Za malega Krisa (na sliki z mamico Ano Jerak), ki ima spinalno mišično atrofijo, so zbrali več kot 300 tisoč evrov. Za nakup zdravila potrebuje kar 2,3 milijona evrov. / Foto: Facebook

Kris združil Slovence

Po Sloveniji zbirajo denarno pomoč za fantka Krisa, ki za preživetje potrebuje zdravilo, vredno rekordnih 2,3 milijona evrov. Časa ima le še štiri mesece.

Zbiranje donacij za malega Krisa

Slovenija je v zadnjih dneh stopila skupaj ne samo pri podpori naših odbojkarjev na evropskem prvenstvu, temveč tudi v humanitarni akciji za devetnajstmesečnega Krisa iz Kopra z redko dedno boleznijo spinalna mišična atrofija. Kris mora v štirih mesecih prejeti zdravilo, da bi lahko preživel. Pomagajo mu namreč lahko le z 2,3 milijona evrov vrednim zdravilom, zato je po vsej državi stekla akcija zbiranja donacij za plačilo zdravila, ki je trenutno dostopen samo v ZDA, saj bo v Evropi registrirano šele prihodnje leto, ko bo za Krisa že prepozno, saj bo prestar, da bi ga prejel. Zbiranju sredstev so se pridružili tudi prej omenjeni slovenski odbojkarski junaki, pomagate pa lahko tudi sami s SMS-sporočilom KRIS5 na 1919 ali z nakazilom donacije na TRR račun društva Palčica Pomagalčica, Glem 26, 6273 Marezige (št. računa SI56 0510 0801 6627 635, Palčica Pomagalčica, namen: za Krisa, sklic: NRC ali 99, za nakazila iz tujine je treba navesti BIC-kodo Abanke: ABANSI2X). Do srede so ljudje dobrega srca donirali že več kot 300 tisoč evrov, so sporočili iz društva.

Sporna izplačila na mariborski univerzi

V zadnjem tednu je zelo odmevalo tudi medijsko poročanje o domnevno spornih 50 milijonih evrov izplačil na Univerzi v Mariboru. Televizija Slovenija je namreč prva poročala, da so revizijska poročila, ki so jih za univerzo pripravili v revizijski hiši Ernst & Young, pokazala, da so nekateri redno zaposleni profesorji ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev, dodatnih 20 milijonov je bilo nakazanih redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov evrov pa z univerzo povezanim dobaviteljem. Rektor univerze Zdravko Kačič (od junija lani) odgovarja, da so objavljeni podatki nepopolni in nekorektno povzeti. Pojasnil je, da so mediji zajeli podatke iz dveh poročil, ki jih je po naročilu prejšnjega vodstva univerze pripravila družba Ernst & Young – Svetovanje, davčno svetovanje, in ne iz poročil revizijske hiše. Prvo je iz leta 2017, drugo pa od lani. »Nobeno od omenjenih poročil ne ugotavlja nepravilnosti v finančnem poslovanju Univerze v Mariboru, pač pa zgolj opredeljuje morebitna tveganja na posameznih področjih poslovanja, ki pa jih podrobneje vsebinsko ne utemeljuje z obravnavo celotne dokumentacije za izbrane transakcije,« je poudaril. Glede višine domnevno spornih izplačil je razložil, da se podatki nanašajo na vsa izplačila po avtorskih in podjemnih pogodbah v obdobju od leta 2010 do leta 2016. »Višina izplačil za zaposlene na podlagi avtorskih pogodb je na Univerzi v Mariboru za čas od leta 2011 do leta 2016 znašala 21,2 milijona evrov, in ne 50 milijonov evrov, kot je bilo zapisano,« so še izpostavili na rektoratu.

Šarec v Združenih narodih

Premier Marjan Šarec se ta teden v New Yorku udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki poteka pod naslovom Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje. Šarec bo pred Generalno skupščino ZN spregovoril danes. V preteklih dneh je imel premier tudi druge aktivnosti, med drugim se je udeležil svetovnega podnebnega vrha in govoril na razpravi Svetovnega gospodarskega foruma o krepitvi evropske vodilne vloge na globalni ravni glede podnebja in zelene ekonomije. Udeležil se je tudi tradicionalnega kosila vodij delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ZN Antonia Guteresa in tradicionalnega sprejema za vodje delegacij in soproge pri predsedniku države gostiteljice Donaldu Trumpu in prvi dami ZDA Melanii Trump.

Menjava predsednika v SMC-ju

V soboto so na kongresu SMC-ja za novega predsednika stranke izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je na vrhu SMC-ja nasledil soustanovitelja in prvega predsednika stranke Mira Cerarja. Ta je na Počivalškov predlog postal častni predsednik stranke.

Uefin vrh v Ljubljani

V Ljubljani je ta teden zasedal izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je med drugim odločal o spremenjeni sestavi lige narodov, potrjeval novo konferenčno evropsko ligo, določil sistem žreba skupin evropskega prvenstva 2020, ki bo potekalo v 12 evropskih državah, med drugim pa je izbral tudi gostitelje finalnih tekem lige prvakov v letih 2021–2023. V Ljubljani so zagnali nov Uefin program Nogomet v šolah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°


vlažnost: 78 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...