Glasba iz oddaljene galaksije: v soboto, 5. oktobra, v Rdečo Ostrigo prihaja karizmatična islandska glasbenica DJ Flugvel. / Foto: arhiv izvajalke

Tisočeri svetovi Ostrige

S koncertnim večerom metalskih zasedb so udarno skočili v novo sezono tudi v loški Rdeči Ostrigi, kjer se obeta raznovrsten jesenski spored.

Minulo sezono so v Ostrigi zaključili v slogu, in kakor obljub­ljajo marljivi organizatorji, bodo na takšen način začeli tudi novo – v slogu in slogi: »Prizadevali si bomo, da bo program pester, a ne vsakršen, poučen, a ne profesorski, zabaven, a ne zabavljaški. Karkoli že to pomeni. Prav tako bomo delali na večji vključenosti in povezanosti akterjev, pa naj bodo to sodelovanja željni posamezniki, nevladne organizacije ali lokalna božanstva.«

Že zadnji dnevi septembra so ponudili priložnost za uvodni sestanek, na katerem so zadovoljili eno izmed temeljnih življenjskih potreb po Maslowu – lokalni kulturno-zabavni reviji. V soboto se je Ostriga oblekla v črno – na tokratni Ostrigini metalurgiji so se predstavile zasedbe Armaroth, Nature in Decage. Armaroth, petčlanska zasedba iz kranjskega podzemlja, se je od prvih zapisov pred dobrim desetletjem pa do danes vzpostavila kot ena najbrutalnejših sil domače metalske scene ter izdala odlično sprejet prvenec Zenith. Skupina ustvarja v prostorih zaklonišča na Planini, imenovanem Plc, kjer se novembra obeta jubilejni koncertni večer. Plc je tudi domovanje death metal benda Nature, ki je – tako kot zasedba Decage – naelektril ozračje in publiko v Ostrigi.

V petek, 4. oktobra, prihaja Hiphopologija, na kateri bodo gostili Emkeja v družbi Muzičarjev ter t. i. mladega Prešerna Vazza, nastopil pa bo tudi duo Žena in Janči. Emkej – Zeleni Marko je eno najprepoznavnejših imen slovenskega hip-hopa. Ustvarjal je v skupini Tekochee Kru, sodeloval v navezi Velebor, soustanovil založbo Wudisban in zavod Beseda-Zaveza, ki skrbi za promocijo hip-hop kulture pri nas. Klub izjemnemu katalogu glasbe pa ne kaže znakov ustavljanja. Svoje nastope je v zadnjem času še dodatno začinil, na odru namreč repa ob spremljavi vrhunskega benda Muzičarjev, čemur bo priča tudi občinstvo v Škofji Loki.

Že večer kasneje, 5. oktobra, v Ostrigo prihaja DJ Flugvel, islandska glasbenica Steinunn Hardardottir, ki navdih najde v tisočerih svetovih. Njena glasba, označena za elektronsko horror-muziko z vesoljskim zasukom, je mešanica igrivih bitov, skuliranega basa, nalezljivih melodij in visokofrekvenčnih vokalov. Koncerti so nenavadna zmes glasbe, grozljivk, poezije in gledališča – občinstvo ima občutek, da se nahaja sredi doživetih sanj nekje daleč v vesolju.

Od 5. oktobra bo v Šubičevi hiši na ogled fotografska razstava Iščem Gorenjsko avtorja Roberta Gartnerja, v Ostrigi pa začenjajo tudi serijo debatnih večerov, na katerih bo skupina udeležencev na neformalen način razpravljala o velikih in manjših temah, ki jih ponuja življenje, se učila in poučevala, se strinjala in zgražala. Pogovor bo rahlo usmerjal Urban, ki bo predvsem skrbel, da bodo vsi lahko prišli do besede. Prvo debatno srečanje bo v nedeljo, 6. oktobra. V Ostrigi se bodo odvijala tudi večerna srečanja z namenom odkrivanja in razkrivanja različnih evropskih držav. Na prvem večeru so spoznavali značilnosti Francije, vse od njene umetnosti, glasbe, pa do kulinaričnih posebnosti. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi ljubitelji humorja: stroji so v pogonu, delovna sila zbrana, nova linija ŠToS (Škofjeloške tovarne smeha) pa bo kmalu začela obratovanje. V soboto, 19. oktobra, jo bosta v Ostrigi pognala Sašo Stare in Žan Papič, ki bosta poskrbela za množico reakcij: od krohota, kislih nasmeškov, svetovljanskega zgražanja ter vse do odobravajočega prikimavanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/20

petek

12/25

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. junij 2020

Do Krive jelke

IZLETI / Naklo, 4. junij 2020

Kolesarjenje nakelskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...