Hribarjeva vila v Cerkljah / Foto: Gorazd Kavčič

Banka prodaja Hribarjevo vilo

Gorenjska banka prodaja Hribarjevo vilo v Cerkljah, za odkup pa je zainteresirana tudi Občina Cerklje.

Gorenjska banka prodaja Hribarjevo vilo v Cerkljah. Za nakup kulturno-zgodovinske znamenitosti s statusom kulturnega spomenika državnega pomena se zanimajo tudi v Cerkljah.

Cerklje – Gorenjska banka se je nedavno odločila za prodajo Hribarjeve Vile na Trgu Davorina Jenka v Cerkljah. »Hribarjeva vila v Cerkljah je kulturno-zgodovinska znamenitost, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena. To je tudi eden od ključnih razlogov za odločitev Gorenjske banke za začetek prodajnega postopka, saj je uporaba zgradbe zaradi takšnega statusa zelo omejena,« so odločitev obrazložili v Gorenjski banki, kjer pa zagotavljajo, da bodo tudi v primeru, da bo do prodaje ene izmed najbolj znamenitih cerkljanskih hiš dejansko prišlo, v Cerkljah ohranili svojo poslovalnico, ki deluje ravno v Hribarjevi vili.

Kot kaže, obstaja možnost, da bi vilo odkupila kar Občina Cerklje. Za nakup je namreč zainteresiran cerkljanski župan Franc Čebulj, ki je idejo na zadnji seji že predstavil svetnikom in hkrati poudaril, da bi tovrstna naložba s seboj prinesla tudi precej obveznosti. »Zelo sem naklonjen temu, da jo občina odkupi. Seveda pa je vanjo treba pripeljati določen program, da bo zaživela in živela. Glede na to, da lahko v Cerkljah pokažemo ogromno zanimivega iz kulturne dediščine, bi bil takšen objekt zagotovo dobrodošel. V povezavi z rojstno hišo Ignacija Borštnika bi lahko imeli lep kulturni center v Cerkljah,« nam je povedal Čebulj.

Vilo, ki velja za eno najlepših stavb v Cerkljah, je leta 1886 kupil in preuredil v poletno bivališče Ivan Hribar, ki je deset let kasneje postal ljubljanski župan in je zaslužen za popotresno obnovo Ljubljane, poznan pa je tudi kot velik domoljub, ki je v času italijanske okupacije mesta med drugo svetovno vojno v znak protesta storil samomor. Prezidavo Lukeževe hiše, kot se je pred prenovo imenovala vila, je Hribar zaupal inženirju Janu Vladimirju Hraskyju, ki se je uveljavil z gradnjo ljubljanske opere. Vila pa še danes izstopa po svojem bogato okrašenem lesenem pročelju, ki kaže vpliv takrat modne secesije. Kot so zapisali na straneh cerkljanskega zavoda za turizem, je bila vila prva, ki je imela v Cerkljah električno napeljavo. V vili, ki jo za zdaj še upravlja Gorenjska banka, je danes tudi Hribarjeva spominska soba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 34 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

0/18

sobota

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. marec 2020

V severozahodni del slovenske Istre

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?