Metron, kjer so pod strokovnim mentorstvom Alana Kavčiča, študenta višje strokovne šole ŠC Kranj zasnovali, načrtovali in izdelali popolnoma unikatno polnilno postajo za električna vozila,« je razložil vodja projekta v ŠC Kranj Srećko Simović. Priključno razdelilno omarico so izdelali dijaki 3. Ee razreda srednje tehniške šole, ki so tudi položili in priključili napajalni kabel za polnilno postajo, betonski podstavek pa je delo dijakov gradbene usmeritve. Postaja ima po besedah Srećka Simovića dve polnilni enoti, 11- in 22-kilovatno, 22-kilovatna omogoča hitro polnjenje. Poleg tega ima še dve klasični vtičnici za električna kolesa in skiroje ter dva USB-priključka za polnjenje telefonov in tabličnih računalnikov. »Vgradili so še majhen fotovoltaični panel za polnjenje baterije, ki napaja del polnilne postaje,« je razložil Simović. Postavitev polnilnic načrtujejo še pred ŠC Škofja Loka in Strokovnim izobraževalnim centrom Ljubljana, oblikovali pa so tudi mobilno polnilno postajo, je še pojasnil Simović.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/21

četrtek

15/21

petek

12/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...