Ana Roza Cimperman, slovenska igralka, ki živi in dela v Združenih državah Amerike / Foto: osebni arhiv

Igralka v Los Angelesu

Ana Roza Cimperman je študirala pravo, a v sebi ves čas vedela, da želi postati igralka. Zaradi želje po uspehu v filmski industriji je odšla v Združene države Amerike, kjer se redno ukvarja s filmskimi in drugimi projekti, kot igralka pa sodeluje tudi z losangeleško policijo pri treniranju policistov.

Ana Roza Cimperman zadnjih pet let živi v Los Angelesu, kjer dela kot igralka. Odraščala je v Mednu. Stara je 32 let, v filmih pa igra večinoma mlajše vloge. Lani je v filmu »A door« igrala celo najstnico, kar je bila, kot pravi, precej zanimiva izkušnja, saj je bil igralec, ki je igral njenega očeta, le tri leta starejši od nje.

Pred petimi leti vas je pot peljala v Združene države Am­e­rike. Kako to?

Od nekdaj sem bila zaljubljena v Ameriko in želela živeti v velikem mestu. Ker ljubim film in toplo vreme, je bil Los Angeles najboljša izbira. Zaključila sem tudi šolanje na Stella Adler Academy v Hollywoodu in se seveda odločila ostati v Združenih državah Amerike. Odločitev ni bila težka. Težka so bila leta pred tem, ko sem vedela, da to moram narediti, a nisem imela poguma.

Že v Sloveniji ste se preskusili v vlogi igralke. Kaj ste si najbolj zapomnili??

Bila sem v nekaj reklamah in kratkih filmih. Moj najljubši projekt je bil celovečerni film Jutri. Tedni, ko smo ga snemali, so bili eni najlepših v mojem življenju in vedela sem, da moram iti nekam, kjer imam možnost to početi ves čas. Biti igralka je tisto, kar me je že od nekdaj veselilo, a si žal tega dolgo časa nisem upala priznati. Mislila sem, da so umetniški poklici namenjeni ljudem, ki se s tem ukvarjajo od zgodnjega otroštva, in da sem tako svojo priložnost zamudila.

Torej se doma niste šolali v tej smeri?

Hodila sem na Pravno fakulteto, a študija potem nisem končala. Pri enaindvajsetih letih mi je umrla mama in po tem se mi je študij ustavil. Začela sem se tudi zavedati, da gre življenje kar hitro mimo in da je naš čas omejen.

So bili igralski začetki v Zdr­u­ženih državah Amerike te­žki?

Najtežje mi je bilo vedno zaradi angleščine. Zaradi tujega jezika in naglasa moram na vrsticah delati veliko dlje, če hočem govoriti kot Američanka.

Sodelujete tudi s policijo pri treniranju policistov. Kako je prišlo do tega in kako je to videti v praksi?

V preteklosti sem sodelovala pri FBI-treningih, kjer jih učijo tehnik pogajanja v situacijah s talci. Tam po navadi igraš ugrabitelja. Losangeleška policija pa je pred kratkim uvedla tečaj, ki policiste izobražuje o ravnanju v situacijah, kjer je oseba duševno bolna in v takem stanju, da ni sposobna presojati. Prej so te vloge igrali inštruktorji sami, potem pa se je eden od njih udeležil treninga FBI in videl, da je bolje dobiti profesionalne igralce, saj je delo čustveno izredno naporno, scenarij moraš ponoviti vsaj desetkrat. Preučila sem literaturo in dokumentarne filme, ki so nam jih priporočili, in lahko igram kateregakoli od treh scenarijev. Skoraj vse improviziram, a moj karakter mora izpolnjevati kriterij, da je nevaren sebi ali drugim, ker jim le tako daš podlago za pridržanje.

Kakšno je življenje v Los An­g­elesu?

Večina se jih v Los Angeles preseli v želji po pridobivanju najboljše izobrazbe in izkušnje, da uspejo v svojem poklicu. Igralci sicer delamo manj ur kot drugi, a moramo ves čas biti v pripravljenosti, kar pomeni paziti na svoje zdravje, spočitost, videz ... Če imam avdicijo in me je prejšnji dan na plaži opeklo sonce ali sem spala premalo ur ali se poškodovala pri vadbi, me bo to najverjetneje stalo vloge.

Kako dolgo nameravate os­t­ati čez lužo?

Ne delam dolgotrajnih načrtov za prihodnost. Los Angeles mi je še vedno zelo všeč, tukaj imam tudi dobre prijatelje. Pripravljam se tudi na snemanje nekaj projektov za naslednje leto. Ena je zgodovinska fantazija, kjer bom igrala boginjo, druga pa je humoristična serija, kjer bom nastopala z nekaj stand up komiki. Te dni gledam veliko komedij in delam na komičnih scenah, da jim bom lažje kos. Prvič bom imela tudi vrstice v italijanščini in nemščini. Oba jezika sem se učila več kot deset let, a mi doslej še nista prišla prav pri igri, sedaj pa sem bila morda izbrana prav na podlagi tega.

Vaši cilji?

Rada delam na projektih, ki imajo dober namen, ki ozaveščajo, navdihnejo, ganejo. Všeč so mi tudi vloge, ki od mene zahtevajo nekaj novega. Ko sem na primer v kratkem filmu Escape igrala slikarko, sem se pred tem vsak dan preizkušala v slikanju. Upam, da dobim priložnost igrati nekoga, ki igra kitaro, uporablja znakovni jezik, govori z britanskim naglasom, zna žonglirati in še sto drugih stvari. Mislim, da me igranje privlači ravno zato, ker sem z vsako vlogo lahko druga oseba, kar mi ponuja en majhen vpogled v različna življenja, ki bi jih lahko živela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/20

petek

12/25

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. junij 2020

Do Krive jelke

IZLETI / Naklo, 4. junij 2020

Kolesarjenje nakelskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...