Varne in dostopne poti za vse

Kranjska in jeseniška občina sta se že vključili v projekt, s katerim naj bi izboljšali mobilnost ranljivih skupin, kar pomeni dostopnost objektov, varnejše gibanje v prometu in tudi spletno dostopnost.

Glavni cilj nacionalnega projekta z naslovom »Mobilnost ranljivih skupin v slovenskih občinah – Za samostojno mobilnost v domačem okolju brez ovir« je omogočiti dvig kakovosti življenja oseb z različnimi invalidnostmi.

Kranj – Prav gotovo je želja vseh invalidov in drugih ranljivih skupin, da se v svojem okolju gibljejo neodvisno in varno. Zato je temu treba prilagoditi urbano okolje, kar pomeni odstraniti nevarne točke in urediti dostop do javnih objektov, potniškega prometa in drugih javnih površin. Prav tako pomembno področje je zagotavljanje dostopa do vseh informacij v povezavi z mobilnostjo preko spleta in ostalih medijev ter uvajanje novih tehnoloških rešitev.

O projektu, ki naj bi dal odgovore in rešitve o mobilnosti ranljivih skupin v občinah in ga financira ministrstvo za infrastrukturo, izvaja pa Geodetski inštitut Slovenije v sodelovanju z Beletrino, so govorili tudi v Kranju. Minuli ponedeljek je bila namreč na vrsti Gorenjska, saj sta k projektu že pristopili Mestna občina Kranj in Občina Jesenice, Vojmir Drašler, višji svetovalec na Direktoratu za trajnostno mobilnost in prometno politiko, pa je poudaril, da pričakuje, da se bo v naslednjem obdobju projektu pridružilo vedno več slovenskih občin.

Kot je v nagovoru zbranim pojasnil kranjski podžupan Robert Nograšek, vodilni na občini pozdravljajo projekt, ki ranljivim skupinam omogoča neodvisno in varno mobilnost, saj se to sklada z načeli in dolgoletnimi prizadevanji občine na vseh družbenih ravneh. Poudaril je, da je za občino zelo pomembno strateško vlaganje v trajnostni razvoj, prav tako pa v skrb za omogočanje varne ter samostojne mobilnosti za vse občanke in občane.

Podobno je na Jesenicah, ki so središče Zgornjesavske doline z dobro prometno, telekomunikacijsko, komunalno in drugo infrastrukturo. Urbanist Občine Jesenice Andraž Tolar je dejal, da se Jesenice zavzemajo za trajnostno strategijo javnega prometa in mobilnosti nasploh. Poudaril je, da so imele Jesenice včasih zelo dobre povezave lokalnega javnega prometa, danes pa zaradi neurejenih razmer javni prevoz časovno ni več dovolj zanesljiv, z vlakom pa lahko človek porabi kar cel dan za en sam sestanek.

Maša Malovrh, certificirana strokovnjakinja za dostopnost pri Beletrini, je povedala, da je dostopnost do spletnih informacij bistvena za omogočanje varnih poti po občinah predvsem za predstavnike ranljivih skupin v prometu, saj se projekt v prvi fazi osredotoča predvsem na slepe, slabovidne in gibalno ovirane občane ter osnovnošolske otroke in mladino. Zato je najprej treba omogočiti dostop do teh informacij občanom, ki nedostopnih spletnih strani ne morejo uporabljati.

Maja Baloh, sodelavka pri projektu, je predstavila operativne rešitve zajema podatkov, vodenja podatkovne baze in vzpostavitve pregledovalnika, pri čemer sodelujejo tudi drugi deležniki, zlasti invalidske organizacije in invalidi, Roman Rener iz Geodetskega inštituta Slovenije pa je predstavil metodologijo in standarde za mobilnost ranljivih skupin in predvidene rezultate projekta. Preko pregledovalnika bodo uporabniki brezplačno pridobili podatke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 48 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/17

sobota

7/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...