Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak (desno) v pogovoru z enim od gostov poslovnega zajtrka na Brdu / Foto: Gorazd Kavčič

V negotovosti ambiciozno, a previdno

Na šestem poslovnem zajtrku banke NLB so bančniki in gospodarstveniki razpravljali o poslovanju v času digitalizacije, predsednik uprave Blaž Brodnjak pa se je razgovoril tudi o razmerah v banki po končani privatizaciji in izzivih, ki jih čakajo v času pričakovanega ohlajanja gospodarstva.

Brdo pri Kranju – V NLB so minuli četrtek pripravili prvi letošnji poslovni zajtrk, ki ga bodo do konca leta organizirali še v nekaterih preostalih večjih mestih po Sloveniji. Beseda tokratnega zajtrka, ki so ji prisluhnili tudi številni gospodarstveniki s področja Gorenjske, je pod naslovom Obrazi posla, odrazi časa tekla o prihodnosti poslovanja in zaposlovanja v času digitalizacije, robotizacije in avtomatizacije, ki smo jim priča.

Brodnjak svetuje previdnost

V ta čas NLB vstopa z zaključenim privatizacijskim procesom, potem ko je država prodala delnico manj kot 75 odstotkov lastniškega deleža, pri čemer predsednika uprave banke Blaža Brodnjaka veseli predvsem, da banka lahko odslej posluje brez omejitev ter da dnevna politika ne bo več imela vpliva na posel. Po drugi strani pa četrtinski delež države, kot poudarja, zagotavlja, da bo sedež banke še naprej ostal v Ljubljani in ne bodo postali del kakšne večje mednarodne bančne skupine. Brodnjak verjame, da bo delež banke v rokah slovenskih državljanov z leti še rasel, še posebno ob rasti delnic in 13-odstotnem dividendnem donosu, kakršnemu smo bili priča v zadnjem letu. »Prepričan sem, da bomo v desetih letih Slovenci spet večinski lastniki te banke, saj je to edina banka v Sloveniji, katere delnice lahko kupite na ljubljanski borzi,« je ob tem še dodal prvi mož NLB, ki se je dotaknil tudi aktualnih razmer na trgu in ohlajanja gospodarstva.

Da do ohlajanja prihaja, je jasno, vprašanje je le, ali je pred nami le trenutna nestabilnost ali večja recesija. Če ameriški trgi še dosegajo rast, pa smo priča stagnaciji v Nemčiji in Italiji, ki sta pomembna trga za Slovenijo. Brodnjak zato v negotovih razmerah svetuje ambicioznost, hkrati pa tudi previdnost.

Opozoril je tudi na nevarno mešanico inflacije, ki znaša 2,4 odstotka, in negativnih obrestnih mer. »To je poseben primer, zavedati se moramo, da se soočamo z erozijo prihrankov naroda,« je Brodnjak opozoril na to, da realna kupna moč denarja na bankah pada in da je ob nadaljevanju tovrstnega trenda v Evropi ogrožen tudi sitem pokojninskega varčevanja in varčevanja nasploh.

Tudi o prihodnosti dela

Zanimiva vprašanja sta odprla tudi dr. Jure Stojan z Inštituta za strateške rešitve in dr. Aleksander Zadel iz kadrovske agencije Competom. Stojan je opozoril na problem napovedovanja prihodnih kriz. A kot pravi, imamo v Sloveniji 11. najbolj kompleksno gospodarstvo na svetu, kar pomeni, da se bomo tudi bolje odzvali na morebitne krize. Zadel pa se je spraševal o prihodnosti trga dela in skozi zabaven nastop opozoril na razlike med generacijami, ki se odražajo tudi na delovnem mestu. Na vprašanje, ali nam bosta digitalizacija in avtomatizacija odnesli delo, pa odgovarja: »Delo bo tudi v prihodnje, vprašanje pa je, ali bo takšno, ki ga bom hotel in zmogel opravljati.«

Ob zaključku dogodka pa sta Andrej Meža, direktor poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v NLB, in direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov razpravljala o izzivih podjetij ob problemu pomanjkanju kadrov, pridobivanju sredstev in vzpostavljanju prijetnega delovnega okolja, ki so ključni za razvoj podjetij. O slednjem je Vodnjov povedal: »Razvoj je včasih tudi to, da znaš stopiti korak nazaj in se prilagoditi potrošniku. V našem primeru to pomeni tudi to, da se naučiš delati klobase po starem, kot so jih delali naši dedi.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/21

četrtek

15/21

petek

12/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...