Vodje nagrajenih inovatorjev iz gorenjskih podjetij (z leve): Andrej Kržišnik (Iskratel), Franc Dolenc (Mediainteractive) in Mirko Gaser (Domel) / Foto: Gorazd Kavčič

Med zlatimi tudi gorenjski inovatorji

Med prejemniki zlatih nacionalnih priznanj gospodarske zbornice za inovacije sta letos Domel iz Železnikov in Mediainteractive Franc Dolenc, s. p., iz Škofje Loke. Zlato priznanje tudi v Mengeš.

Brdo pri Kranju – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v sredo na Brdu pri Kranju na tradicionalnem Dnevu inovativnosti že sedemnajstič podelila nacionalna priznanja najboljšim inovacijam in inovatorjem v slovenskih podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Med osmimi prejemniki zlatih priznanj sta bili tudi gorenjski podjetji Domel iz Železnikov in škofjeloško podjetje Mediainteractive Franc Dolenc, s. p., med 26 srebrnimi prejemniki pa kranjski Iskratel.

Podelili so še štiri bronasta priznanja ter priznanja za prispevek na področju inovativnosti, posebna priznanja za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja (prejelo ga je tudi podjetje M Sora iz Žirov) ter za mlada podjetja. Nagradili so še najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti, kar je postala inovacija Avtomatiziran stroj za sitotisk 3D-oblike na nalivno pero podjetja Vivapen. V kongresnem centru sta zbrane inovatorje nagovorila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Škofjeloški podjetnik Franc Dolenc (Mediainteractive) je razložil, da je nagrajeno Mobilno sodelovalno izobraževalno okolje za nujno medicinsko pomoč – MiTeam Medicoll robustno digitalno svetovalno okolje, v katerem lahko medicinske ekipe izmenjujejo podatke o pacientih z uporabo mobilnih naprav, opravljajo videokonferenčne povezave, zgradijo operativni mobilni center, se povezujejo z zalednimi sistemi, imajo integrirano izobraževalno okolje ... »Gre za pravo revolucijo v komunikacijah na specifičnem področju,« je poudaril Dolenc in pojasnil, da je produkt nastal po ideji dr. Mitje Mohorja iz Zdravstvenega doma Kranj, priznanega strokovnjaka za množične nesreče. »Popolnoma nas je navdušil s svojo vizijo digitalizacije, komunikacij, ki danes potekajo z uporabo papirnih obrazcev in radijskih postaj.« Ker v razgovorih z evropskimi strokovnjaki ugotavljajo, da je njihova rešitev v evropskem vrhu, zdaj načrtujejo tudi projekt internacionalizacije. »Verjamemo, da bomo v tem multidisciplinarnem okolju lahko zgradili še nova inovacijska poslovna jedra, v kar nas ne nazadnje spodbujajo tudi ocene Evropske komisije in skoraj digitaliziranih intervencij vsak dan,« je povedal.

V Domelu so zlato priznanje prejeli za razvoj permanentno magnetnega motorja NZ 27, ki je svetovna novost na tem področju, kjer s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96-odstotni izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti. »Najnovejša praksa je, da se visoki izkoristki motorjev dosegajo z uporabo magnetov redkih zemelj. Že samo ime nam pove, da so ti materiali dobavljivi v manjših količinah in so posledično tudi dragi. V Domelu pa smo boljši učinek dosegli z uporabo feritnih magnetov, kjer svetovne zaloge niso omejene le na nekaj desetletij, ampak nam omogočajo, simbolično rečeno, stoletja neomejene proizvodnje,« je razložil Aleš Levanič, član inovatorske ekipe. Motorji so na primer uporabni za podatkovne (data) centre, kjer motorji hladijo strežnike najbolj priznanih programskih podjetij na svetu, je dodal: »V preteklem letu smo enemu od njih dobavili 1700 enajstkilovatnih motorjev, kjer letni potencial prihranka električne energije znaša 0,8 milijona evrov.« Vodja nagrajene inovatorske ekipe Mirko Gaser je ob tem razložil, da se Domelu z novimi motorji odpira trg, vreden okoli sto milijard dolarjev. »Na kratko povedano, upam, da bo zgodba čez deset let taka, kot je bila s klasično televizijo s katodno cevjo in LCD-televizijo,« je še dejal.

Zlatega priznanja so se razveselili tudi v mengeškem obratu ljubljanskega Leka, in sicer za kontinuiran in povezan postopek za čiščenje biofarmacevtikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/21

četrtek

15/21

petek

12/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...