Vodje nagrajenih inovatorjev iz gorenjskih podjetij (z leve): Andrej Kržišnik (Iskratel), Franc Dolenc (Mediainteractive) in Mirko Gaser (Domel) / Foto: Gorazd Kavčič

Med zlatimi tudi gorenjski inovatorji

Med prejemniki zlatih nacionalnih priznanj gospodarske zbornice za inovacije sta letos Domel iz Železnikov in Mediainteractive Franc Dolenc, s. p., iz Škofje Loke. Zlato priznanje tudi v Mengeš.

Brdo pri Kranju – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v sredo na Brdu pri Kranju na tradicionalnem Dnevu inovativnosti že sedemnajstič podelila nacionalna priznanja najboljšim inovacijam in inovatorjem v slovenskih podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Med osmimi prejemniki zlatih priznanj sta bili tudi gorenjski podjetji Domel iz Železnikov in škofjeloško podjetje Mediainteractive Franc Dolenc, s. p., med 26 srebrnimi prejemniki pa kranjski Iskratel.

Podelili so še štiri bronasta priznanja ter priznanja za prispevek na področju inovativnosti, posebna priznanja za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja (prejelo ga je tudi podjetje M Sora iz Žirov) ter za mlada podjetja. Nagradili so še najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti, kar je postala inovacija Avtomatiziran stroj za sitotisk 3D-oblike na nalivno pero podjetja Vivapen. V kongresnem centru sta zbrane inovatorje nagovorila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Škofjeloški podjetnik Franc Dolenc (Mediainteractive) je razložil, da je nagrajeno Mobilno sodelovalno izobraževalno okolje za nujno medicinsko pomoč – MiTeam Medicoll robustno digitalno svetovalno okolje, v katerem lahko medicinske ekipe izmenjujejo podatke o pacientih z uporabo mobilnih naprav, opravljajo videokonferenčne povezave, zgradijo operativni mobilni center, se povezujejo z zalednimi sistemi, imajo integrirano izobraževalno okolje ... »Gre za pravo revolucijo v komunikacijah na specifičnem področju,« je poudaril Dolenc in pojasnil, da je produkt nastal po ideji dr. Mitje Mohorja iz Zdravstvenega doma Kranj, priznanega strokovnjaka za množične nesreče. »Popolnoma nas je navdušil s svojo vizijo digitalizacije, komunikacij, ki danes potekajo z uporabo papirnih obrazcev in radijskih postaj.« Ker v razgovorih z evropskimi strokovnjaki ugotavljajo, da je njihova rešitev v evropskem vrhu, zdaj načrtujejo tudi projekt internacionalizacije. »Verjamemo, da bomo v tem multidisciplinarnem okolju lahko zgradili še nova inovacijska poslovna jedra, v kar nas ne nazadnje spodbujajo tudi ocene Evropske komisije in skoraj digitaliziranih intervencij vsak dan,« je povedal.

V Domelu so zlato priznanje prejeli za razvoj permanentno magnetnega motorja NZ 27, ki je svetovna novost na tem področju, kjer s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96-odstotni izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti. »Najnovejša praksa je, da se visoki izkoristki motorjev dosegajo z uporabo magnetov redkih zemelj. Že samo ime nam pove, da so ti materiali dobavljivi v manjših količinah in so posledično tudi dragi. V Domelu pa smo boljši učinek dosegli z uporabo feritnih magnetov, kjer svetovne zaloge niso omejene le na nekaj desetletij, ampak nam omogočajo, simbolično rečeno, stoletja neomejene proizvodnje,« je razložil Aleš Levanič, član inovatorske ekipe. Motorji so na primer uporabni za podatkovne (data) centre, kjer motorji hladijo strežnike najbolj priznanih programskih podjetij na svetu, je dodal: »V preteklem letu smo enemu od njih dobavili 1700 enajstkilovatnih motorjev, kjer letni potencial prihranka električne energije znaša 0,8 milijona evrov.« Vodja nagrajene inovatorske ekipe Mirko Gaser je ob tem razložil, da se Domelu z novimi motorji odpira trg, vreden okoli sto milijard dolarjev. »Na kratko povedano, upam, da bo zgodba čez deset let taka, kot je bila s klasično televizijo s katodno cevjo in LCD-televizijo,« je še dejal.

Zlatega priznanja so se razveselili tudi v mengeškem obratu ljubljanskega Leka, in sicer za kontinuiran in povezan postopek za čiščenje biofarmacevtikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Dnevi Jenkove poezije / 17:21, 23. oktober

Saj je na vseh proslavah enako. Vsako leto se trajba eno in isto. Živi dolgčas.

Novi predlog: deset pokrajin in mesti / 16:52, 23. oktober

Iz Požarja, kratko in jedrnato:"Toliko nekih jebivetrov, prevarantov, kleptomanov , mentalno hendikepiranih ljudi kot jih najdeš med jagodni...

Prva kantavtorska skladba Žige Jana Kreseta / 15:56, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=gUI9OsdANtQ

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.