Letala Adrie Airways na brniškem letališču / Foto: Gorazd Kavčič

Kaj po stečaju Adrie?

Po včerajšnjem stečaju Adrie Airways se ugiba, kako bo vlada ohranila povezanost Slovenije s svetom. Za zdaj ni izključena niti ustanovitev nove letalske družbe.

Ljubljana – Adria Airways je zaradi insolventnosti družbe včeraj na kranjsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj. Javna agencija za civilno letalstvo pa ji je izrekla ustno odločbo o odvzemu licence za letenje.

Letala Adrie Airways so sicer ostala prizemljena vse od torka, ko je delovala le linija med Ljubljano in Frankfurtom. Tržni inšpektorat je včeraj izdal tudi odločbo, s katero so Adrii prepovedali prodajo vozovnic za lete, ki jih ne more izvesti. Zaradi zavajanja kupcev so ji pred tem izdali tudi že dve globi. »Družba je namreč potrošnikom 26. septembra 2019 prodajala letalske vozovnice za lete, ki naj bi bili izvedeni 28. in 29. septembra 2019, čeprav je bila situacija za izvedbo letov na navedena datuma negotova,« so pojasnili na inšpektoratu.

O težavah Adrie so včeraj, še preden je ta vložila predlog za stečaj, razpravljali tudi na seji vlade, po kateri je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v izjavi za javnost dejal, da je edini možni scenarij stečaj podjetja. Po stečaju pa bi lahko ureditev razmer bodisi prepustili trgu, pri čemer bi del letov prevzeli drugi ponudniki letalskih storitev, bodisi bi država ustanovila novo podjetje. Kot je povedal Počivalšek, to možnost na vladi še proučujejo in bi bila boljša za ohranjanje za državo in gospodarstvo pomembnih letalskih linij. Končna odločitev pa bo znana v kratkem.

Težave Adrie Airways pa je na družabnih omrežjih že v nedeljo pokomentiral tudi premier Marjan Šarec. Predsednik vlade je zapisal, da je lastnik s podjetjem ravnal »kot svinja z mehom« in da država finančne pomoči podjetju pod sedanjimi lastniki zagotovo ne bo dala, kar se nato tudi ni zgodilo. »Očitno vidijo državo kot molzno kravo, iz katere je treba iztisniti še zadnji cent in ga odvesti neznano kam,« je bil kritičen Šarec, ki se je tudi dotaknil možnih rešitev vlade: »Bodisi z vzpostavljanjem nekega novega podjetja bodisi z zagotavljanjem povezljivosti z drugimi prevozniki. Čeprav pričakujemo težave, je cilj zagotovo ohraniti povezanost Slovenije s svetom, zlasti zaradi turizma, ne smemo pa tudi zanemariti dejstva, da bo Slovenija leta 2021 predsedovala Svetu EU.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 72 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...