Pred stavbo Šolskega centra Kranj so odprli polnilno postajo za električna vozila. / Foto: Primož Pičulin

Izdelali unikatno polnilnico

V sklopu aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti so v Šolskem centru (ŠC) Kranj predali v uporabo polnilno postajo za električna vozila, ki so jo njihovi dijaki in študenti izdelali v okviru projekta E-POL.

Kranj – Polnilna postaja za električna vozila je v celoti izdelek dijakov in študentov ŠC Kranj, od načrtovanja do izvedbe. »Vključeni so bili dijaki vseh programov, od tehnikov do gradbenikov, pa tudi študenti višje strokovne šole,« je poudaril direktor Šolskega centra Kranj Jože Drenovec. Polnilnica v neposredni bližini glavnega vhoda v šolsko stavbo omogoča sočasno polnjenje dveh vozil, prirejena pa je tudi za polnjenje električnih koles in skirojev ter celo drugih »pametnih« naprav, kot so telefoni ali tablični računalniki, je razložil Drenovec. Polnilnico bodo v prvi vrsti uporabljali dijaki in študenti ter zaposleni na Šolskem centru Kranj in sosednji fakulteti za organizacijske vede. »Seveda pa je namenjena tudi drugim uporabnikom, le dostop je nekoliko omejen zaradi zapornic,« je pojasnil Drenovec.

Projekt E-POL – Razvoj in izdelava pilotnih polnilnic za polnjenje električnih vozil kot učnih pripomočkov za dijake tehničnih poklicnih šol je vodila organizacija Alpe Adria Green, pri njem pa so poleg ŠC Kranj sodelovali še inštitut Metron, ŠC Škofja Loka in Strokovni izobraževalni center Ljubljana (nekdanja Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad). Projekt je financiral Eko sklad RS. »Dijaki ŠC Kranj Martin Špendal, Sašo Dijak, Grega Egart, Miha Bešter in Matic Vrečko so se udeležili tridnevne izobraževalne delavnice na inštitutu Metron, kjer so pod strokovnim mentorstvom Alana Kavčiča, študenta višje strokovne šole ŠC Kranj zasnovali, načrtovali in izdelali popolnoma unikatno polnilno postajo za električna vozila,« je razložil vodja projekta v ŠC Kranj Srećko Simović. Priključno razdelilno omarico so izdelali dijaki 3. Ee razreda srednje tehniške šole, ki so tudi položili in priključili napajalni kabel za polnilno postajo, betonski podstavek pa je delo dijakov gradbene usmeritve. Postaja ima po besedah Srećka Simovića dve polnilni enoti, 11- in 22-kilovatno, 22-kilovatna omogoča hitro polnjenje. Poleg tega ima še dve klasični vtičnici za električna kolesa in skiroje ter dva USB-priključka za polnjenje telefonov in tabličnih računalnikov. »Vgradili so še majhen fotovoltaični panel za polnjenje baterije, ki napaja del polnilne postaje,« je razložil Simović. Postavitev polnilnic načrtujejo še pred ŠC Škofja Loka in Strokovnim izobraževalnim centrom Ljubljana, oblikovali pa so tudi mobilno polnilno postajo, je še pojasnil Simović.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Dnevi Jenkove poezije / 17:21, 23. oktober

Saj je na vseh proslavah enako. Vsako leto se trajba eno in isto. Živi dolgčas.

Novi predlog: deset pokrajin in mesti / 16:52, 23. oktober

Iz Požarja, kratko in jedrnato:"Toliko nekih jebivetrov, prevarantov, kleptomanov , mentalno hendikepiranih ljudi kot jih najdeš med jagodni...

Prva kantavtorska skladba Žige Jana Kreseta / 15:56, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=gUI9OsdANtQ

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.