Letala Adrie Airways na brniškem letališču / Foto: Gorazd Kavčič

Kaj po stečaju Adrie?

Po včerajšnjem stečaju Adrie Airways se ugiba, kako bo vlada ohranila povezanost Slovenije s svetom. Za zdaj ni izključena niti ustanovitev nove letalske družbe.

Ljubljana – Adria Airways je zaradi insolventnosti družbe včeraj na kranjsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj. Javna agencija za civilno letalstvo pa ji je izrekla ustno odločbo o odvzemu licence za letenje.

Letala Adrie Airways so sicer ostala prizemljena vse od torka, ko je delovala le linija med Ljubljano in Frankfurtom. Tržni inšpektorat je včeraj izdal tudi odločbo, s katero so Adrii prepovedali prodajo vozovnic za lete, ki jih ne more izvesti. Zaradi zavajanja kupcev so ji pred tem izdali tudi že dve globi. »Družba je namreč potrošnikom 26. septembra 2019 prodajala letalske vozovnice za lete, ki naj bi bili izvedeni 28. in 29. septembra 2019, čeprav je bila situacija za izvedbo letov na navedena datuma negotova,« so pojasnili na inšpektoratu.

O težavah Adrie so včeraj, še preden je ta vložila predlog za stečaj, razpravljali tudi na seji vlade, po kateri je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v izjavi za javnost dejal, da je edini možni scenarij stečaj podjetja. Po stečaju pa bi lahko ureditev razmer bodisi prepustili trgu, pri čemer bi del letov prevzeli drugi ponudniki letalskih storitev, bodisi bi država ustanovila novo podjetje. Kot je povedal Počivalšek, to možnost na vladi še proučujejo in bi bila boljša za ohranjanje za državo in gospodarstvo pomembnih letalskih linij. Končna odločitev pa bo znana v kratkem.

Težave Adrie Airways pa je na družabnih omrežjih že v nedeljo pokomentiral tudi premier Marjan Šarec. Predsednik vlade je zapisal, da je lastnik s podjetjem ravnal »kot svinja z mehom« in da država finančne pomoči podjetju pod sedanjimi lastniki zagotovo ne bo dala, kar se nato tudi ni zgodilo. »Očitno vidijo državo kot molzno kravo, iz katere je treba iztisniti še zadnji cent in ga odvesti neznano kam,« je bil kritičen Šarec, ki se je tudi dotaknil možnih rešitev vlade: »Bodisi z vzpostavljanjem nekega novega podjetja bodisi z zagotavljanjem povezljivosti z drugimi prevozniki. Čeprav pričakujemo težave, je cilj zagotovo ohraniti povezanost Slovenije s svetom, zlasti zaradi turizma, ne smemo pa tudi zanemariti dejstva, da bo Slovenija leta 2021 predsedovala Svetu EU.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/21

četrtek

15/21

petek

12/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...